Hamileliğin 39. haftasında bebeğiniz
Bebeğiniz dünyaya merhaba demek için sabırsızlanıyor. Vücudundaki yağ katmanı giderek büyüyor. Böylece doğumdan sonra vücut ısısını kontrol edebilecek. Sona yaklaşırken bebeğiniz 3 ila 3 buçuk kilo arasında, uzunluğu ise 48 ile 53 cm arasında olur. Bu ölçüler bundan sonra değişmez ama beyni şaşırtıcı derecede gelişimine devam eder. Bu gelişme önümüzdeki 3 yıl devam edecek.
Pembe cildi artık beyazlaşmaya başlıyor (koyu tenli olanlar bile beyazımsı görünecek çünkü daha pigmentler gelişmedi). Derisinin altındaki yeni deri katmanları gelişmekte. Nefes alışınızı rahatlacak ama yürüyüşünüzü zorlaştıracak kafası çoktan pelvis'e düşmüş olabilir. Derisinin altındaki yeni deri katmanları gelişmekte, bebeğinizin derisi değişiyor.
39 haftalık bebeğin görüntüsü:
Hamileliğin 39. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Hamileliğinizin sonu, anneliğinizin ise başlangıcı, pek yakında!
Duygusallığınız ve dalgınlığınız en üst düzeyde olabilir. 39 haftada eğer ortalama kiloya sahip bir kadınsanız yaklaşık 11 ile 15 arasında kilo almanız beklenir.
Yaklaşmakta olan doğumunuz için vücudunuzdaki işaretleri takip edin. Bunlardan bazıları; kasılmalar, amniyotik sıvınızı taşıyan zarların açılması (suyun gelmesi), nişan gelmesi (rahime giden yoldaki mukoza tıpasının açılması) ve kan görmek (genişleme ve yumuşayarak incelme ile rahim boynundaki kılcal damarlarınızın çatlaması, pembe ve kırmızı renkte akıntıya neden olur.)
Son haftalarda her doktora gidişinizde, doktor bebeğinizin boyutunu ve pozisyonunu kontrol ediyor. Ayrıca rahminizin durumuna, açılmaya başlayıp başlamadığına da bakabilir. Ama doktorunuz bile bebeğinizin tam olarak ne zaman geleceğini söyleyemez. Bazı doktorlar 38 haftadan sonra doğumun başlatılması gerektiğini düşünür, bu biraz eski bir bakış açısı, bazı doktorlar da 42 haftaya kadar kontrollü bir şekilde beklemekte herhangi bir mahsur olmadığını düşünür. 39. haftada hala herhangi bir işaret yoksa, 'neden hala doğurmadım' diye strese de girmeyin. Doktorunuza kaçıncı haftaya kadar bekleyebileceğinizi sorun.
Zamanın geçmesini beklerken bebeğinizin hareketlerine dikkat etmeniz önemlidir. Doğuma kadar bebeğiniz aktif olacaktır, hareketlerinde fark edilir bir yavaşlama olursa bu bir problem olduğunun işareti olabilir.
Sık Braxton Hicks kasılmaları
Bu pratik kasılmaları deneyimliyorsanız, daha da şiddetlenebilir. Ama hala kasılmanız yoksa meraklanmayın. Braxton Hicks kasılmaları çoğunlukla ikinci hamileliklerde daha sık görülür.
Fetal hareketlerde yavaşlama
Bebeğinizin yaşam alanları daraldıkça, hareketlerinde de yavaşlama olur. Bebeğinizin kordinasyonu gelişti ve istem dışı yumruklamaları daha az yapar oldu.
Mide ekşimesi veya hazımsızlık
Mide ekşimeleriniz tavan yapmış olabilir. Ama telaşlanmayın rahatlamanız için doğumu bekleyin. Şimdilik geçici rahatlama için yemek sırasında, daha çok yemeklerden önce sıvı tüketin.
