Minik oğlu büyür ve doğum gününde annesine bir blog açar. Bence harika bir cümle ve bir o kadar da gerçek. Temenni falan değil yani... Blog açmakla kalmaz o çocuk, sonra da bu blogu bir iş modeli haline getirip, markalaştırır, en yaratıcı iş fikri ödülleri alır ve o yılın yaratıcı genç girişimcisi seçilir. 2011'de oğlunun hediye ettiği blogunda Binnaz Hanım'ın yaptığı Türk Kahvesi falı yorumlarıyla başlayan ve bugün 250 yorumcusu olan online fal sitesi, binnazabla.com'dan söz ediyorum. Ankara'da 35 yıl eczacılıktan sonra, o güne kadar zevk için yaptığı Türk Kahvesi falı yorumlarını iş edinen ve alanında ilk olan Binnaz Gündoğan ile oğlu Sertaç Taşdelen, harika bir ana-oğul profili ortaya koyuyor.



Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olan Sertaç Taşdelen; 35 yıllık eczacı, annesi Binnaz Gündoğan için 2011'de açtığı blogla müthiş bir girişimcilik örneği gösterdi. Önceleri sadece Binnaz Hanım'ın yorum yaptığı sitede bugün 250 yorumcu çalışıyor.


Binnazabla.com sitesinin ortağı ve CEO'su Sertaç Taşdelen, 32 yaşında bir dünya vatandaşı. Dubai, Singapur, NewYork, Ankara ve İstanbul arasında mekik dokuyor. Hem çok başarılı bir beyaz yakalı hem de sınırlarını zorlayan bir doğa düşkünü. Onu Grönland'da giden ilk Türk olarak ya da Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yararına Ağrı Dağı'nın zirvesinde görebilirsiniz ya da Dubai'ye gittiğinizde dev bilboard'larda da... Reklam kampanyalarında modellik yapıyor. Ortadoğu'nun en yakışıklı modellerinden biri. Şu an; bu ayın başından bu yana dönen Ford'un global reklamlarında oynuyor. Üstelik moda fotoğrafçısı. Sergiler açıyor. Ankara'da olduğunu öğrenince İstanbul'da randevulaştık. Merak ettim anlatır mısın, deyince; hem annesiyle olan hikayesini anlattı hem de telefonuma indirdiği binnazabla.com aplikasyonu vasıtasıyla falıma baktırdı.


Dubai'den Singapur'a transfer

Her şey, annesinin Whatsapp'tan kahve falı bakmasıyla başlamış. Sertaç, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni bitirdikten sonra Ernst and Young Dubai ofisinde yönetim danışmanı olarak çalışma hayatına başlamış. Bu nedenle 20'li yaşlarda Dubai'ye yerleşmiş, annesi Binnaz Hanım da onu ziyaret edermiş. Sertaç, şöyle anlatıyor o günleri:

"Annem çok güzel kahve falı bakar. Beni ziyarete her geldiğinde arkadaşlarımı eve yemeğe çağırır onlara Türk yemekleri yapar, Türk kahvesi ikram ederdi. Tabii arkasından fincanlarını yorumlardı. Hepsinin çok hoşuna gider, annemin yolunu dört gözle beklerlerdi. Aralarında şirket yöneticileri, sanatçılar, iş arkadaşları, hatta Sharjah Emirliği Prensi bile vardı."


Derken Sertaç, şirketin Singapur ofisine transfer olmuş. Dubai'deki arkadaşları, veda yemeğinde "Şimdi bizim falımıza kim bakacak" diye hayıflanınca, Sertaç içilen Türk kahvesi fincanlarının fotoğrafını çekip, Whatsapp'tan annesine göndermiş, annesi de yorumlamış. Derken Sertaç, annesine doğum günü hediyesi olarak bir blog açmış. Binnaz Hanım, kahve falı yorumlarını yavaş yavaş buradan yapmaya başlamış. Bakmışlar ki talebe yetişemiyor Binnaz Abla, yeni yorumcular da katmışlar siteye. Artan yorumcu profillerinin yanı sıra kahve falına tarot, astroloji, iskambil, el falı ve rüya yorumları da eklenmiş. Yetmemiş; sitenin İngilizcesi de olsun istemişler, bu kez çevirmenler tutmuşlar. 2012 yılına geldiklerinde Sertaç, Singapur'da bir taraftan Ernst and Young'da çalışıyor, bir taraftan da binnazabla.com'daki bu gelişmeleri sürüklüyormuş:

"Çok yoğundum, ortağım ABD'de de çalışıyordu. Mobil bir düzene geçme hayalim vardı ve 2012 Haziranı'nda 29 yaşındayken Ernst and Young'daki işimi bıraktım. Zaten binnazabla.com'daki gelirim, yatırım danışmanlığı işimden aldığım maaşın üzerine çıkmıştı."


