Doodle’lar ile arama motorunu renklendiren Google bu sefer Dünya Kadınlar Günü Doodle’ı hazırladı. Google bugüne özel bir de video yayınladı. Dünyanın her tarafından her ırktan, dinden ve dilden kadınların yer aldığı Dünya Kadınlar Günü 2016 videosu.
DÜnya Kadınlar Günü nedir?
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
Dünya Kadınlar Günü'nde güneş tutulması
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gökyüzü ilginç bir buluşmaya sahne olacak. Güneş tutulması, süper Ay fenomeni ve meteor geçişi aynı gün yaşanacak. 24 saatte gerçekleşecek kozmik zincir, yılın ilk Güneş tutulmasıyla başlayacak. Tutulma Türkiye’den de izlenebilecek. Gece ise “Süper Ay” hadisesi kendini gösterecek.
Yani Ay, Dünya’ya en yakın mesafede konumlanacak ve olduğundan büyük görünecek. Aynı dakikalarda 30 metre çapındaki TX 68 adlı asteroit (meteor), Dünya’nın 17 bin kilometre yakınından geçecek. Bu ilginç tesadüf, “Kadınlara 8 Mart sürprizi” yorumlarına neden olsa da pek çok kişiyi de korkutuyor. Zira komplo teorisyenleri, bu 3 kozmik olayın aynı zaman diliminde gerçekleşmesinin “Dünya’nın sonunun işareti” olabileceğini öne sürüyor. NASA’ya göre ise, Dünya’ya 17 bin kilometre mesafeden geçecek meteor bir tehdit oluşturmuyor
YORUMLAR