Rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların %70’inin son 5 yıl içinde smear testi yaptırmamış kadınlar olduğu biliniyor. Erken teşhis ile bu tehlikeli kanser türünün önlenmesini sağlayan Smear testi, her kadının bilmesi ve düzenli olarak yaptırması gereken taramalardan biri.
Pap smear testi nedir?
Smear testi, rahim ağzı (serviks) bölgesinin sağlığını denetlemek, kanser öncüsü olabilecek durumlara erken müdahale edebilmek adına yapılan bir testtir. Rutin olarak serviks kanserine yol açabilen Human Papilloma Virüsü (HPV) taramasıyla beraber yapılır. HPV testi rahim ağzı bölgesindeki hücrelerde virüsün varlığını incelerken, Pap-Smear testi rahim ağzı bölgesindeki dökülen hücreleri toplayarak çeşitli lezyonlar açısından inceler.
Smear testi neden yapılır?
Rahim ağzı kanserine neden olan lezyonların erken anlaşılması açısından smear testi büyük önem taşır. Meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri, herhangi bir belirti göstermeden gelişebildiği için oldukça tehlikelidir. Düzenli olarak smear testi yaptırmak, rahim ağzında kansere yol açabilecek hücrelerin varlığını tespit etmek için yapılır. Eğer kanser hücresi veya kanser öncüsü hücrelerin varlığı anlaşılırsa, uygun tedavilerle kanser tedavisi sağlanabilmektedir. Ayrıca ciddi sorunlara yol açabilen HPV (Human Papilloma Virus) taraması olarak da smear testi yaptırılabilir. Çoğunlukla cinsel temasla bulaşan HPV, bazı durumlarda rahim ağzındaki hücreleri aşırı biçimde değiştirerek kanser türlerine neden olabilmektedir.
Smear testi neden istenir?
Yaygın kanının aksine, HPV-Pap Smear testi bir kanser tarama testi değildir. Kanser olmayan fakat tedavi edilmezse uzun yıllar içerisinde rahim ağzı (serviks) kanserine yol açabilen HPV virüsünün varlığının ve bazı lezyonların tespit ve tedavi edilmesi için yapılan rutin bir kontrol testidir.
Smear testi nasıl yapılır?
Serviks bölgesinden örnek alınabilmesi için vajinal muayene olmanız gerekir. Bu durumda doktorunuz ufak bir çubuk yardımıyla örnek toplayacak ve sonrasında bunu laboratuvara iletecektir. Genellikle bu işlem esnasında acı hissedilmez.
Smear testi yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Vajinal kanamanın olmadığı bir dönemde smear testi yaptırmak gerekir. Herhangi bir enfeksiyon veya akıntı problemi varsa, önceden tedavi edilmesi tercih edilir. Smear testi yaptırmadan önceki 24 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemeli ve vajina yıkanmamalıdır.
Kimler smear testi yaptırmalı?
Cinsel olarak aktif kadınların, ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ilk smear testini yaptırması önerilir. Bunun dışında, 21-30 yaş arası tüm kadınların senede bir kez smear testi yaptırması gerekir. 30 yaş üstü kadınlar, üst üste 3 kez smear testi yaptırmış ve normal sonuç almışsa, testi 2-3 yılda bir yaptırmaya devam edebilir.
Hamilelikte smear testi yaptırılabilir mi?
Hamilelik döneminde HPV veya kanser hücresi taraması yapılabilmesi için ilk üç ay içinde smear testi yaptırılması önerilir.
Smear testi nerede yaptırılır?
Aile Sağlığı Merkezleri’nde ücretsiz olarak smear testi yaptırılabilmektedir. Bunun dışında özel hastanede ya da devlet hastanesinde de kadın hastalıkları ve doğum hekiminize danışarak smear testi yaptırabilirsiniz.
Smear testi sonucu ne anlama gelir?
HPV testinin negatif ve smear testinin normal olması, bu testler sonucunda rahim ağzı kanseri riskine işaret eden bir bulgu olmadığı anlamına gelir. Eğer daha farklı bir sonuçla karşılaşırsanız da bu, direkt olarak kanser olduğunuz anlamına gelmez. Daha ileri tetkik ve kontroller için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Ne sıklıkta smear testi yaptırmalısınız?
Ülkemizde bu testin 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yıl arayla uygulanması öneriliyor.
Referanslar:
"Ulusal Hpv-Smear Tarama Testi Nasıl Yapılır?" Bilgilendirme. Şuradan alındı: https://hpvtarama.saglik.gov.tr/duyurular/Sayfa/HpvTaramaTestiNasilYapilir
"Serviks Kanseri Tarama Programı Ulusal Standartları" Şuradan alındı: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-tarama-standartlari/listesi/serviks-kanseri-tarama-program%C4%B1-ulusal-standartlar%C4%B1.html
YORUMLAR