Hamileliğin 31. haftasında bebeğin durumu
Hamileliğinizin 7. ayı bitmek üzere! Karnınız iyice büyüdü…
Gebeliğinizin 31. haftasında karnınızda dört tane portakal taşıyor gibi hissedebilirsiniz; çünkü bebeğiniz şu an 41 cm ve yaklaşık 1500 gr. Bebeğiniz yavaş yavaş doğumda olması gereken boya yakınlaşıyor ama doğumdan önce biraz daha büyüyecek.
Bebeğinizin beyin bağlantıları da gelişiyor. Şimdilik bilgi topluyor, ışığa alışmaya çalışıyor ve 5 duyu organından sinyaller alıyor. Uyandığına ve uyuduğuna dair daha net işaretler ve hareketler alıyorsunuz.
Kafası iki yana doğru da oynatabiliyor ve kolları, bacakları ve vücudu dışarıda ihtiyaç duyacağı vücut yağına sahip artık. Uyumakta zorluk çekebilirsiniz çünkü bebeğiniz çok fazla hareket ediyor ve tekme atıyor olabilir. Ama bebeğin hareketi iyi haber, demek ki bebeğiniz çok sağlıklı ve aktif!
31 haftalık bebeğin görüntüsü
Hamileliğin 31. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Kilonuz
İlk gebe kaldığınız andan itibaren bugüne kadar aldığınız kilolara şaşırıyorsunuz değil mi? Ortalama kiloda olan bir kadının 31. haftaya kadar alması beklenen kilo 9-11 arasındadır. Bazı kadınlar geride kalabilir bazıları da daha fazla alabilir. Bu yakınlarda kilo alışınızın yavaşlayacağını düşünmeyin. Doğuma kadar en az 2 kilo daha az alacaksınız.
Bu süreçte kilonuzla ilgili kendinizi iyi hissetmiyorsanız doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Eğer fazla kilonuz varsa, kadın doğum uzmanınız sizi bir diyetisyene yönlendirebilir.
Son haftalarda kasılmalar
Rahim kaslarınızın sıkıştığını fark ediyor musunuz? Pek çok kadın "Braxton - Hicks kasılması" denilen bu olayı hamileliklerinin ikinci yarısında fark ediyor. 30 saniye sürebilen bu kasılmalar gebeliğin bu zamanında düzensiz ve acısız olabilirler. Düzenli kasılmalar, acısız bile olsa, erken doğumun işareti olabileceğinden bir saat içinde 4'den fazla kasılmanız olursa derhal doktorunuzu arayın.
Hamilelikte süt gelir mi?
Son zamanlarda göğsünüzden kolostrum denen bir sıvı gelmeye başlayabilir. Geliyorsa kıyafetlerinizin lekelenmemesi için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Gelmiyorsa da panik olmayın, gözükmese de göğüsleriniz kolostrum üretmektedir. Şimdiki sütyeninizde rahat edemiyorsanız, emzirme sütyeni de alabilirsiniz. Emzirme sütyenini seçerken şimdiki sütyeninizden bir beden büyük almaya dikkat edin.
Hamilelik ve idrar keseniz
Üçüncü üç aylık döneme girildiğinde (24. hafta/6. aydan sonra) rahminiz idrar kesenize daha çok baskı yapmaya başlar, böylece eskisi gibi idrar depolayamazsınız. Haliyle daha sık işeme ihtiyacı duyarsınız. Sosyal ortamlarda artık buna daha çok dikkat etmeniz gerekecek. Kalabalık bir sofrada otururken tuvalete en yakın sandalyeyi kaptığınızdan emin olun! Tuvaletinizi tutmayı alışkanlık haline getirirseniz mesane iltihabı riskini de artırmış olursunuz, bu durum rahminizi etkileyerek kasılmalarınızın çok erken başlamasına neden olabilir. İdrarınızı tutmayın.
