Hamileliğin 38. haftasında bebeğiniz


Bebeğiniz iyice büyüdü. Yaklaşık 3 kg ve 49 cm. Cilt dökülmesi, vernix’in korunması ve tüy gibi gelişimindeki son dakika detayları neredeyse tamamlandı. Bu haftaki değişimler ufak ama çok önemli: Kilo almaya devam ediyor ve beyin ve sinir sisteminde son detaylar yapılıyor.


Sıkı bir şekilde bir şeyi kavrayabiliyor ve çok yakında ona ilk defa dokunduğunuzda buna şahit olacaksınız. Bütün organları dış dünyaya uyum sağlayacak derecede gelişti.


Bebeğiniz göz rengini mi merak ediyorsunuz? Şu anda bir şey söyleyemeyiz ama eğer kahverengi gözlü doğarsa, gözleri kahverengi kalacaktır. Gri ya da koyu maviyse gözleri, 9 aylık oluncaya kadar gri, mavi, yeşil veya elaya dönebilir. Çünkü bebeğinizin irisleri doğduktan sonra daha çok pigment kazanır.



38 haftalık bebek nasıl görünür?






Hamileliğin 38. haftasında annede meydana gelen değişiklikler


38. hafta itibariyle 11-13 arasında kilo almışsınızdır. Bazı gebe kadınlar bu orandan daha fazla alırlar. Eğer hala 11 kilo almadıysanız ve ortalama bir kiloya sahipseniz 40. haftadan önce biraz daha kilo almayı deneyebilirsiniz.


Bebeğiniz rahim dışındaki yaşama hazırlanırken vücudunuzda üzerine düşen son dokunuşları yapıyor, bunlardan biri de memelerinizdeki o muhteşem süt makinesini hazırlamak ve çalıştırmak. Sürecin ilk aşaması kolostrum üretimi ile başlar, bu ince sarımsı sıvı göğüs sütünün öncüsüdür. Kolostrum yenidoğanı en iyi şekilde beslemek ve korumak için antikorlarla doludur ve içinde çokça protein ve az miktarda yağ ve şeker bulunur.


Pek çok kadın için gelecek haftalar beklemekle geçer. Bu zamanı bebeğinizin odasını yaparken ya da doğum sonrası zamanınızı alacak hazırlıkları yapmak için kullanın. Hatta doğum sonrası kendinize çok zaman ayıramayacağınız için bol bol dinlenin, kitap okuyun ve eşinizle zaman geçirmeye çalışın.





Sık idrara çıkma

Bu günlerde sıkça tuvalete gidiyorsanız, bu bebeğinizin pelvis'e oturduğunun işaretidir ve idrarınıza yer kalmamıştır. Gebeliğiniz bitene kadar kafein ve idrar söktürücü içecekler kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bütün sıvıları hayatınızdan çıkarmayın çünkü doğuma kadar vücudunuz yeteri kadar su almalı.


Vajinal akıntının artması

Hamileliğinizde olduğundan biraz daha fazla akıntınız olduğunu görebilirsiniz. Bu normaldir. Ancak eğer pembemsi-sümüksü, kanamaya benzer bir akıntı fark ederseniz, nişanınız gelmiş olabilir. Doğumun ilk işaretlerinden olan nişanı gördüğünüzde doktorunuza/ebenize haber vermeniz iyi olabilir. Genelde doğum nişan geldikten hemen sonra başlamaz ama siz yine de hazırlıklı olun.


İshal

Gevşeyen bağırsak hareketlerinin nedeni bebeğinize yeterli yer açılmasından dolayıdır. Eğer bu hafta ishal sorunu yaşıyorsanız sonunda doğum yaklaştı demektir. Bol bol su için ve hafif yiyecekler –et suyuna çorba, tost gibi şeyler tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden uzak durun.


Karın kaşınması

Karın kaşıntısını sakinleştirmek için ne yaparız? Bol miktarda E vitaminli kremler kullanın. Aslında, kremlerle birlikte bol bol E vitamin kapsüllerinden de depolayın ve ileride emzirmek istiyorsanız kremler göğüs uçlarınıza da iyi gelir.


Ayaklarda ve bileklerde şişkinlik

Eğer şişen ayak ve bilekleriniz sizi geri çekiyorsa şimdi biraz destek zamanı. Diz üstü çok sıkı olmamak kaydıyla sabah, şişme başlamadan toplayıcı yüksek belli çoraplar giyin.


