Ergenlikte hemen her ailede yaşanan anne-çocuk atışmaları, bazen yetişkinlikte de devam ederek hayatı zorlaştırabilir. Anneniz sizi anlamıyor, sürekli eleştiriyorsa, onunla bir türlü iletişim kuramadığınızı hissediyor ve bunalıyorsanız, ünlü İngiliz psikolog Marisa Peer’in önerilerine kulak verin:
İlk adım kabullenmek
Annenizi değiştiremezsiniz, kabullenin. Onunla olan ilişkinizi de bir anda değiştiremeyeceksiniz. Bir ilişkideki sorunu çözebilmek için, öncelikle iki tarafın da sorunları konusunda uzlaşması gerekiyor. Annenizin sorunu sizin ‘şöyle biri’ olmanız ya da hep şunları bunları yapmanız ise, ya da sizin sorununuz onun sizi hiç dinlememesiyse, orta noktada buluşup yeni bir ilişki inşa etmeniz neredeyse imkansız.
Değiştirebileceğiniz tek şey, ona verdiğiniz tepkilerdir
“Her seferinde onu suçlamak yerine, şikayetlerinizi duygunuzu ifade ederek belirtin” diyor Marisa Peer. ‘Bunu yapmandan hoşlanmıyorum’, ‘Bu söylediklerin beni rahatsız ediyor’ diyebilirsiniz mesela. Hala duygularınızı görmezden gelebilir ama siz en azından ne hissettiğinizi söyleyerek onun tavrını kabul etmediğiniz mesajını vermiş olursunuz.
Eğer sağlığınız gerçekten olumsuz etkileniyorsa, görüşmeyi kesin
Marisa Peer, danışanlarına anneleriyle görüşmeyi kesebileceklerini söylediğinde genellikle herkesin çok şaşırdığını söylüyor. Kültürel olarak annelerimizi hayatımızdan çıkarma fikri o kadar sert geliyor ki, bazen duygusal olarak bizi mahvediyor olmasına rağmen onun hayatımızda olması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer annenizin size ve yaşantınıza gerçekten zarar verdiğini düşünüyorsanız, onunla görüşmeme gibi bir seçeneğinizin de olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Görüşmeyi kesmeseniz de, nerede görüşeceğinizi seçin
Birçok yetişkin hafta sonlarında ya da özel günlerde anneleriyle zaman geçiriyor (ya da zaman geçirmek zorunda kalıyor.) Eğer annenizle görüşmeden önce o günün kötü geçeceğine dair net bir fikriniz varsa, en azından buluşacağınız ortamı değiştirmeyi deneyin. Onun evine gitmek size iyi hissettirmiyorsa, dışarıda buluşmayı deneyin. Yanınızda başkaları varken o gergin konuşmaları yapmanıza fırsat kalmayabilir.
O ne kadar negatif olursa olsun, siz pozitif kalın
Giydiğiniz kıyafete laf ediyorsa, ‘ben bunu giymeyi seviyorum’ deyin basitçe. Yaptığınız herhangi bir şeyi eleştiriyorsa, ‘ben böyle yapıyorum, durum bu’ diyerek fikrinizi ve kesin sonucu belirtin. Ne hissettiğinize ve ne yaptığınıza dair kesin ifadelerle konuşur ve durumu belirtirseniz, tartışmaya girmeniz imkansız olur.
Bazen tehdit tek yoldur
‘Bugün seninle anlaşamıyoruz, ben gidiyorum’ demenizde herhangi bir sorun olmamalı. Anneniz ya da herhangi biri, sizin hoşlanmayacağınız şekilde konuşmaya başladığında sizin oradan gideceğinizi bilmesi, her zaman işinize yarayacaktır. ‘Daha fazla negatiflik istemiyorum. Daha iyi hissettiğin zaman görüşürüz!’
Başka destek kanalları arayın
Marisa Peer’in düşüncelerine psikolog Dorothy Rowe da, annesiyle ilişkisi kötü olan kişilere ‘başka anne figürleri’ aramaktan çekinmemelerini öğütlüyor. Bir teyze, hala ya da bir öğretmeniniz; bir anneyle paylaşma ihtiyacı duyduğunuz konularda sizin yanınızda olabilir. Böylece kendi ihtiyacınızı giderebildiğinizi görür ve daha özgüvenli olursunuz, annenize çok ihtiyacınız olduğu fikrinden uzaklaşmanıza da yardımcı olur bu.
YORUMLAR