Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez, çocuklarda obezitede erken yaşlara dikkat çekti. Görmez, çocukların 5 yaşına kadar sahip oldukları kilonun ileri yaşamda önem taşıdığını ifade etti.
Obezitenin, dünyada ve Türkiye'de toplumsal bir sorun haline geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez, "Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi ülkemiz için de obezite ciddi bir sorun. Eğer çocuğun anne ve babasında kilo problemi varsa çocuğun obez olma ihtimali daha da yüksektir. Bu durum kalıtsal olabildiği gibi ailenin beslenme kültürü ve spor yapmamak gibi sebeplere bağlı olabilir. Sadece fazla kalori almak değil, bu aldığımız kaloriyi tüketememek, geç saatlerde yemek gibi sağlıksız beslenme alışkanlıkları da obezite ile ilişkili olabilir" dedi.
"Çok televizyon izleyip az hareket eden çocuk obeziteye yatkındır"
Çocukların yanlış zamanda, yanlış yiyecekler tükettikleri için obez olduklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez, "Aldığınız kalori, tükettiğinizden fazla olursa obez olursunuz, dengeyi sağlamak gerekir. Az hareket eden, çok TV izleyen, bilgisayar oyunlarını çok oynayan çocuklar obeziteye daha yatkındır. Obez çocuklar, akran çevresinden dışlandığını düşünebilir veya bu durum gerçek olabilir. Çocuk dışarıya çıkmak istemeyecektir bu durum hareketsizliği arttırıp obeziteyi arttırabilir. Çocuğun ailesindeki psikolojik sorunlar çocuğun obez olmasını tetikleyebilir. Annesi depresyondaysa çocukla daha az ilgilenecektir. Çocuğunun 5 yaşına kadar sahip olduğu kilo, ileri yaşları için bir gösterge olabilir" diye konuştu.
"Depresyon obeziteyi, obezite depresyonu besler"
Görmez, obezitenin çocukların ruh sağlığını bozduğunu söyledi. Obezitenin çocuklardaki depresyon riskini bir buçuk kat artırdığını ve kaygı bozuklukları oluşturabildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez, şöyle konuştu: "Depresyon obeziteyi, obezite depresyonu besler. Obezite tedavisinde özgüven ve özsaygı restorasyonu çok önemlidir. Çocuk düzenli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermelidir. Bunun için diyetisyen desteği alınabilir. Diyetisyen desteği var ise sadece çocukla değil ailenin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Evde çocukları suçlayarak, alay ederek ve aşağılayarak değil, motivasyonunu artıracak şekilde yapıcı yaklaşılmalıdır. Beslenme kültürünü değiştirmek gerekiyorsa ailenin bütün olarak yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Obez çocuklar için alay edilme, zorbalığa maruz kalma riski çok fazladır, kendilerini ortama ait hissetmezler ve ortamların dışında tutarlar bu da çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkiler."
YORUMLAR