"Bu dünyada adalet yok." Bu ve benzeri cümleleri bugünlerde çok duyar, okur olduk. Sohbetlerde, şarkılarda, manşetlerde, duvar yazılarında sık görmeye başladık. "Adalet" neden bu kadar önemli? kimin yazdığı, kimin uygulamak istediği, kimin yürürlükteki adaleti talep ediliyor?
Bence adalet, toplumun ortak bileşen vicdanıdır. Eğer adaleti vicdana aşık edebilirsek, bir de evlendirebilirsek çocukları; huzur, mutluluk, kardeşlik, güzellik, eşitlik olur. Doğa, hayvanlar ve çocuklar mutlu ise dünya mutludur. Adalet önce bu üç grubun ihtiyacıdır. Bu üçlüye vicdanlı adalet uygulayabiliyorsak toplumun kalan kısmı için adalet çok kolay uygulanır. Sebebi, bu üçlünün adalet isteği yoktur, toplumun kalan kısmının bu üç gruba karşı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk duygusunun gereğini yerine getirebilen toplumlar yüksek refah seviyesine hızlı ulaşırlar. Dünyanın en mutlu toplumları bu üç gruba adaletle, sevgiyle yaklaşan toplumlardır.
Adalet ve eşi vicdan, toplumun geriye kalan kısmının önde gelen ihtiyacıdır, talebidir, hakkıdır. Adalet mutlu yaşam dayanağıdır. Her bireye eşit uzaklıkta, eşit seviyede, eşdeğerli eş zamanlı olmalıdır.
Adaletin kitabını yazanlar, toplumun ortak vicdanını ve talebini göz önünde bulundurmak zorundadır. Aynı şekilde uygulayıcılar -karar vericiler- bu talepten uzak kararlar vermemeliler. Bu görevleri yapanların atanmış değil, seçilmiş olmaları gerekir. Vicdanları toplum vicdanı ile ortak değerler taşımalı. Sorumluluk sahibi, adil, ortak duygu sahibi kişiler olmalı. Konunun önemi, hayatla eşdeğer olmasından geliyor.
Yaradan adil, doğa ve hayvanlar kendi arasında adil, biz insanlar da, önce geleceğimiz olan çocuklarımız için, sonra kendimiz için sağlıklı adaleti oluşturabilirsek mutlu bir toplum olmak için engelimiz kalmaz.
14.08
Meserifi
YORUMLAR