Ayda 6-7 bin lira kazanan yorumcu var

Bugün site bünyesinde fal baktırmak isteyenlere hizmet veren fal yorumcu sayısı 250'ye ulaşmış. Ayrıca çevirmen, teknik ekip ve yazı kurulunu oluşturan 13 kişi daha varmış, bünyelerinde. Kim bu yorumcular, diyorum; "Çeşitli meslek gruplarından çalışanlar, çalışmayanlar... Aralarında ev kadınları da var, erkekler de... 30-40 erkek yorumcu var. Rumuz kullanarak profil yaratıyorlar. Yorumcular arasında aylık 6-7 bin lira kazananlar var" diyor. Bu yorumcuları nasıl eliyorsunuz, diye sorunca, "Yorum yaptıranlar, her yorumcuya başarı puanı veriyor. Belirli bir başarıyı yakalayamayan eleniyor" diyor. Sitede online ödeme yapılıyor, fiyatlar 4.99-35 lira arasında değişiyor. Siteye girip yorum yaptırmak isteyenler; geleceğe yönelik öngörü değil, eğlence ve terapi hizmeti aldığını kabul ediyor, ödemesini yapıyor ve siteden faydalanıyor. Müşteri memnuniyeti için, hizmeti beğenmeyenlerin parası iade ediliyor.



Binnazabla.com'un CEO'su Sertaç Taşdelen, hayatımın ilk online kahve falına batırdı.


En çok "Ne zaman evleneceğim" diye soruyorlar

Sitenin yorumlarından faydalanmak için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. Yorum için siteye girenlerin profilini soruyorum... Fal yorumlatanların yüzde 85'i kadınmış. Yüzde 80'i, 25-40 yaş arasındaymış. En çok "Ne zaman evleneceğim" sorusu soruluyormuş. Kalan yüzde 15 ise erkekmiş. Çoğu tıpkı kadınlar gibi 25-40 yaş arasındaki erkekler, en çok romantik ilişkiler, kız arkadaş, iş ve yeni girişimler hakkında sorular soruyormuş.


İyilik yap, #iyilikpaylas

Binnazabla.com, sosyal sorumluluk projelerine de yer veriyor. İlk ve ortaokul seviyesinde engelli 4 çocuğa burs veriyor. Ayrıca ekiplerinde de engelli 2 kişi var.

iyilikpaylas.org ise Sertaç'ın sosyal sorumluluk projesi. Bağış yapmak isteyenler ile dernekleri buluşturuyor. Çeşitli kampanyalar yaratılıyor ve bu amaçla çeşitli dernekler yararına örneğin; Sertaç Taşdelen gibi Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'ne bağış toplamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak için ya dağa çıkılıyor ya da yine aynı dernek için Binnaz Hanım'ın yaptığı gibi doğum günü bağışlanıyor.



Sertaç Taşdelen ve Binnaz Gündoğan, 2014 yılında JCI Türkiye'nin organize ettiği Yaratıcı Genç Girişimciler Ödülü'nü aldı.


Uluslararası marka olmayı hedefliyor

Binnazabla.com projesi, yaratıcı iş fikri ödülü de kazanmış. 18-40 yaş arası gençlerin yaratıcı girişimlerini destekleyip geniş kitlelere ulaştırmak isteyen JCI Türkiye'nin organize ettiği Yaratıcı Genç Girişimciler Ödülü'nü, 2014 yılında binnazabla.com CEO'su olarak Sertaç almış. Ve dünyadaki diğer ülkelerin finalistleriyle yarışmak için Danimarka'ya gitmiş. Geçen yıl ise girişimciliğin Oscar'ı olarak nitelenen Endeavor Global seçmelerinde binnazabla.com ile Türkiye’yi temsil etmiş. Bundan sonraki hedeflerini soruyorum; "Türkiye'de belli bir yere geldik, artık uluslararası anlamda bir marka olmayı hedefliyoruz" diyor. Binnazabla.com, şu an web sitesinin yanı sıra Apple ve Android uygulamaları ile Kahve, Tarot, Astroloji, Katina, Rüya Yorumu ve Online Dert Ortağı hizmeti veriyor. Bu arada Binnaz Abla'nın müdavimleri sadece Türkler değil. Sitenin Japonya’dan ABD’ye, Avustralya’dan Dubai’ye, Kanada’dan İngiltere’ye yüzlerce yabancı takipçisi var. Sertaç, "Suudi Arabistan'dan bile fal gönderen var" diyor. Bu arada belirtmem gerek; yurtdışında daha kolay söylendiği için site, binnaz.com olarak geçiyor.



