Hamileliğin 13. haftasında bebeğin durumu
Bebeğinizin baş-popo mesafesi 6-7 cm'e ulaşmış durumda, ağırlığı ise yaklaşık 25-30 gr. Şimdiye kadar fetüsün karnının dışında gelişimini sürdüren bağırsaklar artık karnın içindeki yerini alıyorlar ve bebeğin iç organları gelişimini sürdürmeye devam ediyor. 40 hafta boyunca bebeğinizi besleyecek olan plasenta, bebek kadar hızlı büyümüyor ancak bu haftada plasenta da yaklaşık 30 gr ağırlığına ulaştı. Doğum haftasında plasenta 450 ila 900 gram arasında olacak. Ayrıca bebeğinizin karaciğerinde safra salgılanması ve pankreasında insülin üretimi de bu haftada başlar.
13. haftada ultrasonografiyle bakıldığında artık bebeğin el-kol ve bacak hareketleri gözlemlenmeye başlar.
13 haftalık bebeğin görüntüsü:
13 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü:
Hamileliğin 13. haftasında annedeki değişimler
İlk aylarda görülen bulantı ve kusma gibi şikayetler, 13. haftada nihayet önemli ölçüde azalır. Yine de, iniş-çıkışlı hormon seviyeleri yüzünden duygusallık, kafa karışıklığı ve unutkanlık gibi durumlar görülmesi normaldir. İlk haftalardaki şikayetlerin de azalmasıyla birlikte bazı annelerde 13-14. haftalarda cinsel istekte de ani bir artış görülebilir. Unutmayın, hamileliğinizde özel bir risk durumu yoksa ya da doktorunuz aksini önermediyse, hamileliğiniz boyunca cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Tam tersine, seks sonrasında iyi vakit geçirirmiş olursunuz, rahatlarsınız ve kendinizi çok daha iyi hissedersiniz!
Hamileliğin 4. ayına başlanan bu günlerde, annenin vücudundaki değişimler de biraz daha görünür hale gelir. Karın ve bel çevresi belli belirsiz büyürken göğüsler de normalde olduğundan daha büyük görünürler. Hamile kıyafetleri alışverişine çıkmak için uygun bir zaman!
Hamileliğin 13. haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 13. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
- Gebeliğin bu dönemi 2. Trimester denen 13. haftadan başlayıp 3 ayı içeren süreçtir. Gebeliğin diğer dönemlerine göre gebenin rahatladığı bir süreçtir. Fetüsün artmış kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılamak amacıyla 12. haftadan sonra multivitamin desteği başlanmalıdır. Dengeli düzenli beslenen gebelerde vitamin eksikliğine rastlanmasa da diyette alınan gıdalar düzenlenmelidir. Artan vitamin ihtiyaçlarına ve gebenin yapılan tetkik sonuçlarına göre düzenlemeye gidilmelidir.
- Gebelikte 11 - 14. haftalarda kromozom hastalıklarını değerlendirmek amacıyla ikili tarama testi yapılması gerekir. İkili tarama testi anneden alınan kan tahlili ile belirlenir. Fetüsün ultrasonografide baş-popo mesafesi ölçülüp önce kalınlığı ölçülür ve nazal burun ölçülür. Anneden alınan kan örneğinde serbest BHCG ve PAPP-A denilen hormonlar bakılır. Duyarlılığı %90'dır. 21 ve 18 kromozom hastalıklı bebekleri erken döneminde saptanmasına yönelik yapılır. Risk yüksek grupta çıkar ise ileri bir genetik inceleme önerilir.
YORUMLAR