Hakkınız var mı?
Merhabalar sizlere bu ay yine ülkemizde yaşanan engellilere yönelik yaptırımlardan sadece birini daha yazacağım. Yazarken içim acıyor gerçekten ama bu konuları işliyorum ki gündeme gelsin veya daha çok duyulsun. Zaten çok zor bir süreç var önümüzde ve ne zaman biteceği belli değil. Covid-19 sürecinde insanların daha dikkatli olmasını önemle rica ediyorum. Fiziki mesafemizi koruyarak yaşamayı mutlaka öğrenmeliyiz ve buna göre yaşamalıyız. Yaklaşık altı aydır ben evden çıkmadan yaşamımı sürdürüyorum. Ne kadar zor olursa olsun ben sizlere bu özel siteden yazılarım ile umut olmaya devam ediyor ve etmeye devam edeceğim. Dönelim bu ayki konumuza ODTÜ'de çevrimiçi eğitime katılması için teknik imkânlara sahip olmayan görme engelli öğrenciye kaydının dondurulması hakkında baskı yapıldığı öğrenildi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) görme engelli hazırlık öğrencisi İrem B., kendisine sağlanması gereken imkanlardan yararlanamayarak çevrimiçi eğitime devamlılık sağlayamadı. Teknik yetersizliklerden dolayı eğitime devam edemeyen öğrencinin yaz okulu sürecinde de çevrimiçi devam zorunluluğu olduğunu ve devamsızlığı halinde 2 Eylül tarihinde gerçekleşecek olan İngilizce Yeterlilik Sınavına giriş hakkını kaybedeceğini iletildi. Bölüm Başkanlığı, yaşadığı teknik sorunları mail olarak gönderen öğrenciye ise “yapabilecekleri bir şey olmadığı” yönünde bir geri dönüş yaparak 3600 kişinin arasından sadece 2 görme engelli öğrencinin ihtiyacını karşılayamayacağını ve buna göre düzenleme yapmayacaklarını aktardı.
Ayrıca Bölüm Başkanlığının çevrimiçi eğitim süresince öğrenciye okulu dondurması için defalarca baskı yaptığı kaydedildi.
Her 10 öğrenciden 3'ü uzaktan eğitim için yeterli teknolojik alt yapıya sahip değil
Geride bıraktığımız uzaktan eğitim dönemi birçok uzman tarafından başarısız olarak değerlendirilmişti. Öğrencilerin uzaktan eğitim için gerekli alt yapıya sahip olmadığı yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştu. TMMOB'nin yaptığı anket sonuçlarına göre, her 10 öğrenciden 3'ünde uzaktan eğitim için yeterli teknolojik alt yapının olmadığı ve 10 öğrenciden 1’inin kendine ait bilgisayarının olmadığı ve akıllı cihazlarının yeterli donanıma sahip olmadığı öğrenildi. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi’nin açıkladığı verilere göre ise ildeki öğrencilerin sadece yüzde 3.2’lik bir kısmı uzaktan eğitim programına katılabildi. Ayrıca Ankara Üniversitesi'ndeki öğrencilerin de yüzde 13.8’inin kullanabilecekleri bir bilgisayarın olmadığı kaydedildi.
Şimdi haberi okuduğumda gözlerime inanamadım. Bu kadarda olmaz dedim ama oluyormuş maalesef tamam ülkemizin birçok sorunu var ancak bu ayıbın biran önce düzeltilmesini önemle rica ediyorum.
Herkese sağlıklı ve engelsiz bir ay diliyorum…
YORUMLAR