Tuzla işitme engellilerin sesi oluyor...
Merhabalar, bu hafta İstanbul'un şirin ilçesi, benim de ikamet ettiğim Tuzla'dan bir haberle karşınızdayım. Tuzla, İstanbul'un güzide ilçelerinden biridir. Sayın Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı geliştirmek için elinden geleni yapıyor. Bu geliştirme kapsamında işitme engelliler için komisyon kurularak çalışmalara başlandı. Yakından takip ettiğim kadarıyla, yapılacak icraatlar sonuca yansırsa işitme engellilerimiz için hayat, Tuzla' da daha yaşanılabilir olacak.
Konu ile ilgili yasadikca.com'un haberi şöyle:
Tuzla'da düzenlenen 'İşitme Engellilerin Geleceği Planlama Çalıştayı'nda işitme engellilerin sorunları ve sorunlara yönelik yapılacak çalışmalar masaya yatırıldı.
Tuzla Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya İşitme Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Tuzla'da 3 günlük çalıştay düzenledi. 23-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 'İşitme Engellilerin Geleceği Planlama Çalıştayı' Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi'de gerçekleşti.
Çalıştayın ilk gününde “İşitme engelli ailelerin sosyal ve yasal hakları ile işitme engelli ailelerine psikolojik destek” konulu seminer düzenlenirken, çalıştayın ikinci gününde “Tanı tedavi ve teknolojik gelişmeler masası, eğitim ve istihdam masası ve sosyal sorunlar masası” konulu seminerlerde katılımcılar tarafından önceden gönderilmiş olan tebliğlerin sunumları gerçekleştirildi. İkinci oturumda konu başlıkları etrafında öne çıkan sorular tartışılarak katılımcıların tespitleri ve çözüm önerileri alındı. Her bir masa raportörü tarafından günün özetini içeren notlar katılımcılarla paylaşıldı.
Akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin yöneticileri, sosyologlar ve psikologlardan oluşan katılımcıların sunmuş oldukları tebliğler, çalıştay kitapçığında yayınlanacak.
"Çalıştaydan ciddi bir eser ortaya çıkacak"
Çalıştay hakkında yapılan değerlendirme toplantısında konuşan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, "Engelliler konusunda neler yapılabileceğinin düşünülemediği zamanlardan geliyoruz. Bugün gerçekten çok kıymetli bir çalıştay ortamındayız. Ben, bu kıymetli çalışmaların, ortaya çıkan sonuçların, ülkemizde işitme engelliler alanında ciddi bir eser ortaya çıkaracağına inanıyorum. Ülkemizin birçok yerinden de bu eserlerden istifade edileceğini düşünüyorum" dedi.
Toplantıda akademisyenler adına İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedri Ömrüuzun söz aldı. Ömrüuzun, "Beyninizde hiçbir şey oluşturamadan eyleme dökemezsiniz. Hiçbir şey insanı daha iyi yaşamaktan, bireysel kalitesini yükseltmekten öne geçemez. Hepimiz birbirimize destek olacağız. Fikrimizi, inancımızı, becerimizi paylaşacağız. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar kesinlikle bir yaptırım oluşturacaktır" şeklinde konuştu.
"Sonuçların müşterisiyiz, taliplisiyiz"
Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu da konuşmasında çalıştay sonuçlarının eğitim hayatına sağlayacağı katkıyı vurguladı. Tuzla'da kamu kurumları arasındaki işbirliğinin oluşturduğu sinerjiyi örneklerle anlatan Alireisoğlu, "Bu çalıştayın sonuçlarının müşterisiyiz, taliplisiyiz. Sonuçların okullarımıza güzel ilke ve kurallar olarak güzel bir şekilde dönmesini ümit ediyorum" dedi.
"Nerde sorun varsa çözüm bulmaya çalışıyoruz"
Çalıştayın farkındalığın artması açısından taşıdığı önemi vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi Müdürü Bekir Köksal, "İstanbul'da 26 merkezimiz var. 150 bin engellimize hizmet veriyoruz. Engellilerin hepsine eğitimde, ulaşımda, istihdamda, kamp hizmetlerinde, sporda, erişebilirlikte yani her anlamda sorun nerede varsa çözüm bulmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tuzla Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantıda katılımcılara Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın 'İnsanın Teknolojik Yalnızlığı' isimli kitabı ve fincan takımı hediye edildi.
Herkese engelsiz bir hafta diliyorum...
YORUMLAR