Tırnaklarınıza baktığınızda, alt kısımlarında bir beyazlık fark edeceksiniz. Bu beyazlıklara lunula deniyor ve şekilleri aya benziyor. Bu lunulaların şekillerinde, renklerinde veya büyüklüklerinde bir değişiklik olması, sağlık problemi olduğu anlamına geliyor olabilir. Eğer siz de aşağıdaki belirtilerden birini gözlemliyorsanız, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Lunulada bir değişiklik olduğunda…
- Serçe parmağımızdaki lunula, genelde en az görülen ve hatta neredeyse hiç olmayan bir yapıdır. Böbreklerin, ince bağırsağın ve kalbin çalışmasıyla ilişkilidir. Buradaki lunulanın yükselişi tansiyon yüksekliği şeklinde kendini gösterebilir.
- Yüzük parmağındaki lunula üreme ve lenf benzerlerine ait çalışmaların bir göstergesi olabilir. Görülebilir hale gelmiş bir lunula sindirim sisteminde bir problemin işaretçisi olabilir.
- Orta parmak beynin ve kardiyovasküler sistemin çalışmasıyla ilişkilidir. Buradaki lunulanın olmaması vasküler problemlere veya yüksek tansiyona işaret ediyor olabilir.
- İşaret parmağındaki lunula bağırsak, pankreas veya kronik bazı hastalıkların sonucunda kaybolabilir ya da küçülebilir.
- Baş parmağımızdaki lunula akciğerlerin ve dalağımızın işlevini yansıtır. En görülebilir olanı ve tırnağın yaklaşık yüzde 25 kadarını kaplayan lunula bu parmaktadır. Sigara içen kişilerde veya hipertansiyonu olan kişilerde ciddi şekilde küçüktür.
Lunulanın fazla büyük olması
Eğer lunula tırnağın 3’te 1’inen büyük bir alanı kapsıyorsa, büyük olarak kabul edilir ve böyle bir durum söz konusuysa, kardiyovasküler sistem, kalp atımı problemleri ve düşük tansiyon gibi durumları işaret edebilir. Büyük lunula genelde fiziksel aktivite gibi işlerde yoğun olarak çalışan insanlarda görülür. Eğer kişi sporla pek ilgilenmiyorsa ve lunulada büyüme söz konusu ise, o zaman stres ile ilgili bir durum söz konusu olabilir.
Küçük lunula
Tırnakta neredeyse görülmeyen veya fazla küçük olan lunula düşük tansiyon ve dolaşım sistemi problemlerinin habercisi olabilir. Ayrıca, zayıf bir bağışıklık sistemine, zayıf metabolizmaya, demir veya B12 eksikliğine de işaret ediyor olabilir. Eğer lunula tırnaktan gözle görülür bir şerit ile ayrılmış gibi görünüyorsa, bu kan şekerinin düşük olduğunu ve şeker hastalığının başladığını gösteriyor da olabilir.
Hiç görünmeyen lunula
Eğer özellikle çocuğun parmaklarında hiç lunula göremiyorsanız paniklemeyin. Çocukların tırnakları üzerinde lunulalar çoğu zaman gözle görülmezler. Bazı insanlarda, tırnak yapısına bağlı olarak hiç görünmüyor da olabilirler. Ancak, lunulanın aniden kaybolması dolaşım sistemi problemlerinin başlangıcı için önemli bir belirti olarak sayılmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre lunulanın aniden kaybolması tiroid hastalıklarını ve B12 vitaminin eksikliğini göstermektedir.
Lunula renklerindeki değişimler
Gri lunula: Ağır yorgunluk, sindirim sistemi bozuklukları, besleyici maddelerin emiliminde sıkıntı.
Beyaz lunua: Sağlıklı ve doğal kabul edilir. Lunula deriden biraz daha açık renkte olmalıdır.
Mor lunula: Zayıf kan dolaşımı ve oksijen eksikliğini gösterir. Baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtiler yaşanabilir.
Pembe veya kırmızı lunula: Fiziksel aktivite eksikliği ve akciğer problemleri ile ilgili olabilir.
Siyah lunula: Aralarında en az görülen ve en tehlikeli olandır. Bu belirti ağır metal zehirlenmesine işaret ediyor olabilir.
YORUMLAR