Uyumada zorluk çekmek

Doğum zamanı yaklaştıkça hem büyüyen bedeniniz, hem de karışan aklınız zaman zaman (bazen de çoğu zaman!) uyumanıza izin vermeyebilir. Oysaki enerjinizin tamamına ihtiyacınız var. yorgun argın ve saatlerdir uyumamışken doğum sancılarınıza yakalanmak istemeyebilirsiniz. Bu yüzden:

  • İyi havalandırılmış karanlık bir odada uyuyun. Yatmadan önce alacağınız ılık bir duş sizi rahatlatarak uyumanıza yardımcı olacaktır.
  • Yatmadan önce bilgisayarınızı ve telefonunuzu bir kenara bırakın. İyi bir uyku için melatonin hormonuna ihtiyacınız var ve son yapılan araştırmalar, uyumadan önce elektronik aletlerin ışığına uzun süre maruz kalmış olmanın bu hormonun salgılanmasını olumsuz etkilediğini gösteriyor.


  • Derin gevşeme egzersizlerini öğrenmeniz için hala geç değil! Yavaşça nefes alırken her bir nefesinizin farkında olduğunuzdan emin olarak, ayak parmaklarınızdan başlayın ve sırayla vücudunuzdaki tüm kasları gevşeterek ağırlığınızı yatağa bırakın. Sol yanınıza yatarak dizlerinizin arasına bir yastık almayı deneyebilirsiniz, bu pozisyonda gevşemek sizin için daha rahat olacaktır.




  • Meditasyonu deneyin. Birkaç dakika sessizce, sadece nefes alarak oturduğunuzda bile bedeninize ve bebeğinize “her şey yolunda” mesajı göndermiş olursunuz ve vücudunuzdaki gerginlik azalır, uyumanız kolaylaşır.


Yorgunluk veya enerji fazlalığı

Bu hafta enerji seviyelerinizdeki değişim gözle görünür şekilde artacak. Kendinizi çok fazla enerji dolu hissediyorsanız, ‘nesting’ (yuva yapma) denilen içgüdümüz iş başında olabilir! Böylece kendinizi bebek gelmeden önce oda veya ev düzenleme işlerine yoğunlaşmış bulabilirsiniz. Temizlemeye devam edin ama kendinizi çok fazla yıpratmayın. Bu enerjiyi bebeğiniz doğduktan sonraki döneme saklayın


Genişleyen göğüsler ve kolostrum

Göğüsleriniz her zamankinden daha da büyük olmakla beraber, kolostrum sızıntınız da olabilir.


Braxton Hicks kasılmaları

Bu kasılmalar şimdi daha da yoğunlaşabilir. Bu şakacı kasılmaları bedeninizin doğuma hazırlanma biçimi olarak yorumlarsanız, onlarla savaşmamayı öğrenmeniz daha kolay olabilir. Her kasılmada derin bir nefes alın ve bu doğum egzersizi fırsatını değerlendirin!




***


İpucu: Derin dondurucunuzda stok yapın!

Doğumdan çıkıp kucağınızda yavrunuzla yuvanıza döndüğünüzde biraz yorgun ve bir masaldan çıkmış gibi hissedebilirsiniz. Sıra akşam yemeğine geldiğinde dev bir soru işareti evin içini doldurabilir: Ne yiyeceğiz?


Lohusalığın ilk günleri genellikle oldukça yoğun geçer. Kendini hala sizin bedeninizin bir parçası zanneden bebeğinizle sürekli ilgilenmek durumunda kalabilirsiniz, emzirmenizde bir sorun yoksa yaklaşık iki saatte bir emziriyor olacaksınız, biberonla besliyorsanız da saati takip edip mamalar hazırlamanız gerekecek. Altını değiştir, uyut, uyu, dinlen derken mutfağa girip yemek yapmaya çalışmak her zamankinden daha zor gelebilir.


Bu yüzden şimdi dondurucunuza yemek stoklamak için harika bir zaman! Mevsim sebzelerini hazırlayın, poşetlere doldurun, buzluğa atın. Doğumdan sonra en azından yemek sorununu ortadan kaldırmış olacaksınız… Hem son günlerde oyalanmak için de harika bir bahaneniz olmuş olur.


