Dünya Engelliler Haftası
Herkese iyi pazarlar… Sizlere bu hafta engelliler haftası hakkında bilgiler vereceğim. Engellilik tanımsal olarak, doğuştan ya da sonradan veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybıdır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, bir milyardan fazla kişisi çeşitli yeti yitimine (engelliliğe) sahiptir. 110-190 milyon insan fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli birey sayısı da artmaktadır.
Toplumun sağlık düzeyini yükseltmek ve engellilere verilen hizmetleri geliştirmek amacıyla bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik de çalışmalar devam etmektedir.
Engelliliğe yol açan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlar:
Genetik Hastalıklar:
-Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar. (diyabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları)
-Gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları. (kızamıkçık, toksoplazma, Hepatit B, suçiçeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vb)
-Annenin yaşı. (Çok erken veya çok ileri yaş)
Annenin Hamilelik Döneminde Karşılaştığı Sorunlar:
-Doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçlar.
-Tehlikeli kimyasal maddeler sonucu annenin zehirlenmesi.
-Röntgen ışınlarına maruz kalma.
-Annenin kötü ve yetersiz beslenmesi.
-Stres.
Doğum Esnasında Karşılaşılan Sorunlar:
-Uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması.
-Doğum esnasındaki komplikasyonlara bağlı sakatlıklar.
-Erken (prematürasyon) veya geç doğum.(sürmaturasyon)
Doğum Sonrasında Karşılaşılan Sorunlar:
-Bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi.
-Kafa travmaları, kazalar.
-Uzun süren yenidoğan sarılığı.
-Zehirlenmeler.
-Yanlış antibiyotik veya diğer ilaçların kullanılması.
-Metabolik sorunlar.
Çocukluk ve Erişkin Dönemde Ortaya Çıkan Sebepler:
Psikososyal örselenmeler, iş kazaları, meslek hastalıkları, ev kazaları, trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık ve doğal afetler sayılabilir.
Engelliliğin nedenlerinden büyük çoğunluğunun önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları) önlenebilir nedenlerdir. Engelliğe neden olan koşulların ortadan kaldırılması, toplumsal bilincin arttırılması ve engelli bireylerin sosyal, ekonomik ve siyasal arenaya tümüyle dahil olduğu bir toplum yaratmak için gerekli fırsatların sağlanması son derece önemlidir. Engelli insanların sağlık, rehabilitasyon, çevre, eğitim ve istihdam alanlarında karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla 10-16 Mayıs Engelliler Haftası olarak anılmaktadır.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum…
YORUMLAR