Sertaç Taşdelen, girişimciliğin Oscar'ı olarak nitelenen Endeavor Global seçmelerinde binnazabla.com ile geçen yıl Turkiye'yi temsil etti.


"Çıldırdım, hiç beklemediğim bir şeydi"

Sertaç'ın bu anlattıklarından sonra, annesi Binnaz Hanım ile de görüştüm. Sertaç gibi yüreği güzel ve başarılı bir erkek çocuğu yetiştirmenin bir tüyosu olmalı, dediğimde; "Hayırlı evlat, yaşamın en güzel hediyesi. Hediyelerin en büyüğü, bir mükafat. Anadolu kültürüyle yoğrulmuş, çağdaş bir çocuk olmasını istedim. Bu sorumlulukla, çok özen göstererek yetiştirdim onu" diye de ekledi. Peki, doğum gününde hediye olarak oğlu blog açtığında neler hissetmişti? "Çıldırdım. Hiç beklemediğim bir şeydi. Teknolojiyi ve teknolojinin hızını seviyorum. Bu hediyeyi hem çok çağdaş hem de çok isabetli buldum" dedi. Ya hedefleriniz, diyorum: “Binnazabla.com'un uluslararası bir marka olmasını hedefliyoruz. Ayrıca ben, 118.80 gibi anında yorum yapmak, cevap vermek istiyorum. Telefonda sesimi çok enerjik bulurlar, sesim dünyayı dolaşsın isterim. Bir de Binnazabla Engelliler Köyü kurmayı hayal ediyorum. Umarım olur."



Haber: Hayriye Mengüç


Facebook Yorumları

YORUMLAR

Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!
  • Misafir Merhaba, yorumladığınız fincanlarla ilgili olarak hiç dönüş aldınız mı? Yani " şu yorumunuz doğru çıktı" ya da "hiç isabet ettiremiyorsunuz" gibi birbirine tam ters yorumlar.. Mesela müşteri memnuniyetiyle ilgili hiç istatistik yaptırdınız mı? Teşekkür ederim. Kolaylıklar,
    CEVAPLA
  • Misafir Harika bir röportaj olmuş sizi kutlarım . Binnaz benim yıllık kardeşim arkadaşım ve kadim dostum Sertaç dünyanın en akıllı sevecen mükemmel evladı. Binnazcım ve Sertaç nesli tükenmiş örnek olağan üstü vasıflara sahipler.Onlar anlatılmaktadır bitmez hayatımda oldukları çok mutluyum
    CEVAPLA
  • Misafir övgünüz için teşekkür ederim. ne kadar şanslisiniz, binnaz hanim ve oğlu sertaç'a bu kadar yakin olmakla... ben de onlari tanidiğim için çok mutluyum. hayatta böyle insanlar var, dedirtiyorlar...
    CEVAPLA
  • hmenguc@gmail.com övgünüz için teşekkür ederim. ne mutlu size, binnaz hanım ve oğlu sertaç'a bu denli yakınsınız... ikisi de bize; böyle insanlar var, dedirtiyor.
    CEVAPLA
  • Misafir Ilk kuruldugu gunun hatirliyorum...Bu gun 20 takipcim var yok 30 oldu 40,50 ,100'u gectik derken bu gunlere gelindi.Komsucugu mu cook seviyorum.Hayatiniz hep saglikli,mutlu ve basarilarla dol gecsin.
    CEVAPLA
  • Misafir sertaç harikasın! senin gibi iyi niyetli güzel kapli insanların var olduğunu bilmek bile umut veriyor. seni ve ekibini canı gönülden kutluyorum..
    CEVAPLA
  • Misafir inanilmaz bir girisimcilik ornegi bence!
    CEVAPLA
  • Misafir o nedenle haberimize konu oldu zaten. bence de müthiş bir örnek...
    CEVAPLA
  • hmenguc@gmail.com bence de müthiş bir örnek:) o nedenle bu habere konu oldular zaten...
    CEVAPLA
  • Misafir inanilmaz bir girisimcilik ornegi bence!
    CEVAPLA

İnternet sitemizde kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak ve tercihlerinizi yönetmek için Çerez Politikası, daha fazla bilgi için Aydınlatma Metni sayfalarını ziyaret edebilirsiniz. Sitemizi kullanarak çerezleri kullanmamızı kabul edersiniz.