Mercimek köftesi
İflah olmaz bir etoburum. Bu iyi mi kötü mü hiç bilemiyorum. Ama şunu biliyorum ki, bazı dönemler bedenim daha fazla et isterken, bazen de hiç ete yaklaşasım olmuyor. Günümüzün kalabalık ve teknolojik dünyasında malesef insanoğlu hayvanların sanki efendisiymişçesine, onlara barbarca ve sevgisizce yaklaşıyor. Kalabalık kitleleri doyurabilmeleri için hayvanlar, malesef genel olarak kötü ve sağlıksız koşullarda yetiştiriliyor.
Pek çok insan vejetaryan ve bir adım ilerisinde de vegan olma yolunda hızla ilerliyor, ben çok saygı duyuyorum bu arkadaşlara. Bedenimi tanıyorum, gerçekten dönem dönem artan ve azalan eğriler şeklinde, kırmızı et, balık, deniz ürünleri, yoğurt, yumurta ve peynir istiyor. Bunu engellemem şu an için zor görünüyor, lakin biliyorum ki nefsine hakim olabilen, hayatından pat diye bir anda şekeri, tuzu veya eti çıkartabilen ve bedenindeki mucizevi değişimleri farkeden insan sayısı da gün be gün artıyor.
Peki vejetaryenlar nasıl yeterli besini alıyor? Genellikle etoburlar bu soruyu sıklıkla sorarlar. Hindistan, dini dolayısı ile en güzel örnek belki de. Bu dine mensup insanların büyük çoğunluğu et yemiyor ve bir kısmı da kesinlikle hayvansal gıda tüketmiyor. Bu demektir ki bizim yediğimiz makarnayı dahi yemezler, çünkü içinde yumurta var. Sağlıklı, neşeli, enerjik insanlar gördüğüm kadarı ile. En büyük protein kaynakları mercimek. Yeşili, kırmızısı, sarısı, renk renk, çeşit çeşit mercimek yemekleri var. Her an karşınıza bol bol sebze ve mercimek çıkması olası. Ekmekçiklerinde nohut unu var, yani bakliyat çok tüketilmekte.
Köfteyi çok seviyoruz, içine sebzeler katsak da etli yapılan bir şey köfte. Bunun yanısıra, sebzeli köfteler de favorim, fasulye, mercimek, karnabahar, havuç vb pek çok sebzeyle köfteler yapabilir, dilerseniz bu köftelerinizden saplıklı vejetaryan veya vegan hamburgerler dahi yapabilirsiniz. Bence çocuklar için de neşeli ve sağlıklı bir alternatif sebze köfteleri.
Son dönemde, eti azalttığımda canım mercimek çekiyor, mercimeğin sulu yemek halini çok klasik buluyorum, çorba olarak da seviyoruz ancak bu köfte işine ben bayıldım. Bu tarif birkaç denemem sonucunda en beğendiğim şekli ile şöyle :
1 su bardağı yeşil mercimek –haşlanmış-
Yarım su bardağı kırmızı mercimek –suda ıslatılmış-
Birkaç dal taze kereviz sapı
1 adet kuru soğan
2 adet taze sarımsak, 2 adet de taze soğan
Biraz maydonoz
Tuz, karabiber, kimyon
Dilerseniz içine bir avuç da ince bulgur katabilirsiniz
Yapılışı:
Bu malzemeleri rondolayarak karıştırıyoruz. Karışıma 1 yumurta ve kıvamını artırması için un ilave ediyoruz. Tam buğday unu şahane olur. Bir kere kabartma tozu da ekledim, dilerseniz katabilirsiniz. Ne çok sıvı, ne de çok katı olacak, köfte yaparken hani rahat şekil verilebilen bir kıvam vardır ya, tam o kıvama dek un katılmalı. Ben bu köftelere şekil verip galeta ununa bulayarak kızgın zeytinyağında kızartıyorum. Yanında söğüş salata veya roka salatası ve yoğurtlu, ballı hardallı mercanköşklü dipsos hazırlayıp, bana bana yiyoruz, afiyet osun.
Not : mercanköşkü çok sevdiğim peyzajcı arkadaşlarımdan saksı olarak aldım, çoğalttım, aroması şahane, köftenin harcına da katılabilir ama onu karnabahar köftesine saklıyorum.
Afiyet olsun.
YORUMLAR