Size bir gençten bahsetmek istiyorum bugün… Onunki görmeye pek de alışık olmadığımız türden bir başarı hikâyesi… Şu anda 20 yaşında olan ve ABD’de Berklee College of Music’te burslu eğitim gören bu gencin adı Özgür Yaşar…
Özgür 3 yaşındayken Koruncuk Vakfı’na bağlı İzmir Barbaros Çocuk Köyü’nde yaşamaya başlıyor ve 13 yaşına kadar burada kalıyor. Barbaros Çocuk Köyü’nde geçirdiği 10 yılı hep mutlulukla hatırlıyor Özgür. Orada geçirdiği zamanı şöyle ifade ediyor: “8-9 evde 70 çocuk beraber yaşıyorduk köyde. Şehirden uzak, yemyeşil bir alanda tavşanlar, ördekler vardı; sabah kalktığımızda kümesten alınan yumurtayı yiyorduk kahvaltıda. Orada kaldığım 10 yıl boyunca kendime çok büyük bir hayal dünyası oluşturdum. Birçok çocuğun hayal bile edemeyeceği bir çocukluk geçirdim Barbaros’ta”
Bir film çektim hayatım değişti
Özgür’ün ailesinin şartlarının uygun olmayışı yüzünden bırakıldığı Barbaros Çocuk Köyü’ndeki yaşamı ona hem kendi dile getirdiği gibi sonsuz bir hayal gücü hem de 10 yaşında katıldığı bir film projesi sayesinde de dünyaya dair ciddi bir vizyon sunuyor. 2005 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından fonlanan “35mm’de ben de varım” projesinde Barbaros Köyü’nden 10 çocuk Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen 35 genç ile beraber bir film çekiyorlar. Özgür’ün söylediğine göre bu proje için çalışırken, farklı kültürlerden insanlarla tanışınca içinde dünyayı keşfetme arzusu doğuyor ve projenin koordinatörünün de desteğiyle Özgür 16 yaşına gelince kendisi AB Proje koordinatörü oluyor…
2007 yılında Barbaros Çocuk Köyü kapatılınca Özgür için “İnsanları, kalabalık bir şehirde yaşamayı, doğru insanlarla ilişki kurmayı öğreneceği” bir büyük şehir yaşamı başlıyor. İzmir Göztepe Lisesi Fotoğrafçılık ve Grafik Tasarım bölümüne başlıyor. Lise döneminde Avrupa Birliği projeleri sayesinde sürekli yurtdışına gitme şansı yakalıyor. Katıldığı projelerin genellikle müzikle ilgili olduğunu söylüyor.
Müzik ile daha güzel bir dünya
Hem AB projeleri hem de İzmir konservatuvarındaki müzik öğrencisi arkadaşlarının etkisiyle Berklee’den haberdar oluyor ve bir gün bu okula gitmeyi kafasına koyuyor Özgür. Okulun kabul sınavına girmeden önce kısa süreli bir yaz programına başvuruyor. Özgür’ün bu hayalleri hem okulun verdiği az miktarda bir burs hem de aynı zamanda Koruncuk destekçisi olan Benal İnceer ve Aslı Sokol’un finansal destekleri sayesinde gerçekleşiyor. Özgür Berklee’de geçirdiği iki ay içinde okul ile yapabileceği projeler üretiyor. Bu sürecin sonunda lisans öğretimi için okula başvurduğu mülakatta ona “Buraya geliş amacın ne?” diye soruyorlar Özgür de cevap olarak: “Dünyayı müzik ile daha güzel bir hale getirmek istiyorum” diyor ve okula burslu olarak kabul ediliyor.
Amerika’da yaşam
2 ev arkadaşıyla Boston’da yaşayan Özgür’e Amerika’da yaşamanın nasıl olduğunu sorduğumda şöyle cevap veriyor: “Bu sene birçok projem olduğu için, az ders alıyorum o yüzden okul çok zorlamıyor. Boston’da yaşamak harika. Okulumda 90 ayrı ülkeden öğrenci var ve birçok yeni kültür tanıma fırsatı yakalıyorum. Hayatım bu aralar bir yandan çok güzel bir yandan stresli. Üzerinde çalıştığım büyük projelerim var. Bu çalışmalarımın meyvelerini aldığım zaman stres de ortadan kalkacak diye düşünüyorum. Ayrıca burada yaşam gerçekten çok pahalı... Barbaros Çocuk Köyü’nün kurucusu olan Koruncuk Vakfı bana çok büyük destekte bulunuyor burada yaşamam için.”
Hayaller
Özgür’ün üzerinde çalıştığı projelerden biri Amazon Ormanlarının yok olmasıyla ilgili. 2015 Kasım ayında farklı ülkelerden 50 Berklee öğrencisi ile Amazon Ormanları’nda 3 hafta geçirecekler ve Amazon için müzik yapıp video çekecekler. Bir yandan da Wizardland adında bir şirket kuruyor. Bu şirketle değişik ülkelerde yetenekli öğrencileri bulup onlara müzik eğitimleri vermek Özgür’ün en büyük hayali… Bu hayalin devamında ise şehirden uzak ama bütün imkânların olduğu bir müzik okulu açmak var. (“Barbaros Çocuk Köyü” gibi diyor Özgür…)
Biraz azim biraz destek
Özgür Yaşar’ın 20 yıllık yaşam yolu görmeyi bilen göz için çok önemli dersler verecek nitelikte. Ne kadar avantajsız koşullardan çıksa da bir insan yeterli ilgi, güvenli ortam, bolca hayal gücü, azim ve kendisine inananlardan alacağı destek ile imkansız görülen hedeflere ulaşabileceğini kanıtlıyor Özgür… Yolu açık, hayalleri gerçek olsun…
Röportaj: Damla Çeliktaban
YORUMLAR