Göbek kordonunun yalnızca anne karnında değil, yeni doğan bebekler için de sahip olduğu önem, birkaç yıl önce İsveçli bilim adamları tarafından gösterilmişti. JAMA Pediatrics dergisinde yayınlanan tamamlayıcı bir çalışma ise göbek kordonunun geç bağlanması ile özellikle erkek çocuklarının ince motor becerileri arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu.
Birkaç yıl önce, 400 yeni doğanla yapılan klinik bir çalışmada, Dr. Ola Andersson ve arkadaşları, 4. ayda demir eksikliği riskinin, göbek kordonları doğumdan üç dakika sonra bağlanan çocuklarda, bu işlemi on saniyede geçiren çocuklara kıyasla daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırmada, sağlıklı annelerden zamanında doğan, iyi beslenmiş bebekler izlendi.
“Göbek kordonu, üç dakikadan önce bağlanmadığında, kan, bebeğin dolaşımına aktarılmaya devam eder. Bebek, yaklaşık bir desilitre ekstra kan alır – ki bu miktar, yetişkinlerde iki litre kana tekabül eder” diyor Uppsala Üniversitesi’nden Dr. Andersson.
Kordon dolanması nedir? Bebekte kordon dolanmasının sonuçları nelerdir?
Dünyanın birçok yerinde, göbek kordonu kesip bağlama işlemi, doğumdan hemen sonra yapılır. Sonuç olarak, bebek, umbilikal kandan sağlanan önemli demir desteğinden mahrum kalır. Bilim adamlarına göre, yoksul ülkelerde, plasental transfüzyonun tamamlanmadan önce durdurulmasından kaynaklanan bu demir eksikliği, çocuk gelişimi üzerinde ciddi derecede etkili oluyor.
Bahsi geçen JAMA Pediatrics makalesi, ilk araştırmadan 263 bebeği takip eden 4 yıllık bir çalışmayı tanımlıyor. Bu çocukların gelişimleri, IQ ve bilişsel testler ile aileleriyle yapılan anketler kullanılarak gözlemlendi.
Sonuçlar, göbek kordonları erken ve geç kesilen çocukların IQ’larında ve genel gelişimlerden herhangi bir fark olduğunu göstermedi. Ancak yapılan testler ve anketler, göbek kordonları geç kesilen çocukların 4 yaşlarında ince motor becerilerinin biraz daha iyi olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, cinsiyet farkını da göz önünde bulundurduklarında fark daha da netleşti: göbek bağının geç kesilmesi, erkek çocuklarında ince motor becerilerini etkiliyor.
“Doğumdan sonra kız çocuklarında genellikle daha zengin demir kaynakları bulunur; erkek çocuklarında demir eksikliği riski daha yüksektir. Araştırmamızın dünyanın farklı yerlerinde doğum bilincini artırmasını umuyoruz.”
YORUMLAR