Beyaz ve pürüzsüz cildi sosyal statü simgesi olarak gören ve bu uğurda yaptıkları buluşlarla dünya kozmetik sektörüne yön veren Japonlar, üniversitelerinde cilt lekeleri üzerine bir araştırma yaptılar. Araştırma dahilinde birçok bitkiyi inceleyen bilim adamları, sonuç olarak “bitkisel arbutin”in cilt lekeleri üzerinde %40’a varan oranlarda daha etkili olduğunu saptadı. Araştırmalarını Kobe Üniversitesi, Osaka Prefecture Üniversitesi ve Biokimyasal Araştırmalar Laboratuarında yürüten Japonlar, tüm dünyaya bitkisel arbutinin cilt lekelerinin tedavisinde etkili ve güvenli bir madde olduğunu gösterdi. Medikal Estetik Uzmanları Dr. Nihat Dik ve Dr. Nazan Karakuş bitkisel arbutin konusundaki bilinmeyenleri anlattılar;
Cilt lekeleri gideren bu son keşif ile ilgili Dr. Nihat Dik’in açıklamaları şöyle;
Bitkisel arbutin nedir?
Bitkilsel arbutin deri hücrelerinin kalbinde "yeni bir hayat" anlamında rol oynayan güçlü ve özel bileşimdir, doğal bitkilerden elde edilir. Bitkisel leke giderici olarak da tanımlanan bitkisel arbutin, biolojik teknoloji ile kozmetikte ciltte renk açma özelliği en etkin maddedir. Cildin vazgeçilmez fonksiyonlarının optimum gelişimi için enerjinin (ATP) arttırılmasını destekler ve hücreler arası iletişim ağının doğru olarak yeniden kurulmasına yardımcı olur. Cilt lekelerinin gözle görülür şekilde azalmasında en önemli etkendir.
Bitkisel arbutin neden elde ediliyor?
Bitkisel arbutin ayı üzümünde yüksek oranda bulunur. Ayrıca buğday, armut kabuğu ve koca yemiş yapraklarında ve düşük miktarlarda da olsa kızılcık ve yaban mersini yapraklarında vardır.
Cilde nasıl etki ediyor?
Bitkisel arbutin ciltteki fazla melanini renksiz maddeyle değiştirir ve yine bazı enzimlerle birleşip fazla tyrosin oksidasyonunu engeller. Yani güneş sebebi ile ciltte oluşan hasarı ve cilt yaralanmalarını (sivilce, leke vb), sonra epidermiste (üstderi) cilde rengini veren melanin miktarının artmasına bağlı oluşan cilt lekelerinin ilerlemesine engel olur.
Bu konuda yapılmış araştırmalar var mı?
Güneşli havada şemsiyesiz Japon göremezsiniz. Dr. Ashok K. Chakraborty, Doç Dr. MARİ KOMOTO, Dr. Yoko Funasaka’nın Kobe Üniversitesi’nde yaptıkları araştırmada bitkisel Arbutin’in cilt lekelerini oluşturan melanin sentezini 5 günde %20 azalttığını buldu. Ayrıca yine Japonya’da gen klonlama ve beslenme üzerine uzman olan Ezaki Glico Biokimyasal araştırmalar Laboratuarı ve Osaka Prefecture Üniversitesi Tarım ve Biyolojik Bilimler Enstitüsü, Uygulamalı Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Biyokimya Laboratuvarlarında yapılan bir araştırmaya göre de melanin sentezinin kontrol modele göre bitkisel arbutin ile %40 azaldığını saptadılar. Japonlar sadece elektronik değil, kozmetik alanında da uzmanlar. Dikkat edin güneşte şemsiyesiz gezen Japon neredeyse göremezsiniz. Beyaz ve bakımlı cilt onlarda sosyal statüyü temsil ettiği için çok önemsiyorlar kozmetik bilimini. Bitkisel arbutin, bitkisel plasentalı bir kombinasyonda daha da etkili oluyor.
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nazan Karakuş ise beyaz ten tercihleri nedeniyle Japonya’ın cilt lekeleri konusuna önem veren ülkelerin başında geldiğini ve bu nedenle Japonlar’ın yaptıkları bitkisel arbutin araştırmasının önemli sonuçlar içerdiğini ifade etti.
İşleyişini ayrıntılı açıklar mısınız?
Tüm leke giderici ürünler, melanin üretiminde temel yapı olan tirozinaz enzimini baskılamayı hedefler. Bitkisel arbutin ise bu enziminin sentezini ve aktifleşmesini engeller.
Bitkisel arbutin’in ciltteki lekeleri iyileştirme aşamalarını anlatır mısınız? Ne kadar sürede etki ediyor?
Cilt hücreleri 28 günde bir değişim ve yenilenme döngüsü geçirir. Tüm cilt bakım ürünlerinin etkileri 1 ay sonra dikkat çeker. Maksimum etkinlik ikinci ay görülür. Bitkisel arbutin cildin bu yenilenme sürecinde melanin üretiminde görev alan tirozinaz enzimini baskılayarak yeni gelen cildin daha lekesiz ve aydınlık olmasını sağlar. Japonlar ve Avrupalılar cilt beyazlığını asalet ve sağlık simgesi olarak görüyorlar.
Peki bizde durum nedir?
Tüm dünyaya beyaz ten modasının gelmesinin zamanıdır. Cilt lekeleri ile ilgili çözümlere en çok yönelen ülkelerin başında Japonlar geliyor. Güzellik anlayışlarının temelinde beyazlık yatan ve güneş lekelerinin beyaz tenlerini lekelendirmesine karşı olan Japonlar, en fazla leke giderici krem ve maske kullanan ülkeler arasında. Güneşten korunmaya özen gösteren Japonlar bir yandan da istenmeyen lekelere karşı tedbiri elden bırakmıyorlar. Onlar için leke giderici kremlerin kullanımında hep bir artış söz konusudur. Avrupa ülkelerinde bronzluktan da vazgeçmedikleri için leke gidericili güneş kremlerinin kullanım oranı yüksek. Amerika’da ise özellikle kış aylarında yazın oluşan lekelerin tedavi zamanı denilerek leke giderici antiaging kremler, maske ve serumlar tercih ediliyor. Bizdeki durum ise aynı Amerikalılar gibi bronzluktan vazgeçemiyoruz. Ancak gidişat öyle gösteriyor ki ozon tabakasının giderek incelmesi nedeniyle de tüm dünyaya beyaz ten modasının gelmesinin zamanıdır.
Peki cilt lekesi oluşmaması için ne yapmak gerekir?
Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da güneşin ultraviyole ışınları, ciltte melanin oluşumunu tetikleyebildiğinden her mevsim güneş koruyucu krem kullanmak cilt lekelerinin oluşumunu ve ilerlemesini engeller. Ayrıca cilt bakım ürünlerinin seçiminde bitkisel leke giderici (bitkisel arbutin, soya fasulyesi, meyan kökü ve yeşil çay) içermesine önem verilmelidir
YORUMLAR