Hamileliğin 28. haftasında bebeğin durumu
Bebeğinizin boyu 38–40 cm civarındadır. Kilosu da artık 1000 grama ulaşmıştır. Cilt altı yağ dokusu iyice artmış ve kasları güçlenmiştir. Göz kapakları artık daha rahat açılıyor, kaş ve kirpikleri de tamamlanmak üzere.
Bu haftalarda bebekler çok hareketlidir. Özellikle bebelerin yarısı bu haftalarda makat dediğimiz ters duruştadır. Doğum haftasına kadar gebelerin %90’ı normal doğum şeklini alır. Bebeklerin anne karnındaki duruşlarına bağlı birtakım şikâyetler olur. Makat pozisyonundaki bebek, annesinin mesanesine baskı yaparak sık idrara çıkma hissine ve ani alt karın ağrılarına neden olabilir. Anne adayı vajene doğru baskı hisseder. Bebek normal doğum pozisyonuna döndüğünde çoğunlukla bu tip şikâyetlerde azalma olur.
28 haftalık bebek görüntüsü:
Hamileliğin 28. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Bu haftalarda annelerde büyümüş rahim dokusunun basısına bağlı olaral karnın alt tarafta ağrılar ve sık idrara çıkma gibi belirtiler normal kabul edilir. Bacaklarda ödem, mide kapasitesinin azalması nedeniyle reflü (mide yanması) oluşabilir.
Karnın alt taraftaki basınç artışına bağlı, alınan kilolar ve gebelik hormonlarının etkisi ile bacaklarda varis, makatta basur adı verilen hemoroid oluşumları artabilir.
Vücutta eklemlere binen yükün artması nedeniyle bel-sırt ağrıları, eklemlerde ağrı oluşur.
Bu dönemde ara ara halsizlik, çarpıntı, nefes almada güçlük ve baygınlık hissi olabilir.
Bu haftalara ait bulguları rahatlatmak için düzenli egzersiz, diyet ayarlanması ve hızlı alımın önüne geçilmesi gerekir.3 ana, 3 ara öğün ile mide şikâyetleri rahatlayacağı gibi antiasit tedavi ile mide yanmaları rahatlar.
Bacak krampları için bol kalsiyumlu gıdalar, istirahat ve düzenli egzersiz önerilir. Şikâyetleri rahatlatmak amacıyla kalsiyum ve magnezyum tabletleri önerilebilir.
Varisler için uzun süreli ayakta durmaktan kaçınılmalı, dinlenirken ayaklar yüksekte tutulmalıdır.
***
Hamilelikte sırt ağrıları neden olur?
Yaklaşık 8 kg. fazlanız olduğu için sırtınıza eskiye oranla daha fazla yük bilmektedir. Ayrıca hormonal değişimlerin olması da sırtınızı ağrıtır.
***
İpucu:
Pre-eklampsi nedir?
Pre-eklampsi hamile kadınların %3-8'ini etkiler. Bu tanı konulan kadınlarda yüksek tansiyon ve idrarda protein kaçağı görülür. Pek çok kadında pre-eklampsi, doğuma yakın zamanda ortaya çıkar ve hafif geçer. Bebekleri düzgün bir bakımla gayet iyi yaşar. Ama pre-eklampsi yoğunsa bu bebeğin organlarını etkileyebilir ve en iyi yol bir an önce doğum yapmaktır.
Pre-eklampsinin belirtileri nelerdir?
Pre-eklampsi bir an da belirebilir ve belirtilerini fark etmek çok önemlidir.
Aşağıdakilerden bir tanesi bile varsa doktorunuzu arayın:
- Yüzde veya gözlerde aşırı şişme
- Ellerde ayak ve ayak bileklerinde ani şişme
- Hızla kilo alımı, haftada 2 kg dan fazla
- Ağır ve kalıcı baş ağrısı
- Görüşte değişiklik, çift görme, bulanık görme, noktalar görme, ışığa duyarlılık, geçici görme kaybı.
- Karında dayanılmaz bir ağrı
- Sürekli kusma
YORUMLAR