Hamileliğin 20. haftasında bebeğiniz
Hamileliğinizin yarısını tamamladığınız sayılır! Aynı şekilde bebek gelişimi de yarı yolu geçti... Bu haftalarda baş-popo uzunluğu ultrasonografide ölçülebiliyor. 20. hafta itibariyle bebeğinizin boyunun yaklaşık 15-17 cm arasında, kilosunun ise 280-310 gr arasında olması bekleniyor. Kalbi dakikada 120-160 kez hızla atmaktadır. Bu dönemde el doppleri ile kalp atımları dışarıdan duyulabilir. Anne karnındaki bebeğin aktif hareketlerini anne rahatlıkla hisseder. Bebeğinizin artık uyku ve uyanıklık dönemleri mevcuttur. Bebek sürekli hareket etmez, kendine uygun pozisyonlarda uyur. Yaklaşık iki haftadır seslere karşı duyarlı olan bebeğinize artık ninni söyleyebilirsiniz!
18-20. haftalarda bebeğinizle ilgili en önemli gelişme, artık cinsiyetini öğrenebilecek olmanız! Eğer iki haftadır hala anlaşılamadıysa, bu hafta cinsiyetini kontrol etmek için doktorunuzdan bir ultrason muayenesi talep edebilirsiniz.
20 haftalık bebek nasıl görünür?
Hamileliğin 20. haftasında annede meydana gelen değişiklikler
Rahminiz genişliyor, karnınız büyüyor ve artık hamile olduğunuza iyice alıştınız sayılır. Kilonuz ve diyetinizle ilgili doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Vücudunuzda olup bitenlere artık daha az şaşıracaksınız, bu yüzden ilk haftalarda duygusal iniş çıkışlar yaşadıysanız, 20. haftadan sonra bu belirtilerin azalacağını hatırlayarak rahatlayabilirsiniz.
20. haftada genellikle doppler testi yapılmak istenir, bununla ilgili doktorunuza danışmayı unutmayın:
Hamilelikte saçların ve tırnakların uzaması
Sürekli hareket halinde olan hormonlarınız sayesinde, artık saçlarınız ve tırnaklarınız da vücudunuzdaki vitaminden fazlasıyla nasipleniyor. Bu haftalarda saçlarınızın ve tırnaklarınızın normalden daha hızlı uzadığını fark ederseniz şaşırmayın.
Hamilelikte bel ve sırt ağrıları
"Daha şimdiden böyle ağrım oluyorsa 9 ayı nasıl tamamlayacağım?" diye düşünüyor olabilirsiniz. Elbette her hamilelik ağrılı sızılı geçmez ama birçok kadın, beşinci aydan itibaren bel ve sırt ağrıları çekebilir. Endişelenmeyin, sadece vücudunuz büyüyen karnınıza uyum sağlamaya çalışırken biraz zorlanıyor. Yapabileceğiniz bazı egzersizler ve dikkat edeceğiniz bazı şeyler bu ağrılarınızı önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilir: Dik durmaya özen gösterin, ev işleriyle vs. kendinizi çok fazla yormayın, iyi dinlenin, çok yüksek topuklu ya da çok düz ayakkabılar giymeyin, çok uzun süre ayakta kalmayın...
***
Hamileliğin 20. haftasına dair uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 20. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
- Bebeğin vücudunda lanugo tüylerinin olmasına rağmen saç ve kaş oluşumu başlamıştır.
- Anne karnındaki bebeğin aktif hareketlerini anne rahatlıkla hisseder. Bu dönemde uyku ve uyanıklık dönemleri mevcuttur. Bebek sürekli hareket etmez, kendine uygun pozisyonlarda uyur.
- Kız bebeklerde rahim dokusu oluşur vajina ve labiumlar oluşumuna devam eder.
- Annelerde rahim dokusu artık göbek hizasına kadar yükselmiştir. Vücudumuz gebeliğe bağlı görünüme geçmiş. Belin merkezi değişmiştir. Loroloz denilen bel kemiğinin eğimi öne doğru büyüyen rahim nedeniyle öne çekilerek bel ağrılarını tetikleyici özelliğe sahiptir. Bu durumlar göz önünde bulundurulan yüksek topuklu ayakkabılardan uzak durmak, eğilip kalkarken dizleri kırarak dikkatli hareket etmektedir.
- Bu dönemde ciltte pigmentasyona koyulaşmaya neden olan melaniz stimule edici (uyarıcı) hormonun (östrojen) yükselmesi nedeniyle ciltte koyulaşma başlar. Özellikle göbekten aşağı doğru koyu kahverengi linca nigia denilen çizgilenme ortaya çıkar. Doğumdan sonra rengi açılarak kaybolacaktır. Gebenin ten rengine göre bazen bu koyulaşma daha fazla olabilir.
Facebook Yorumları