Bu ayıbın hesabını kim verecek?
Herkese iyi pazarlar… Bu hafta utanç verici bir haberle karşınızdayım. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu devletten ödenek ayrılmadığı için faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bu olay dünyanın hiç bir yerinde yaşanamaz, yaşatılamaz!
Ülkemizde binlerce engelli sporcu ve ailesi bu olay sonucu mağdur edildi. Sorunun nedeni federasyonun ibra edilmemesi yani devlet tarafından yönetim kurulunun kabul görmemesidir.
Buradan başbakan Ahmet Davutoğlu’na sesleniyorum, bu olayın muhatabı olup bu sorunu çözmenizi ve binlerce engelli sporcumuzun spor yapıp emekleri ile kazandığı ücretleri ödemenizi önemle rica ediyorum!
Konu ile ilgili haber şöyle;
Federasyonun sitesinden Pazartesi günü yapılan açıklamada "Federasyonumuza ödenek aktarılmadığından dolayı Yönetim Kurulumuzun 25 Ocak 2015 tarihinde almış olduğu karar ile 05-08 Şubat 2015 tarihleri arasında Mersin'de yapılacak olan Atıcılık Türkiye Şampiyonası hariç diğer tüm branşların faaliyetleri ödenek bulunmaması nedeni ile ertelenmesi uygun görülmüştür" denildi.
Federasyondan yapılan diğer açıklamada da Ankara dışındaki delegelerin harcırah ve otel giderlerinin karşılanmayacağı duyuruldu: " Federasyonumuz Yönetim Kurulunun 25 Ocak 2015 tarihinde Ankara'da yapılan toplantısında bütçe ödeneğimiz bulunmadığından Genel Kurul'a katılacak olan Ankara dışındaki delegelerin harcırah ve otel giderleri karşılanamayacaktır"
TBESF'nin bünyesinde atıcılığın yanı sıra ampute futbol, tekerlekli sandalye basketbol, bilek güreşi, okçuluk, yüzme, yelken, tekerlekli sandalye tenis, badminton, atletizm, oturarak voleybol, masa tenisi, bocce, kayak, tekerlekli sandalye dans ve halter branşları yer alıyor.
Bakanlık: “Mali bütçenin ibrası ile ilgili süreç devam ettiği için bütçe aktarımı ertelendi”
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu'nun (TBESF) mali bütçesinin ibrasıyla ilgili sürecin devam etmesi nedeniyle federasyona bütçe aktarımının ertelendiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, TBESF'nin ödenek yetersizliği nedeniyle faaliyetlerini ertelediği belirtildi.
TBESF'nin 22 Kasım 2014'te yapılan 4. mali genel kurulunda, federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin ibra edilmediğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Kanun gereği 60 gün içerisinde seçimli olağanüstü genel kurul yapılması gerekmişti ancak açılan davalar sonucunda, mahkemece mali genel kurulun iptaline karar verilmiştir. Bu karara istinaden, kararın kalkması ve seçimli olağanüstü genel kurul için delegelerce yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilmiş olup, dava devam etmektedir. TBESF'nin mali bütçesinin ibrasıyla ilgili sürecin devam etmesinden dolayı, federasyona bütçe aktarımı ertelenmiştir."
"Ayrıca federasyonlar, her yılın başında faaliyet takvimini ve bu faaliyetler çerçevesinde bütçelerini belirlemektedirler. Federasyonların genel müdürlük yardımları dışında, kendi elde ettiği veya edeceği öz gelirlerin (sponsor, reklam, tescil, vize, transfer gibi) elde etmesinde veya harcama yapmasında hukuksal bir engel bulunmamaktadır.
Bağımsız spor federasyonlarının ulusal ve uluslararası faaliyetlerinin yapılması federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğundadır. Bu amaçla Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanlığının 25 Ocak 2015 tarihinde yapmış olduğu yönetim kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda faaliyetlerin ertelenmesi karar alındığı öğrenilmiş olup, Bakanlık açısından mevcut durumun kamuoyu ile paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur."
İncesu: Yönetim ve muhalefet arasında kısır bir çekişme var
Tekerlekli Sandalye A Milli Basketbol Takımı'nın başantrenörü Sedat İncesu, Al Jazeera 'ye yaptığı açıklamada "Mevcut federasyonun yönetim kurulu mali genel kurulda ibra olmadı. Yönetim mali genel kurulu mahkemeye taşıdı ve mahkeme de genel kurulu iptal etti. Ardından spor genel müdürlüğünden ödeneklerin kesildiği haberi geldi. Her yerde olduğu gibi bu federasyonda da muhalefet var. Büyük bir çoğunluk mevcut yönetimden memnun değildi" değerlendirmesinde bulundu.
Ödenek varken de bedensel engelli sporcuların deplasmana gittiklerinde almaları gereken harcırahların ödenmediğini ama buna karşın liglerin devam ettiği bilgisini veren İncesu "Ortada yönetim ve muhalefet arasında kısır bir çekişme var. Engelli sporcular bunun kurbanı oldu. Sağduyunun galip gelmesi ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi en büyük temennim" açıklamasını yaptı.
2014'te birçok başarı geldi
Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, engellilere yönelik faaliyet yapan yaklaşık 650 kulübe ise 3 milyon 800 bin liralık katkı yapıldığı, bakanlığın desteğiyle birlikte engelli lisanslı sporcu sayısında da artış yaşandığı belirtilmişti. 2013 yılında 31 bin 492 olan engelli lisanslı sporcu sayısı, 2014'te 34 bin 181'e çıktığı bilgisi verilmişti.
2014'te de engelliler dalında Türkiye birçok uluslararası başarı elde etmişti. Buna göre; Dubai'de 4-11 Nisan tarihlerinde düzenlenen Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası'nda Nazmiye Muslu, kaldırdığı 103 kiloyla dünya rekoru kırarak altın madalyaya uzandı. Finlandiya'da yapılan Dünya Golbol Şampiyonası'na tarihinde ilk kez katılan Kadın Milli Takımı, bronz madalya elde ederek, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na kota aldı.
İngiltere'deki Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda ise görme engelli atlet Öznur Yılmazer, 3 altın madalya birden kazanarak, şampiyonaya damga vurdu. Samsun'da yapılan 21 Yaş Altı Dünya İşitme Engelliler Basketbol Şampiyonası'nda, Erkek ve Kadın Milli Takımları organizasyonu ikincilikle tamamladı.
Portekiz'de 21-26 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Down Sendromlular Atletizm Şampiyonası'nda milli sporcular, 10 madalya kazandı.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum..
YORUMLAR