***


Meme vermeye hazırlık

Meme vermek doğanın bebeğinize sunduğu en iyi beslenme yoludur. Bebeğinizin ilk 6 ay boyunca ihtiyaç duyacağı oranda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller anne sütünde vardır. Pek çok akademik çalışma ve Dünya Sağlık Örgütü de bunu onaylıyor.


Anne sütü,


  • Bebeğinizi ishal, solunum problemi ve kulak enfeksiyonuna karşı korur.
  • Bebeğinizde alerji, obezite ve lösemi riskini azaltır.
  • Stres seviyesini ve göğüs kanseri riskinizi azaltır.
  • Kendimi emzirmeye nasıl hazırlayabilirim?
  • Doğumdan hemen sonra bebeğinizi kucağınıza almak için ısrar edin ki meme verme en yakın zamanda gerçekleşsin. Sezaryen olduysanız da ameliyat biter bitmez bebeğinizin yanınıza getirilmesini isteyin. İlk denemenizde süt veremeyebilirsiniz, bunun için endişelenmeyin, çok normaldir. Eve dönmeden önce hastanedeki hemşirelerden bu konuda yardım isteyin. Her gün 8-12 kere emzirmeye çalışın.

Emzirme ile ilgili merak ettiğiniz her şey için HTHayat.com yazarı ve Emzirme Psikoloğu Pınar Ayata'nın köşe yazılarına göz atın!



***


Hamileliğin 38. Haftası ile ilgili uzman görüşü:


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 38. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


Verniks kazeoza denilen bebeğin vücudun dar kayganlaştırıcı özelliğe sahip olan madde çok azalmıştır. Doğumda sadece sırt omuz ve kasıklarda olabilir.


40. haftayı tamamlayana kadar hala plasentada geçen bağışıklık maddelerini almaya devam eder.


Bebeklerin başında bulunan kemikler hala sertleşmemiş ve aralarında fontonel denilen açıklıklar mevcuttur. Normal doğum kanalından geçerken başın zorlanmasını önlerler.


Bebeklerde yakalama refleksi geliştiğinden dolayı, doğum sırasında çoğu zaman etrafındakileri yapıları tutmaya çalışırlar.


Amnion mayi 1000 ml civarında plasenta 700 gram ağırlığındadır. Doğuma yakın göbek kordonu 60-75 cm arası olup, kimi zaman daha kısa kimi zamanda daha uzun olabilir. Göbek kordonunun normalden kısa veya uzun olmasının da bebek açısından bir takım riskleri söz konusudur.


Son haftalarda kordon dolanmasına ait riskler artmış olup, anne adayının bebek hareketlerini düzenli takip etmesi gerekir. 40 haftaya kadar olan takipler haftalık olup, her kontrolde bebek kalp atımları dinlenmelidir.



Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir 38 haftalık erkek bebek doğar mı
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik oldum ama sancin yok
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik oldum ama sancin yok
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba ben 38 haftalık hamileyim ne zaman doğum olur
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik hamiyetim cok ağrıların ve sancim var
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftaya giriş yapmiş bulunuyoruz oğlumu kucagima alıcagım günü sabirsizlikla bekliyorum kizimi doguma gitcegim günü ben bugün dogum yapicam demiştım inşallah oglumdada hissederim biraz küçük doğucak galiba doktorlarin demesine göre sabırsızlanıyorumM zaman geç artık????
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalık hamile yim ne zaman dogum olur slm olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Marhaba ben 38 haftalik hamileyim benimde çok agrım var
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalık 3 günlük kız bebeğim e hamileyim son günlerde aşırı kaşıntı ve hiç uyuyamaz oldum çok da sabirsizlaniyorum biran doğada kurtulsam ya allah herkese sağlıklı ve hayırlı bi evlat nasip etsin insallah
    CEVAPLA
  • Misafir Merhabalar bende 38+2 ydim. Yarın rutin kontrolümüz var. Ama sizlerde de oluyor mu bilmiyorum ama rahmimm yerinden çıkacak gibi acayip sancıyor acaba neden olur? Yoksa doğum belirtisi mi bilemedim eşimde sağolsun leğene ılık su doldurdu oturmamı söyledi ve şuan birazda olsa rahatladım bu sancı da uyutmuyor ???? RABBİM HEPİMİZİN EVLADINI KUCAĞINA ALMAYI NASİP ETSİN ????
    CEVAPLA
  • Misafir Hamilelikle ilgili sayfalara bakarken tesadüfen burayı buldum. Ben anneanne adayıyım. Kısmet olursa Ekim sonu bir erkek torunum olacak.Buradaki yorumları okurken bazı anne adaylarının doğumdan çok korktuğunu okudum ve çok üzüldüm. Bu nedenle bende bazı şeyler yazmaya karar verdim. Anne adayları, doğum olayı dünyanın en doğal olaylarından biridir,vücudunuzun öyle bir zekası vardır ki, vakti geldiğinde size sinyal göndererek doğuma hazırlar. Sandığınız gibi hiç zor bir şey değil, bundan emin olabilirsiniz. Siz o dizilerdeki, filimlerdeki ya da büyükannelerin anlattığı ağrılı doğum sahnelerinin...
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 38 haftalik gebeyim agrilarim kasilmalarim cok fazla
    CEVAPLA
  • Misafir ben otuz sekız haftaya gırcem agrılarım cokk gece uyuyamıyom halsızı yorgunum ne yapmam lazım????
    CEVAPLA
  • Misafir Benimde agrlarm var
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38haftalık gebegim ve ağrılarım var
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalik bebege gelisim geriligi var dedi dr.
    CEVAPLA
  • Misafir Merhaba yorumu yazalı epey zaman olmuş umarım bebeğinize sağlıkla kavuşmuşsunuzdur.Bu sayfayı okuyan diğer anne adayları bebeğiniz son haftalarda kilo almayı bırakmışsa endişelenmeyin bol bol mercimek ve yumurta tüketin biz bugün iki haftadır hiç kilo almayan bebeğimizin 200 gr aldığını öğrendik:))
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalik gebeyim ama bebeğim 35 haftalik görünüyor ve kilo kaybı olmaya başladı bunun sebebini bilen varmi yazarsaniz sevinirim
    CEVAPLA
  • Misafir 35hafta 6 qünlük hamileyim vajinada büyüme olurmu?
    CEVAPLA
  • Misafir Bnim goguslerim cok ama cok kucuk dogum yapınca buyur mu sut olur mu yeter mi
    CEVAPLA
  • Misafir meme büyüklüğünün emzirmeye etkisi düşündüğünüz gibi olmaz. meme ucu veya memesi çok küçük olan anneler de rahatlıkla emzirebilir. yeter ki siz rahat olun, stres yapmayın, bebeğinizle bağ kurun, iyi beslenin ve dinlenin; gerisi gelir
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik hamileyim uzerimde cok kotu agirlik cokuyo yoruluyom bitseydi bu haftalar
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 16 haftalik hamileyim ağrılarım çok siddetli doktora gittim bi sorun yok dedi sizce ne yapmalıyım..
    CEVAPLA
  • Misafir 9ekim 2015 son adeti gormusum ben kac haftalik hamileyim ve doguma ne kadar kalmis
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalik hamileyim ama bebeğim biraz küçük doğacak aranizdada böyle olan varmı
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 hafta 2 günlük gebeyim sabirsizlikla kizimi kucağıma almayi bekliyorum inşallah çok bekletmez doğar
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37+5 hamıleyım vücudum alerji yaptı maf oldum
    CEVAPLA
  • Misafir 38 hafta tayin çıldıracak doģ gel artık kızım ya valla vücudum hormonların yerel bir oldu karnım patlicak
    CEVAPLA
  • Misafir Bende bebisimi bekliyorum bi baba olarak.ilk olacak. Allah isteyen herkese nasip etsin
