Önceleri yalnızca asi gençler, metalciler ve denizcilere hastı, artık 30 yaş üstü, evli barklı, çocuklu kadınlar bile vücuduna dövme yaptırıyor. Konunun uzmanlarına göre dövme artık isyanın simgesi değil, popüler kültür öğesi. Dövmeyi keşfeden orta yaşlı kadınlara göre ise cesaret ve aykırılık göstergesi. Bir zamanlar dikenli tel dövmesi popülerdi. Sonra göğüs üstüne yapılan güller. Ardından trend tribal desenler ve melek dövmeleriydi. Beyoğlu’ndaki Blacksea Tattoo Stüdyosu’nun sahibi, dövmecilerin Gandalf’ı olarak bilinen Ruhsel Donbalak “Şimdi yazı moda” diyor. Ama ona göre en tehlikeli dövmeler popüler olanlar. Bu tür dövme yaptıranların en çok 1 yıl içinde sildirecek yer aradığını belirtiyor.
Ben onlardan biri değilim. Ama 15 yıl kadar önce çok sevdiğimiçin yaptırdığım“koi” figürlü dövmelerimi sildirmeye karar verdim. “Ne oldu da fikir değiştirdin” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yıl bana bir haller oldu, kolumdaki ve bacağımdaki dövmeler gözüme batmaya başladı.
Bunca yıl bir kimlik kartı gibi onları bedenimde taşıdıktan sonra yaşımın kemale erdiğini fark ettim herhalde. Ama karar verdikten sonra başka bir meseleyle karşılaştım: Nasıl sildireceğim? Pek çok kişinin benim gibi dövmesini sildirmek için bir yol aradığını da fark ettim. Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk “Dövme yaptıranların sayısı arttıkça sildirenlerin sayısı da artıyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey, tedavinin uzman ellerde yapılması” diyor.
2006 itibarıyla ülkede 250-300 dövme sanatkârı olduğu yazılıp çizilmişti. Bugün bu sayı 2
katını bile aşmış olabilir. Ama dövmelerin silinmesinde gereken ekipmana sahip dermatolog sayısı çok değil. Dövmelerimi sildirmek için bir yol ararken ilk öğrendiğimşu oldu: Öyle her lazer her dövmeyi silmiyor. Siyahlar için başka, kırmızı dövmeler için başka lazer gerekiyor. Eğer dövmeniz benimki gibi renkliyse işiniz daha zor. Ama her şekilde size gereken kesinlikle bir hekim ve tıbbi tedavi. Bir de “RevLite Q Switch Nd-Yag Lazer” diye bir alet var.
Sağlığa zararlı mı?
Dermatolog Özüntürk “Dövme sildirmenin sağlığa zararı varmı” sorusuna “Hayır” diye cevap veriyor, “Bu tür tedavilerde yepyeni bir sayfa açıldı. Değişik boya maddelerinin farklı ışık dalga boyları vardır.Mavi renkli dövmeleri silmek için 650 nanometre dalga boyu olan bir q-switck lazer gerekiyor, kırmızı içinse 532 nanometre dalga boyunda bir lazer yetiyor.”
Yeni lazer cihazları, komplikasyonlara da neden olmuyor. Cildin üst yüzüne hasar vermeden alt yüzeyini ısıtarak bünyenin kendi iyileşme tepkisini uyarıyorlar. Dövme silerken önce siyah ve mavi renklerin tedavisi yapılıyor, daha sonra diğer renklere geçiliyor. Tedavi genel olarak 3-4 haftada bir tekrar ediliyor ve en az 4- 6 seans sürüyor. Belki sildirme niyetiyle yola çıkmıyorsunuz ama oldu da benim gibi fikir değiştirdiniz, daha kolay sildirmek için dövmenizin profesyonel bir el tarafından yapılmış olması da çok önemli. Zira profesyonel dövmeciler kaliteli boya kullanıyor ve dövmeyimümkün olduğunca derinin yüzeyine yakın yapıyor.Maharetsiz ve donanımsız ellerden çıkan dövmeleri ise silmek çok daha zor oluyor. Önümde uzun ve doğrusunu söylemek gerekirse epey acılı bir yol var. En az 6 seans sürecek dövmelerimin silinmesi. Arkadaşlarım“Vazgeç bu işten” diyorlar. Ama kendi düşen ağlamaz. Kararım karar, sildireceğim.
Dövme sildirirken dikkat!
Dermatolog Dr. Erçin Özüntürk’e dövme sildirmek isteyenler için önemli hususları sorduk:
- RevLite Q Switch Nd-Yag Lazer nanosaniye (bir saniyenin milyarda biri) süreli darbelerle, çeşitli renkleri hedefler.Bu cihaz, dövmeye şeklini veren çeşitli renklerdeki pigmentleri parçalayarak kan dolaşımıyla karaciğere iletir. Karaciğerden de bağırsak yolu ile vücuttan uzaklaştırılır.
