23 Ocak 1995 tarihinde Onursal Başkanı Suna Kıraç öncülüğünde iş ve eğitim dünyasının önde gelen isimlerinin eğitim için bir araya gelmesiyle kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV) 23 yaşında. Varoluş nedeni, devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak olan TEGV'de neler yapılır ve hangi eğitimler verilir? diye düşünüyorsanız TEGV, 6-14 yaş arasındaki çocuklara bilimi, okumayı-yazmayı, matematiği ve sanatı sevdirmek, bilimsel düşünme becerilerini geliştirecek eğitim programları ve etkinlikler uyguluyor. Ayrıca TEGV, Türkiye’de ilk defa STK düzeyinde Google.org ile gerçekleştirilen işbirliği sayesinde 1 milyon çocuğa dijital dünyayı öğretmeyi hedefliyor.
23. yaşını kutlayan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın yeni genel müdürü olan Sait Tosyalı ile TEGV’nin projelerinden detaylıca bahsettik. İşte röportajımızın detayları...
Yeni adımlarını atacak olan TEGV’nin ilk adımını merak ediyorum? Öncelikli planınız nedir?
Son dönemde TEGV’nin dijital platformda sesini yükselttiğini görebilirsiniz. Vakfımızın beşinci ana etkinlik alanı olan bilişim dünyamız, ücretsiz kodlama eğitimi artık çok daha kapsamlı ve güncel bir gündemle gelen dijital atılımlarımız. Algo Dijital projesi kapsamında Google.org ile yaptığımız işbirliği kapsamında üç sene içinde 1 milyon çocuğumuza eğlenceli karakterler ve hikâyelerle kodlama öğretirken hem dijital beceriler kazandırmak hem de hayatın her alanında faydalanacakları düşünsel kazanımları elde etmesine yardımcı olmayı amaçlıyoruz.
1 milyon çocuğumuza dijital dünyayı öğretmeyi hedefliyorsunuz. Çok heyecanlandırıcı bir proje gerçekten. Peki nasıl yapacaksınız? Projenin detaylarında neler var?
Algo Dijital projemiz kapsamında geliştirdiğimiz algodijital.com platformunda çocuklar, ücretsiz olarak eğlenceli bir oyunla algoritmik düşünmeyi ve temel kodlama becerilerini öğreniyorlar. Ayrıca TEGV’nin etkinlik noktalarındaki bilişim odalarında uyguladığımız farklı oyunlar ve uygulamalarda da temel dijital becerileri edinip dijital yurttaşlığa giriş yapacaklar. Dijital okuryazarlığı, blok temelli kodlamayı ve algoritmik düşünme becerilerini dünya standartlarında öğretecek olan proje, çocukları bilimsel anlamda da geliştirecek. Algo Dijital ile çocuklarımızı 21. yüzyılın bilgi, beceri ve yetkinlikleri ile zenginleştirmeyi, öğrenen ve keşfeden nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çocuklarımız, Algo Dijital ile dijital okuryazarlıktan dijital güvenliğe kadar sanal dünyanın alfabesini öğrenmenin yanı sıra internet kullanımı konusunda da bilgi sahibi olacaklar. Böylece sanal dünyada buldukları bilgiyi doğru şekilde değerlendirebilecek, teknolojiyi doğru kullanmayı da oyunlarla öğrenecekler. Süreç içinde sadece çocuklarımızı değil; gönüllülerimizi de eğittiğimiz için onları da dijital dünyanın yenilikleriyle tanıştırıyoruz.
Bağış dışında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı için neler yapılabilir? TEGV gönüllüleri neler yapar?
Bağış dışında TEGV’in nikâh şekerlerini tercih ederek ( https://tegv.org/bagis-ve-urunler/urunlerimiz/nikah-urunleri/ ) ya da Atma Bağışla projemizde olduğu gibi kullanılmayan elektronik atıkları vakfımıza göndererek ( https://tegv.org/2017/11/atma-bagisla/ ) destek olunabilir. Adım Adım Oluşumu kapsamında İstanbul Maratonu, Bozcaada ya da Runatolia Maratonu’nda TEGV adına koşarak attığınız her adımla çocuklarımıza mutlu bir gelecek için katkı sağlayabilirsiniz. Projelerle ilgili detayların hepsini web sitemizde bulabilirsiniz: www.tegv.org
Bunun yanı sıra destek vermek isteyenler Dünya Kadınlar Günü, Anneler Günü, Öğretmenler Günü gibi özel günlerde de hediye edilebilecek Eğitime Destek Sertifikalarımız, ‘Neşeli Ürünler’ dediğimiz logolu ürünlerimizi değerlendirebilirler. Bireyler için gönüllü olmak, kurumlar için sosyal sorumluluk projeleri üretmek ise en geniş kapsamlı destek faaliyetlerimiz arasında.
TEGV’yi TEGV yapan yaşamsal unsur vakfımızın isminden de anlaşılacağı üzere, gönüllüleri. Her yıl binlerce gönüllü, Türkiye’nin en yoksun noktalarındaki yüzbinlerce çocuğumuza nitelikli eğitim desteği veriyor. TEGV olarak, gönüllülüğün bireylerin hayatında çok önemli bir deneyim olduğuna ve çok yönlü bir kazanım sağladığına inanıyoruz. Çocuklarda yarattıkları ve yakından takip ettikleri değişimlerle gönüllüler de değişiyor, gelişiyor. Genel güveni daha yüksek, daha hoşgörülü oluyorlar ve aktif sorumlu yurttaşlık yolunda önemli adımlar atıyorlar.
TEGV gönüllüsü olmak için neler yapmak gerekir?
TEGV’de gönüllü olmanın ön koşulu 18 yaşını bitirmek, en az lise mezunu olmak ve vakfımızın amaç, vizyon ve misyonunu belirlemek şeklinde özetlenebilir. Dolayısı ile bu koşullara sahip, çocuk sevgisiyle dolu herkes TEGV’de gönüllü olabilir. Bunun için web sayfamızdan ya da vakfımızın etkinlik merkezlerine gelerek başvuru yapılabilmekte. Başvurudan sonra vakıf tanıtımına katılarak Vakfımızın varoluş nedenini, amaçlarını, değerlerini öğrenip kabul etmek gerekiyor. Vakıf tanıtımından sonra verilen 'Adım Adım Gönüllülük' eğitim süreci ile gönüllülük serüveni başlamış oluyor.
Röportaj: Dilay Argün
YORUMLAR