Hamilelikte baş ağrıları
Hamilelikte, özellikle son 3 ayda baş ağrıları görülmesi yaygındır. Özellikle maruz kalınan stres, sıcak hava, uyku düzeninizin bozulması gibi nedenlerle baş ağrısı şikayetleri artabilir. Ağrı çok şiddetli ve sık sık oluyorsa, muhakkak doktorunuza danışmalısınız.
Bunun yanı sıra, hamileyken baş ağrısına iyi gelebilecek doğal çözümler için, aşağıdaki haberimize göz atabilirsiniz:
Hamilelikte varisler
Büyüyen rahminiz aynı zamanda kan damarlarınıza da baskı yapıyor, hamilelik hormonları ve artan kan hacmi de varis damarları için ideal ortamı sağlamış oluyor ne yazık ki. Yürüyüşe çıkın veya düşük formda dolaşım artırıcı egzersize başlayın. Bacaklarınızdaki kan dolaşımını artırmanız, varis sorunundan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Burun tıkanıklığı
Nasıl karnınız, ayaklarınız ve parmaklarınız şişiyorsa, geniz yolunuz da şişebilir. Doğuma kadar deniz suyu içerikli burun spreyleri ve nefes alma bantları size yardımcı olabilir.
Sırt ağrıları
Büyüyen karnınız, sırtınıza yaslanır. Eğer şimdilik bir ağrınız yoksa doğum öncesi yogayı günlük düzeninize sokmanın zamanı geldi. Hamile yogası sırtınızı, tüm vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmaya yardımcı olacak en iyi yöntemlerden biridir.
Sakarlıkta artış
Değişen duruşunuz ve konsantrasyon eksikliğinizden dolayı bu aralar daha sakar olabilirsiniz. Duşa girerken sakin olun veya halı üstlerinde yürürken daha dikkatli olun.
Unutkanlık
Hamileliğin son aylarında en sık görülen şikayetlerden biri de unutkanlıktır. “Aklım gidip geliyor, neler oluyor bana” diye dertlenmeden önce, tüm vücudunuzda meydana gelen önemli değişiklikleri ve devasa hormon iniş çıkışlarını hatırlayın, rahatlayın. Biraz unutkan olmanız çok normal. Siz en iyisi bir ‘hamile günlüğü’ edinin ve yapacaklarınızı not edin. Bu süreçte en çok yardımcı olacak şeylerden biri de, çevrenizdekilerden yardım istemeyi öğrenmeniz olacak! Her şeyi siz yapmak zorunda değilsiniz ya!
Hamilelikte uyku sorunları
Taşıdığınız yükün git gide artması, doğumu ve anneliği düşünürken dalıp gitmeleriniz, bacak kramplarınız, mide yanmaları, sürekli yorgun hissetmeniz… Tüm bu olası belirtiler haliyle uyku düzeninizi de etkileyecektir. Hem fiziksel hem psikolojik olarak sağlıklı kalabilmeniz için, kendinize her zamankinden daha çok dikkat etmelisiniz. Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde bunu ertelemeyin. Kısa şekerlemelere ihtiyaç duyuyorsanız, gün içerisinde uyuyun. Geceleri ise iyi havalandırılmış temiz bir odada, tamamen gevşeyebileceğiniz bir ortamda uyumaya çalışın.
Uykusuz kalan tek gebe siz değilsiniz, bunu unutmayın. Bazı hamileliklerde uyku sorunu neredeyse hiç yaşanmazken, bazı hamileler geceyi gündüzü birbirine karıştırabilir. Dert değil. Bebeğinizle birlikte yeni hayatınıza alıştığınızda ikiniz de uyku düzeninizi oluşturacaksınız.
Yine de uzun süren bir uykusuzluk, kaygılar nedeniyle huzursuz geceler ya da aşırı uyuma ve bir türlü dinlenememe gibi şikayetleriniz varsa, doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
Hamileliğin 7. ayında cinsel ilişki
Erken doğum riskiniz yoksa veya doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe, hamileliğinizin bu haftalarında cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca yoktur. Hatta iyi bir orgazm, bu haftalarda yaşayabileceğiniz bazı sıkıntıları atlatmanızda yardımcı bile olabilir. Biraz gevşemek ve eğlenmek herkesin hakkı, değil mi?
