Hamileliğin 16. haftasında bebeğin gelişimi
Hamileliğin 16. haftasında bebeğiniz 11–12 cm boyutlarında ve ortalama 100–110 gr ağırlığındadır. İki hafta öncesine göre iki kat büyümüş olan bebek bu haftalarda hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.
Bebeğinizin göz kapakları hala kapalı olmasına rağmen ufak göz hareketleri izlenebiliyor.
Eğer hala öğrenemediyseniz, 16. haftada bebeğin cinsiyetini öğrenmeniz artık mümkün. Eğer doktorunuz erkek olduğunu söylüyorsa, yanılma payı çok azdır çünkü penis net olarak görülebilmiştir. Ancak kız olduğunu söylediyse, siz yine de emin olana kadar 20. haftayı beklemeyi tercih edebilirsiniz, çünkü bazı erkek bebeklerde penis tam olarak görülemeyebilir.
Eğer ailenizde bir kalp hastalığı geçmişiniz varsa, doktorunuz 16. haftadan itibaren bebeğinizde herhangi bir kalp hastalığı olup olmadığını tespit etmek için fetal ekokardiyografi yaptırmanızı isteyebilir.
16 haftalık bebeğin görüntüsü:
Hamileliğin 16. haftasında annedeki değişiklikler
Gebelik boyunca artan östrojen hormonu nedeniyle annede 16. hafta itibariyle bazı belirtiler görülmesi normaldir. Op. Dr. Mehtap Derelioğlu'nun açıkladığına göre artan östrojenle birlikte vücuttaki kan volümünün yükselmesi ve burundaki mukozanın da normalden fazla olması nedeniyle, 16. haftada görülebilen burun kanamaları normal kabul edilebilir, burun ve kulaklarda doluluk hissi olabilir.
Hamilelikte ağız ve burun kuruluğu
Bahsettiğimiz nedenlerden ötürü hamileliğin 2. trimesterinde ağız ve burunda kuruluklar görülebiliyor. Bunu önlemek için, özellikle kış dönemine denk gelen hamileliklerde, evdeki nem oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Radyatörlerin-ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar veya ıslak havlular koymak odayı nemlendireceğinden, ağız-burun kuruluğuna da iyi gelebilir. Bunun dışında bol su tüketmeye dikkat edilmeli ve burun kanamaları rahatsızlık verici düzeye ulaştığında mutlaka bir kulak-burun-boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidirler.
Hamileliğin 16. haftasında kasık ağrıları
Birçok hamile, 16. haftaya gelindiğinde yaşadıkları kasık ağrılarından şikayetçi olduğunu söyler. Bunun nedeni rahminizin büyüyor olmasıdır. Büyüyen rahim, bölgedeki bağlarda gerginlik ve ağrıya neden olabilir. Kasık ağrılarını azaltmak için:
- Sıvı tüketimine dikkat edilmeli
- Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren yorucu işlerden uzak durulmalı
- Masa başı işlerde çalışan gebeler saat başı 10 dk kadar yürümeli
- Oturulduğunda dik oturmaya özen gösterilmeli ve destekleyici sırt yastıkları kullanılmalıdır.
Hamilelikte kullanılan multivitamin takviyeleri
Genelde uzmanlar, hamile kalmaya karar verildiğinde vitamin (özellikle de folik asit) desteğine başlanmasını önerirler. Elbette ki birçok anne adayı da hamile kaldığını öğrendikten sonra vitamin desteği almaya başlar. 16. haftaya gelindiğinde eğer hala vitamin desteği almıyorsanız, rutin kan tahlillerinizi yaptırıp herhangi bir vitamin takviyesine ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenebilirsiniz.
Hamilelikte oluşan çatlaklar
Hamileliğin 4. ayında gebelerde cildin hızla gerilmesi, kilo alımı, değişen hormonlar nedeniyle vücutta çatlaklar oluşmaya başlar. Bu çatlaklar genellikle kalça, basen, baldır, göbek ve memelerde oluşur. 12 haftadan sonra nemlendirici ve çatlak önleyici ürünler önerilebilir. 16. haftada karnınız büyümeye başladığından, çatlak oluşumu önlemek için tedbir almaya başlayabilirsiniz. Bol su içmek, çatlakları önlemek için de etkilidir. Ayrıca hızlı kilo alımından uzak durulması, her gün nemlendirici bir krem ya da doğal bir yağla karın bölgesine hafif masaj yapılması da çatlakları önlemeye yardımcı olacaktır.
YORUMLAR