Bir doğumhane nasıl olmamalı?

Ben çocukken kedilerimiz vardı. Bence her çocuğun evde ya da bahçede bir hayvanı olmalı. Onunla kurulan ilişki, bakımının sorumluluğu almak, hastalandığında bakmak, çiftleşme dönemini, doğumunu, emzirmesini gözlemlemek çocuğun hayata dair çok şey öğrenmesini sağlıyor. Benim için öyle oldu en azından.


Bizim kedilerimiz Van kedisiydi. Bir gün Van kedileri hakkında bir belgesel çekimi için evimize geldiler. Uzun uzun bizimle röportajlar yaptılar, kedilerimizin görüntülerini çektiler. 25 sene oldu çekileli ama hala kısa versiyonunu belgesel kanalında görüyorum bazen. Denk düşer de izlerseniz , Alman aksanı ile konuşan benim annem olur. Benim sadece elim gözüküyor bir yerde.


O çekimler sırasında dişi olan kedimiz hamileydi. Doğum başlayınca çekim yapmak için izin istediler. Belgesel için çok hoş olacağını söylediler, biz de kabul ettik. Doğum başlayınca çağırdık. Salonun ortasına güzel bir sepet kondu ki güzel bir arka plan olsun. Doğum gece başladığı için salonun ışıkları yetersizdi, sepetin her iki yanına da spot ışıklar koydular ve beklemeye başladık. Bekledik, bekledik, bekledik. Kedicik içeri, yatak odasına gidiyor, biz geri getiriyorduk. Biraz sonra banyoya gidiyor, biz yine kutuya koyuyorduk. O salonu terk edemeyeceğini, biz de kutuda dogurmayacağını anladık. O koltukların arkasına saklanıyor, spot ışıklar da saklandığı yerlere taşınıyordu. Saatlerce bu köşe kapmaca sürdü gitti. Ekip kararlıydı, sabaha kadar uğraştılar. Ama artık kediciğin acı çekmeye başladığını farkettik. Sorunu anlayan annem oldu: Bu çekim yüzünden kedimiz doğuramıyordu. Belgesel ekibi de anlayış gösterdi, gittiklerinden yarım saat sonra yavrular doğdu. Kıyafet dolabının en derin köşesinde!


Mahremiyet, kendini güvende hissetme, karanlık. Memeli bir hayvanın doğumunun olmazsa olmaz 3 koşulunu ihlal etmiştik. Ne zaman ki spotlar kapandı, kendisini tehdit eden, belki de doğursa bebeklerini elinden alacak yabancılar gitti, kedi kendini güvende hissetti, doğum gerçekleşti.


İnsan olarak kendimize hayvan benzetmesi yapmaktan hoşlanmıyoruz ama bizim bedenimizin işleyişi memeli hayvanlardan farklı değil. Doğumumuzda ihtiyaç duyduklarımız da. Güvenli bir memeli doğumu için anne mahremiyeti bozulmamalı, anne kendini güvende hissetmeli ve ortam çok aydınlık olmamalı.


***


'Doğurmamahane'



Oysa doğumunuzu daha güvenli yapmak üzere oluşturduğumuz hastanelerimizde bu 3 temel ihtiyaç karşılanmıyor. Doğumhanelerin çoğunda birkaç gebe aynı odada doğumu bekliyor; hemşire, ebe, personel, doktor, birçok tanımadığı kişi odaya giriyor, çıkıyor, en mahrem olmanız gereken anda, en mahrem yerinizi, birkaç çift göz iyi görsün diye spot ışıkların altında açmanız gerekiyor. Üstelik doğum yapılan masaların bacak kısımları (en "özel" hastanelerde bile) genelde her an açılabilecek kapılara bakıyor ve bu farkında olmasak da gebenin kendini güvende hissetmesini ciddi şekilde engelliyor.


Belgesel çekim ekibindekiler, varlıklarının kedimizin doğumunu zora soktuğunu anladıklarinda çok üzülmüşlerdi. Bizim de bu konulara dikkat etmiyor olmamızın kendi doğumlarımızı zora soktuğumuzu anlamamız gerekiyor artık. Bebeğin çıkışını gözlemleyip gerekli yardımı yapabilmek için o pozisyon ve o ışıklar kullanılıyor. Yardım etmek adına yapıyoruz ama yaptıklarımızın doğumun işleyişini bozma potansiyelini görmüyoruz.


