Bu hafta sonu bitmeden ne yapsak?
Selin Özavcı’dan hafta sonu etkinlik önerileri…
-
Ziyaret et
Bir müzik mağazasından fazlası İstanbul'un en köklü markalarından Zuhal Müzik, Uniq İstanbul'da Zuhaş Uniq isimli yeni bir mekân açtı. Burada yüzlerce enstrüman arasında kaybolabilir, prova stüdyolarını kullanabilirsiniz. Mekânda ayrıca genç müzisyenlere eğitim verilecek 8 tane derslik yer alıyor. Sahne olarak tasarlanan büyük stüdyodaysa yeni yetenekler ücretsiz olarak ağırlanacak.
1 / 4 -
Takip et
Yavaşla ve keşfet Daha geçen hafta sözünü ettiğim, kamusal alan üzerine çalışan sanat oluşumlarından biri Şehrine Ses Ver, 'Yavaşla ve Keşfet' atölyesiyle Beşiktaş ve Üsküdar'daki yaşama alanlarımızı keşfetmeye yönelik çalışmalar düzenliyor. Atölye, hafta sonları kamusal alanlarda yapılıyor. Ana hedefse tasarımcıların, yerel öğeler, insanlar ve iklimsel etmenlerle ilişki kurması. Katılım için kent ve tasarım konseptlerine ilgi duyan herkes bekleniyor. İlk buluşma bugün 14.00'te...
2 / 4 -
Biletler cebe
Büyük adamlardan biri Morrissey... Şarkı sözleriyle değişen ruh halimize tercüman olan, duruşuna saygı duyduğumuz... Dinleyicisi, konser haberini duyduğu an biletleri cebe indirdi büyük ihtimalle. Oldu da gözden kaçtıysa haberiniz olsun, kendileri 7 Aralık'ta Volkswagen Arena'da karşımızda olacak. Eh, tabii biletler şimdiden cebe!
3 / 4 -
Kentin dibi
Mini Maker Hareketi: Yaratıcı ve kolektif, teknoloji üretimi Tüm dünyada hızla yayılan Mini Maker Hareketi, ilham veren üretimlerle İstanbul'da da karşılığını buluyor. Bir grup insanın yetenekleri ve ilgileri dahilinde kafa kafaya verip, teknoloji ve tasarımın içe içe geçtiği 'kendin yap' (DIY) projelerle karşımıza çıktığı Maker Space ve Hacker Space alanları; kolektif üretim, yeniden yapmak, tasarlamak ve işlevsel kılmak kavramları üzerine tekrar düşünmeyi sağlıyor.
Bu ortak alan ve platformlara dahil insanlar, Mini Maker olarak anılıyor. Elektronik devreler ve motorlarla tasarlanan model araçlardan yazılım ve 3 boyutlu yazıcılarla üretilen tasarımlara kadar çok geniş bir alanda çalışıp, üretip, paylaşıyorlar.
Nerdworking, Amber Platform, İstanbul Hacker Space, Makers Türkiye, İskele47, Atölye İstanbul... Kolektif bir ekip olarak çalışan tüm bu sanat, teknoloji, tasarım oluşumları, robot üretmekten evde bir kenarda atıl duran bilgisayarı yeniden kullanılır hale getirmeye kadar kimi zaman işlevsel, kimi zamansa hayranlık uyandıran projeler koyuyor ortaya.
Meraklıları bir araya getirmek üzere atölye çalışmaları düzenliyor; Maker kültürünün gelişmesi için ortak işlerde bir araya geliyorlar... Çevredeki insanlarla etkileşimli projeler gerçekleştirmek üzere kimi zaman kamusal alanı kullanıyor kimi zaman da kendi nerd ortamlarında şahane projeler tasarlıyorlar.
Bu projelerin bazıları: Nerdworking'in EEG cihazlarını elektrikli araba yarışı pistine bağlayıp, oyuncuların düşünceleri ile oyuncak arabaları yarıştırmaları, yani düşünce gücüyle oyun deneyimi ya da Atölye İstanbul'un geliştirdiği, uyandığınızda rüyanızı anlatabileceğiniz dekoratif bir cihaz olan DreamCatcher...
Ortaya çıkan işleri kurcalamak için bu web adreslerine tıklayabilirsiniz: makersturkiye.com, istanbulhs.org, twitter.com/ Iskele47, gelecekhane.com, atolyeistanbul.co, amberplatform. org
Dip not: Mini Maker'ları tanımak, yaptıkları işleri görüp ilham almak ya da en azından neler üretildiğine dair merakınızı gidermek için, 12-13 Kasım'da gerçekleşecek Mini Maker Fuarı'na uğramanızı tavsiye ederim. Fuar, Turkcell Teknoloji Zirvesi ev sahipliğinde, Haliç Kongre Merkezi'nde açılacak. 11.30'dan akşam saatlerine kadar mini maker konseptini keşfetmeye, anlamaya ve tanımaya yönelik konuşmalar takip edilebilecek; projeler görülebilecek.
4 / 4
YORUMLAR