Nişan gelmesi
Rahim ağzı/serviksteki kan damarlarının çatlamasından dolayı vajina akıntısı hafif kanla birlikte olabilir (pembe veya kahverengi). Telaşlanmayın, kötü bir şey yok, bu serviksinizin genişlediğinin veya açıldığının işaretidir. Bu hafta olabilecek başka bir şey ise; kanlı ve sümüksü bir görüntü olan nişanınız düşebilir tuvalete bile. Bunu düşürmeniz doğumun birkaç saat sonra olabileceği anlamına gelmez, ama her an hazırlıklı olmalısınız.
Zarların yırtılması
Amniyotik kese patlar ve su gelirse bu doğumun kapıda olduğunu gösterir. Ama market sırasında beklerken korkmayın. Filmlerde gördüğünüzün aksine, çoğu kadın suyu geldiğinde çoktan hastanede olur. Eğer suyunuz gelirse hekiminizi arayın.
İshal veya mide bulantısı
Vücudunuz bebeğiniz için hazırlanırken, bağırsak kaslarınız gevşeyebilir. Bu da bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur. Aynı zamanda mide bulantınız da olabilir. Sıvı kaybını önlemek için bol bol su içmeniz çok önemli.
Pelvise baskı ve rahatsızlık
Bebeğiniz pelvisinize baskı yapıyor ve bu size rahatsızlık veriyor. Diğer rahatsızlık veren belirtiler arasında adet ve hazımsızlık benzeri kramplar olabilir. Bunlar da kasılmaların erken belirtilerinden olabilir.
Sırt ağrıları
Sırt ağrılarınız son haftalara yaklaşırken biraz daha artabilir. Ağrılarınızı duş veya sıcak kompres yaparak yatıştırabilirsiniz.
***
İpucu: Doğumdan sonraki siz
Doğumdan sonra vücudunuz nasıl değişecek?
Doğum hızlı ve kolay olmuş olsa bile, eskisi gibi olmanız biraz zaman alacaktır. Zor olabilir ama buraya gelmek için 9 ayınızı harcadınız; fiziksel ve duygusal olarak eskisi gibi olmanız zaman alacaktır.
Vücudunuzdan ne bekliyorsunuz?
Kilo vermeye başlayacaksınız. Hemen doğum öncesi kilonuza dönmeyeceksiniz ama doğumdan sonra yaklaşık 5 kilo vermiş olacaksınız. Bunun 3-3,5 kilosu bebeğiniz, geri kalanı da plesanta ve amniyotik sıvıdır. Doğumdan sonraki ilk haftada yaklaşık 2 kilo verebilirsiniz (bu kiloların çoğu sudur).
Kanamanız olacaktır. Bebeğinizin doğumundan sonra rahminizdeki hücreler vücudunuzu terk edecektir. Bu lohusa kanaması dediğimiz kanama birkaç hafta sürebilir. Kan olarak başlayan akıntı zamanla beyaz ve sarı bir akıntıya dönüşür.
Duygularınız karmakarışık olacaktır. Doğumdan sonraki ilk iki hafta pek çok kadın yorgun, uykusuz ve sinirli olabiliyor. İştahınız da değişebilir. Daha az ya da daha çok yersiniz. İyi haber şu ki bu hisleriniz 2-3 haftaya geçecektir.
Aşağıdaki belirtiler olursa doktorunuzu aramalısınız:
- Anormal bir kanamanız yani bir saat içinde bir pedi taşıracak kadar kan geliyorsa, doğumdan sonra 4 gün boyunca parlak kırmızı bir kanamanız varsa,
- Enfeksiyon belirtiniz varsa: Alt karında ağrı, idrara çıkmada sorun, kaslarınızda ağrı, yorgunluk vs.
- Doğum sonrası depresyonunuz varsa: Bebeğiniz uyurken uyumakta zorluk çekiyorsanız, günlerce ağlıyor, hep kaygılı uyanıyor ve sıklıkla panik atak benzeri durumlar yaşıyorsanız
YORUMLAR