Nasıl bir hastane odası, NST gibi aletler, eldiven ve dezenfektan gibi araç gereçler, ilaçlar ve sağlık personeli olmadan "doğumhane" olamıyorsa; mahremiyet, güven duygusunu veren bir ortam ve loş ışıklar olmadan da doğuma uygun olamıyor. Bazen bugünün doğumhanelerinin doğum yapan kadının ihtiyaçlarına ne kadar ters olduğunu düşündüğümde tabelayi söküp 'DOĞURMAMAHANE' yazasım geliyor.


Peki neden doğum koşulları böyle? Tıp bilimi bilmiyor mu doğumun fizyolojisini? Doktorlar neden düzeltmiyorlar doğumhaneleri?


Türkiye'de senede 1milyon 250 bin doğum oluyor. Doğumhaneler, gelen doğum sayılarına göre çok yetersiz imkanlara sahip. Doktorlar, ebeler bu koşullar altında takdire şayan bir şekilde onca doğuma yetişiyorlar ülkemizde. Bazen aynı anda 4 doğum oluyor ve bir ebe hepsine birden bakmaya çalışıyor. Bu koşullarda doğumları sağlıkla sonuçlandırabilmek için hızlı çalışmak ve belli rutinleri oturtmak gerekiyor.


Oysa doğum sabır işidir. Doğuran gebenin birebir ilgiye ihtiyacı vardır. Bunun için her gebeye en az bir ebe tahsis edilmeli, o da zaman baskısı olmadan, kişiye özel anlık ihtiyaçlarını karşılayabilecek imkanlarla donatılmalı. Her gebe, doğumun başından sonuna kadar kalacağı ve isterse yanına destek alabileceği bir yakınının girebileceği, kendisini güvende hissedecek şekilde düzenlenmiş doğum odasında doğum yapmalı. Tüm bunlar için yeterli personel ve yeterli mekan ayarlanmalı. Bu imkanları doğru kullanabilmek içinse gebeler ve aileleri doğuma etkin bir şekilde hazırlanmış olmalı. Yani emek ve bütçe gerekiyor.


Her bebek eninde sonunda doğar. Doğanın kanunu bu. "Nasılsa doğuruyor ya kadınlar, nasıl travmatik koşullarda doğurduklarının bir önemi yok!" yaklaşımı var ve ben gerekli değişikliklerin yapılmamasınu bu yaklaşıma bağlıyorum, bu doğum koşullarını kadınlara verilen değerin bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Evet, anne bebek sağlığı için uğraşılıyor ama hep teknik düzeyde.


Kadınların da doğuma gereken özenin verilmesini sadece birilerinden beklemek yerine aktif olarak talep etmeleri lazım. Talep olmazsa arz da olmuyor çünkü.


Doğumhaneleri kuran ve yöneten doktorlar değil. Hangi ebenin ve kaç ebenin çalışacağını belirleyen, onların maaşlarını ödeyen de doktorlar değil. Doktorlar onlara sunulan imkanlar ile onlara başvuran doğumların idaresini yapıyorlar. Onlar da istiyorlar uygun koşullarda çalışmayı, gebelerinin en konforlu şekilde doğum yapmalarını.


Özen gösterilmiş bir doğum herkesin hakkı, bir lüks değil. Bunu öylesine söylemiyorum, gerçek anlamda AİHM tarafından tanımlı temel insan hakkı bu. Gebeler, ebeler ve doktorlar olarak hep beraber bu hakkı herkes için ulaşılabilir hale getirmek için çalışmamız lazım. Çok da zor değil. Kadına ve doğuma biraz değer verilmesi yeter.


YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir yazılarınızı zevkle takıp edıyorum ve öğrencılerımlede bır ders gibi paylaşıp tartışıcam musadenız ile.
    CEVAPLA
  • Misafir mükemmel yazılar
    CEVAPLA
  • Misafir KolY gelsin bende yenj hayat basliginda bir yaziya basladim istased org tr den bakBilirsiniz guzel bir baslangic olmus etkilendim iznjniz olursa asm adina actigim gencosman asm face bok sayfasinda yayinliyacagim kolay gelsin
    CEVAPLA
  • Misafir Ne güzel anatmissiniz Semra Hanım. Yüreğine sağlık. Her kadına sizin gibi bir doktorla doğum yapmasını diliyorum. Bu konuda kendimi her zaman şanslı hissediyorum.
    CEVAPLA
  • Misafir Hala istanbulun gobeginde bir yatakta 2-3 gebe sanci cektiriliyor, birakin bir gebenin mahremiyet duygularini , maalesef tek basina bir yatagi bile kullanabilme luksu olamiyor cogu zaman...
    CEVAPLA
  • Misafir Çok üzülüyorum devlet hastanelerinde mahremiyet 0
    CEVAPLA
  • Misafir Kedi kameraların önünde doğurma mış. İnsanoğlu kameraların önünde doğuruyor
    CEVAPLA
  • Misafir Elinize sağlık duyguların tercumani olan bir yazı. Saglik Bakanligi yeni yapilan hastanelerde dogumhane leri Mahremiyet ilkesine gore duzenlemelere basladi. Dilerim ki ulkemde deki yeni eski tüm hastaneler bu koşullara uygun bi sekilde olusturulur
    CEVAPLA
  • Misafir Bu tür talepleri malesef ki çok az sayıda iletiyoruz. O yüzden bikaç kişinin talebi deyip önemsenmiyor üstelik garipseniyor. Belki uç noktada bi istek ama evde doğum keşke daha ulaşılabilir olsa. Doğumhanelerin yetersizliği gereksiz doğum hızlandırıcı müdahaleleride beraberinde getiriyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Doguma dair dış baskıların, rutin medikal uygulamanın olumsuz etkilerini çok güzel ozetlemissiniz. Doğal doğum konusunda bir Uyanış ve arayış var. İnşallah doğanın kadına verdiği güce tekrar kavuşacak anneler.
    CEVAPLA
  • Misafir Normal doğum yaptım söyledikleriniz hepsini yaşadım,doğumhane birden bi dünya insanla doldu ki ben erkek istemiyordum güya ama üstüme çıkıp karnıma bastıranda bir erkekti..keşke tim personel siZin gibi eğitimli ve bilinçli olsa..
    CEVAPLA
  • Misafir Normal doğum yaptım söyledikleriniz hepsini yaşadım,doğumhane birden bi dünya insanla doldu ki ben erkek istemiyordum güya ama üstüme çıkıp karnıma bastıranda bir erkekti..keşke tim personel siZin gibi eğitimli ve bilinçli olsa..
    CEVAPLA
  • Misafir kesinlikle katılıyorum dediklerinize. fakat insanlar değişikliği sevmiyor kimse bu mahremiyeti ayaklar altina alan ve doğumu zorlaştiran kosullari degistirmek icin elini tasin altina koymuyor. oysa imkansiz olmadigini siz ve ekibiniz çok güzel örneklerle gözler önüne serdiniz. tekrar tebrik ediyoru
    CEVAPLA
  • Misafir Hocam sizin gibi hekimler cogalsa hayat bayram olsa☺☺☺
    CEVAPLA
  • Misafir Allah sizden razi olsun
    CEVAPLA
  • Misafir Butun kadinlar adina tesekkurler keske herkes sizin gibi dusunse
    CEVAPLA
  • Misafir doktorumda benim doğuma hazırlık eğitimi almama gülüp geçmedi, aldığım doğuma hazırlık eğitiminin beni doğuma yeterince hazırladığına güvendi inandı. tüm bu süreçte odamın ışıkları kapalı, sessizlik içinde, hareket halinde, dış dünyaya kendimi kapamış sadece bebeğime odaklanmıştım. bir kez saate bakmadım. bir kez saati sormadım. asla açılma kaç cm merak etmedim. ne durumdayım demedim. hep sakindim. hiç umutsuzluğa kapılmadım. doğum ilerlemiyor denildiğinde biraz daha bekleyelim demiştim. kadının kendine ve bedenine güvenmesi inanması lazım.
    CEVAPLA
  • Misafir rutuni bozacak gebeler, ebeler, hekimler istiyoruz. kendisi, bebeği, gebesi için doğruyu, en iyiyi, arayacak, isteyecek, talep edecek gebeler, ebeler ve hekimlerle doğumlar daha güzel olacak. ssvd yaptım. 18 saatlik sürecinde hekimim doğum konsantrasyonumu bozmamak için odamın kapısından başını bile uzatmadı. sürekli hastanede hatta sık sık kapı önünde beni bekledi. sadece ebe hanım gelip nst takibimi yaptı. gerekli bilgileri ondan aldı. bilinçli bir gebeydim. nerede bu doktor demedim. o benim doğum alanımı korudu.
    CEVAPLA
  • Misafir Sizin paylaşımlarınızı takip ediyor ve çok değerli buluyorum.....
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.