Tibet mantısı "Momo"
Momo , bir çeşit mantı, ta Tibet’ten gelen. Bizim Türk mantısı gibi, ama o kadar ufak değil. Hindistan’da tanıştım bu lezzet ile, menüde yiyecek hiç bir şey bulamazsam veya yeni bir restorandaysam ve gözüm pek tutmamışsa, genellikle risksiz bir seçimdir Momo. Özellikle, sebzeli momo midenizi bozmaz, sizi rahatsız etmez. Etli, peynirli ve karidesli gibi seçenekler de mevcut Goa’da. Benim favorim sebzeli olan. Goa Arambol’de çok sevdiğim bir restoran var ‘Rice Bowl’, en güzel momoyu orada yedim, yolu düşenlere tavsiye ederim. Kızarmış veya haşlanmış olarak sipariş edebilirsiniz. Tercihim haşlanmış olan, buharda pişiyor daha doğrusu. O güzel tombul mantılar, kişnişli ve acı soslar eşliğinde masanıza geliyor, sizde de afiyetle mideye indirmek kalıyor.
Momo, Tibet’in geleneksel yemeklerinden, sokaklarda da çok sıkla rastlanan bir yemek çeşidi. Çin baozi’sine, Moğol buuz’una, Japon gyoza’sına, Afgan mantu’sına ve kore mandu’sına benziyor diye geçiyor kaynaklarda. Yıllar içinde Hindistan’da da çok popüler bir yiyecek haline gelmiş, bölgelere göre iç dolgu malzemeleri değişiyor. Hinduların pek çoğu et yemediklerinden sebzeli olanı tercih ediyorlar, et yenen bölgelerde domuz, dana veya tavuk, deniz kenarındaki bölgelerde ise karides ve deniz ürünleri tercih ediliyor.
Biz de ara ara evde yapıyoruz, eşim bu işin ustası sayılır, çok kolay bir yiyecek değil, hamurunu açmak, iç malzemesini hazırlamak ve özel bir teknikle kapatmak gerekiyor.
Hamuru için :
4 bardak un
1 ila 1.5 bardak arası su, kıvama göre göz kararı
Geniş bir kaba unu koyun ve yavaş yavaş suyu ekleyerek un ile karıştırmaya başlayın. Hamurun kıvamına göre suyu ayarlamak gerekiyor, bizim Türk mutfağında kulak memesi kıvamı vardır, o şekilde ele yapışmayacak bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Yarım saat kadar üstüne nemli bir bez koyarak dinlendiriyoruz. Bu esnada içini hazırlayalım.
İçi için :
İnce kıyılmış lahana, soğan, havuç, ıspanak, canınız ne isterse konabilir, tüm sebzeleri soteliyoruz, tam pişmeyeceki diri kalacaklar. Şöyle bir püf noktası var, genellikle profesyonel mutfaklarda sebze suları hazırlanır, sebzeler haşlanarak aromatik sular elde edilir, soya veya tuz ile tatlandırdığınız bu sebze suyu ile sotelediğinizde çok zengin bir aroma elde etmiş olursunuz. Bunun dışında sebzeleri köri, zencefil, muskat veya kişniş ile tatlandırabilirsiniz. Favorim kesinlikle zencefil ve kişniş, lahana da olmazsa olmazımız unutmayın, havuç da renk katacaktır. Balıklı yapmak istediğinizde balık sosu katmak gene lezzeti artıran bir unsur.
Az az sotelediğimiz sebzeleri kenara alıyoruz, dinlendirdiğimiz hamuru açarak, kurabiye kalıbı veya bir bardak yardımı ile yaklaşık 8 cm çapında yuvarlaklara ayırıyoruz. Bu yuvarlakların ortasına bolca iç malzememizi koyarak kapatıyoruz. Kapatırken,kenarları iç malzemesine kapatıp sıkıştırarak buruyoruz mantımızın üstünü, yani adeta bir bohça şekli vererek tepesini kapatıyoruz. Ters bir şekilde buhar tenceremize koyuyoruz ve 12-15 dakika kadar buharda haşlıyoruz.
Aslında zahmetli gibi görünse de, bizim mantıdan daha çabuk ouyor, yaparak insanın eli alışıyor form için. Denemeye kesinlikle değer, kıymalı standart mantı harcı da hazırlayabilirsiniz elbet, neden olmasın, bizim mantımız gibi yoğurtla tüketilebilir.
Tibet momosunun yanında acı sos ve kişniş omazsa olmaz.
Afiyet olsun
YORUMLAR