Robocop
14 Şubat Cuma günü “ROBOCOP” gösterime girdi. Sevgililer Günü münasebeti ile vizyona giren duygu dolu filmler olmasına rağmen sevgilisiz bir yengeç burcu erkeği olarak mecburen Robocop’u tercih ettim tabii… Sevgililer Günü'nün ilk yarısını kazasız belasız atlatmışken ikinci yarıyı sulu gözlerle geçirmeyi göze alamadım doğrusu… :)
Filmin yönetmeni José Padilha, başrollerinde Joel Kinnaman (dedektif Alex Murphy/RoboCop), Gary Oldman (doktor Norton), Michael Keaton (robot teknolojileri şirketi OmniCorp’un sahibi Raymond Sellars), Samuel L. Jackson (televizyoncu Pat Novak) ve Abbie Cornish (dedektif Alex Murphy yani RoboCop’un eşi Clara Murphy) var.
IMDB’nin 6,7 puan verdiği film için benim puanım 4,5…
Robocop, 2028 yılında geçiyor. Irak savaşında verilen asker kayıpları nedeni ile Amerikan hükümeti halkın protestolarına maruz kalmıştı. Senaryo da robotların Arap halkına “Selamün aleyküm, lütfen güvenlik kurallarına uyun” cümlesi ile başlıyor.
Senaryoda ABD senatosu, robot güvenlik ve asker teknolojisinin ülke sınırları dahilinde kullanılmasına izin vermiyor. Tabii bu OmniCorp şirketi için büyük bir maddi kayıp… Şirket de halkın ve senatonun güvenini kazanabilmek için çeşitli entrikalara başvursa da çözümü bir patlama sonrası ölümcül şekilde yaralanan dedektif Alex Murphy’nin arta kalan parçalarından, yarı insan yarı robot RoboCop’u “türetmekte” buluyor.
Doktor Norton, RoboCop’un açıkta duran beyni üzerinde işlem yaparken insanı robota dönüştürmenin felsefesini “Bilinç, bilgilerin işlenmesidir. Şimdi bunu değiştireceğim ve o farkı anlamayacak bile…” cümlesi ile anlatıyor.
Robocop’un insan mı robot mu olduğu ikilemi, OmniCorp merkezinden kaçarken güvenlik robotlarının taramalarında “OmniCorp’un ‘malı’, saldırma” mesajı ile etkileyici bir hal alıyor. Filmde geçen ve robot güvenlik birimi fikrini pekiştiren bir cümle ise “İnsanlar rüşvet alır ama robotlar almaz”...
Filmden senarist gözü ile teknoloji tahmini, tablet ve cep telefonlarının yakın gelecekte şeffaf olacağı yönünde, büyüklüklerinde ise değişmiyor. Kullandığımız web arama motorlarında ise pek bir değişiklik yok; 2028’de RoboCop da sesle arama yapıyor günümüzde biz de…
İlk RoboCop’u izlediğimizde hepimiz büyülenmiştik. Sonrasında bilgisayar oyunları yapıldı, dizisi çekildi. Bugün izlediğim ve 14 yıl sonrasında yakın gelecekte geçen senaryoda ise “vay be” dedirtecek bir şey yoktu. Filmden çıkarken aklımda şu soru belirdi…
“Yoksa hayal edecek pek bir şey kalmadı mı?”
Keyifle izlemeniz dileğim ile…
Sevgimle kalın…
YORUMLAR