    CEVAPLA
  • Misafir Salam mende 38+2 heftelik hamileyem ikinci hamileliyimdi.son gunlerdi deye sebirsizlenirem allah her kese nesib etsin.
    CEVAPLA
  • Misafir Salamlar mende 37 hefe 4 gunluk hamileyem biraz cekisi azdi ona gore biraz narahatam ama hekimim dedi narahat olma coxda az deyil ALLAH hamimizin komeyi olsun sag salamat balalarimizi qucagimiza almagi nesib etsin.
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38haftlik hamleyim. ikinci bbegim olacak inş. zamn geçmiyor son günlerde artık beğimin doğmasıni istiyorum Pabbim herkese sglkli evlat naip etsin.amiin
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftalık hamileyım sabırsızlıkla bekliyorum Allahım inş kucağımıza almayı nasip eder
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 haftalik hamileyim Allah herkese yardım etsin bana da inşallah
    CEVAPLA
  • Misafir 37+0 alalh herkesin yardımcısı olsun bebeği olmayanada nasip etsin inşlallah.
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 hafta 4 günlük hamileyim Rabbim herkesin yardımcısı olsun:-)
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38. Haftamdayim allah yardımcımız olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Ben 37 .2 günlük hamileyim bende bel ağrısı çekiyorum bu konuda ne yapabilirim bana fikir veren yokmu....
    CEVAPLA
  • Misafir Allah herkezin yardimcisi olsun son zamanlar gercekten zor bnde 38 haftaligim artik sag saglim kurtulmak istiyorum bebegimle ..
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 haftalık 3 günlük hamileyim geceleri uyuyama bu haftalarda çok normal miş bebek büyüyor ve içerde yeri daraldığı için buda bize rahatsızlık veriyor.birde ben çok kilo aldım 55 kilo ile hamile kaldım suan 77 kiloyum beni kiloda çok rahatsız ediyor allah herkese yardım etsin.kolay doğum etsin
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalık gebeyim. İnanılmaz uykusuzluk çekiyorum saat şuan 03 40 ben hala uykum gelir diye bekliyorum. Artık doğsunda ikimizde rahat edelim
    CEVAPLA
  • Misafir Ben kaşntidan ölüyorum artik doğsun kizim dayanulacak gibi değil 5 dakika bile duramiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 2 gun kaldi heyecanliyimm
    CEVAPLA
  • Misafir Sabretmek gerek.. Rabbim bize en güzel hediyesini hazırlıyor.. İsteyen herkese bi duyguyu yasatsin Yüce Allahım..
    CEVAPLA
  • Misafir Zaman geçmiyor
    CEVAPLA
  • Misafir Agrilarda cabasi
    CEVAPLA
  • Misafir Ufff yoruldum
    CEVAPLA
  • Misafir Uff zamnda geçmiyor
    CEVAPLA
  • Misafir bende 38 haftama girdim ve çok korkuyorum benimde bir kızım olacak allah nasip ederse
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 38 haftadayim cok korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir dünya var olduğundan beri kadın da var. kadın var olduğundan beri doğum da var..kadınlardaki bu korku neyin neyi anlamıyorum..
    CEVAPLA
  • Misafir Bnimde 38*3 ilk gebelik felaket korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 38 hafdaya gecdim korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir Bende 37 bitti ama cok korkuyorum
    CEVAPLA
  • Misafir slm ben 38+ 2 hamılelıgım agrım cok
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftaya girdim ikinci hamileligim cok korkuyorum Allah hepimizin yardimcisi olsunnn
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftaya girdim ama icimde dogum korkusu var nasil olacak bilmiyorum
    CEVAPLA
  • Misafir 38. haftaya girmeme iki gün var fakat merakıma yenik düşüp okudum,heyecanım en üst noktada tabii biraz korkuda var :)
    CEVAPLA
  • Misafir 38.haftaya girdim sezeryan oluyorum bir sıkıntı olurmu
    CEVAPLA
  • Misafir 38.haftada sezeryanla doğum yapmak bebek acisindan ne gibi skntilar yaratir?
    CEVAPLA
  • Misafir bende 38. haftadayim cok sabirsizlaniyorum hayirlisiylavkucagima alsaydim
    CEVAPLA
  • Misafir biz de 38. haftadayız. çocuk tam dönmemiş rahime yerleşmemiş acaba bır sıkıntı var mı
    CEVAPLA
  • Misafir benim gelinimde yakında doğum yapacak
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftalık dogum yapılabılırmı
    CEVAPLA
  • Misafir 38. haftadayız rabbim yardım etsin herkese
    CEVAPLA
  • Misafir 38.3haftalığım heyecan koru bır arada
    CEVAPLA
  • Misafir bizde 38 haftaya girdik hadi hayirlisi oglusumu merakla bekliyorum
    CEVAPLA
  • Misafir benim kide bugün yarın çok heycanliyim bi kızım olcak
    CEVAPLA
  • Misafir 38 haftam bitti patlamaya hazır bomba gibiyim çok heyecanlyn:))
    CEVAPLA
  • Misafir son 2haftamız kaldı
    CEVAPLA
  • Misafir çok az kaldı benim
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.