***
Uzman Görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 31. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
Gebeliğin 31. haftası:
Amniotik sıvının en fazla olduğu haftalardır. Rengi şeffaf, hafif sarı renklidir. Doğumda 700–1000 ml civarına ulaşır. Bebeğin aktif hareketlerine yardımcıdır.
Bebeğin anne karnındaki pozisyonu artık doğuma yakın değişebilir. Makat pozisyonda duran bebeklerin normal doğuma ve baş pozisyona dönmeleri bu haftalarda başlar. Başı yukarda olan bebeğin, annenin akciğerlerine ve midesine baskısı nedeniyle nefes almada güçlük, midede yanma ve reflü sık gözlenir. Başını pensive doğum pozisyonuna çevirmiş bebeklerde, annede kasık ve karın ağrılarına neden olabilir. Annede sık idrara çıkmaya neden olur. Mesane kapasitesinin azalması nedeniyle bazen öksürük ve hapşırma döneminde idrar kaçırmalara neden olur.
Bebeği doğuma kadar besleyen plasentada ultrasonografide net olarak izlenir ve kendine ait endokrin görevleri de mevcuttur.
Bebek kilo olarak 1500 grama yaklaşmıştır.
Bebek bu dönemde parmaklarını emebilir.
Gebelerde doğumdan sonraki emzirmeye hazırlık açısından göğüslerde bir takım değişiklikler olmaya başlar. Göğüslerde süt kanallarında genişleme, ele şişlikler gelmesi, bazen göğüs uçlarından koyu sarı renkli süt gelmesi de olabilir. Göğüsler hacim olarak genişler ve ağırlaşır. İç giyimleri de ona göre ayarlamak gerekir. Doğumdan sonraki süt üretiminin artırılması hem sıvı gıdaların tüketimi hem de en önemlisi bebeğin emme refleksinin uyarmasıdır. Doğumdan sonra sık sık emzirilen bebeklerde uyarı ile süt üretimi de artar. Beslenme, dinleme ve stresinde süt üretimi üzerinde direk etkisi vardır. Aktif süt verimi doğumdan 48–72 saat içinde başlar. Göğüsleri emzirmeye hazırlamak amacıyla doğumdan 2 hafta öncesinden göğüs ucu kremleri verilebilir. Emzirme döneminde süt arttırıcı çaylarda önerilebilir. Göğüs uçlarında renginde koyulaşma ve küçük yağ keseciklerinin gözlemlenmesi de normaldir.
Bu haftalarda gebeler mevsimsel gıdaları tercih etmeli ve dinlenmeleri gerekmektedir.
Rahim büyümesi ile bağırsaklara olan bası nedeniyle kabızlık bu dönemde sık ortaya çıkar. Günde iki kez 30 dakikalık yürüyüşler, posalı gıdalar, yeşil sebze yemekleri ve bol sıvı alımı bu dönemde bağırsak alışkanlıklarını da rahatlatır. Sık tekrarlayan kabızlık atakları gebede makatta çatlama, hemoroid, ağrı ve makatta kanamaya neden olabilir. Bu durumlarda şikâyetleri rahatlatmaya yönelik tedaviler düzenlenir.
Anne adayının hızlı kilo alımı, beslenme problemleri, bedensel yorgunlukları, uzun süreli ayakta kalması da bacaklardaki damarlarda genişlemelere ve varislere neden olur. Kimi zaman varisler görsel şikâyetlere neden olabileceği gibi ağrıya ve geceleri huzursuz bacaklara da neden olur. Eğer rahatsız edici tarzda ağrı, şişlik gibi bulgular olursa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bazen varis damarları içinde pıhtı ve enfeksiyon oluşumu olup, bu durumların anne hayatını riske edici sonuçlar oluşturabileceği bilinmelidir. Doktorun önerisi doğrultusunda ilaçlar kullanılabilir. Varis çorapları giyebilir ve istirahat tercih edilir.
Missing converter: #yataylink#haber#1026423#pull-left#
YORUMLAR