- Tedavi sırasında genelde uyuşturma veya genel anesteziye gerek yoktur ancak bu durum biraz da kişinin ağrı eşiğiyle ilintili. Ağrı eşiği düşük olan hastalarda, rahatsızlık verici bir durum olmasın diye o bölge için özel bir şekilde ağrı ve acıyı giderecek lokal anestezi işlemi uygulanır.
- Dövmenin tamamen yok olacağı seans sayısı çeşitli faktörlere bağlıdır. Örneğin dövmenin profesyonel ellerde, kaliteli boyalarla yapılmış olması, hızlı sonuç alma açısından çok önemli. Ayrıca bu tip dövmeler, silinme esnasında da herhangi bir zararlı etki oluşturmaz. Bu dövmeler 4-6 seansta yok edilebilirken diğerleri yani amatör ellerde, kalitesiz boyalarla yapılan dövmeler daha uzun seanslarla tedavi edilir.
- Tedavinin tek yan etkisi, kısa bir süre sonra yok olan kızarmalardır.
- Koyu renk dövmeler daha kolay çıkar. Özellikle siyah ve koyu mavi dövmeler en kolay çıkanlarıdır.
- Dövme silerken yüze ve hanımların meme bölgesine çok dikkat etmek gerekir.
Dövmenin özgeçmişi
Yazarımız Damla Çeliktaban, eski bir yazısında dövmenin geçmişine dair şu cümleleri kurmuş: “Japon Yakuzaları için hangi gruba ait olduğunu gösteren nişan, Batı’da denizcilerin
kollarını süsleyen uzun saçlı ve dolgun bir kadına özlem, mahpus yatmışlığın tendeki alameti, ülkemizin doğu ve güneydoğusunun kadınları içinse atadan kalma kadim uğur, bereket, güzellik, adak, statü sembolü gibi anlamlara geliyor dövme... Buzlar içinde korunmuş insana ait bulunan en eski mumya Ötzi’de de, Mısır firavunlarının bedenlerinde de örneklerine rastlanması, insanoğlunun süslenmek (ya da kutsanmak) için bedenini boyamasının ne kadar eskilere dayandığına dair fikir veriyor...”
Dövmenin ilk ne zaman yapıldığını kesin olarak bilen yok. Ama İsa’dan önce 2000’lere kadar uzandığı söyleniyor. İnsanlar kötü ruhlardan korunmak, süslenmek gibi amaçlarla dövme yaptırmışlar. Göz akına vücutta kullanılan mürekkeple dövme yaparak ünlenen Kanadalı dövme ustası Shannon Larrat (38), vücuduna yaptığı dövmeler ve taktığı onlarca piercing’in onun için gösterişten farklı bir anlamı olduğunu söylüyor. İnsanların bu şekilde kendilerini kontrol edebilme gücünü harekete geçirebildiklerine inanıyor ve bunun psikolojisine iyi geldiğini düşünüyor. Bugün dövme daha çok kendini diğerlerinden ayırmanın bir yolu. Kadınlar çoğunlukla çocuklarının ya da sevgililerinin adlarını yazdırıyor vücutlarına, erkeklerse güç sembolü olarak gördükleri figürleri tercih ediyorlar.
‘Şimdi yazı popüler’
Blacksea Tattoo’nun sahibi Ruhsel Donbalak dövme yaptırmayla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Günde ortalama kaç dövme yapıyorsunuz?
Bir dövmeci günde 10 dövme de yapabilir 2 dövme de. O biraz yapılacak çalışmanın büyüklüğüne bağlı.
En fazla kaç seansta dövme yaptınız?
Komple sırt çalışıyordum. Çok fazla portre vardı. 18 seans sürdü bitirmem.
Dövme yaptıranların yaş ortalaması nedir?
Yaş skalası oldukça geniş. Ama 18 yaş altındakilere aileleri izin verse bile kesinlikle dövme yapmıyorum. 18-20 arasını çok zorlarım, çünkü onlar en çok hata yapanlardır. Yelpaze 20-45 arasında ama 70 yaşında damüşterimvar.
En çok tercih edilen dövme figürü ne oluyor?
Ne istediğini çok iyi bilen bir grup var, bir de sosyal yaratıklar olduğumuz için birbirinden etkilenen bir grup var. Şu sıralar el bileği çevresi ve oraya yazılan yazılar çok fazla talep görüyor. Anneler genelde çocuklarının isimlerini yazdırıyor.
Gençler?
4 yıldır ne kadar yıldız dövmesi yaptığımı hatırlamıyorum. Şu aralar herkes yazı yazdırıyor. “Anlamlı sözler kataloğu varmı” diye soran oluyor.
Dövme yaptıranların sayısında artış varmı?
Var. Eskiden dövmeci yoktu. 21 yıldır dövme yapıyorum. Arz-talep ilişkisi olarak baktığımızda dövmeciler artmaya başlayınca dövme yaptıranlar da arttı. Bir de dövme normalleşmeye başladı. 20 sene önce kimde dövme vardı? Askere gitmiş, aile hasreti çeken gençlerde... Dövme alt kültürdü. 90’lardan itibaren normalleşmeye başladı. _
Hazırlayan: Mina Tever
YORUMLAR