Ahu Arslan Yıldız
'Mahalle mektebinde okudum'
Madam Curie... Polonyalı kimyacı ve fizikçi... İki Nobel kazandı: 1903 Nobel Fizik Ödülü ve 1911 Nobel Kimya Ödülü... Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, iki kere alan ilk bilim insanı... Yıl olmuş 2014, bilim ve kadın deyince akla hâlâ Madam Curie geliyorsa, bu dünyanın ayıbı. Kaçınız Ahu Arslan Yıldız adını duydu? Türk bilim kadını 34 yaşında, dünyayı etkileyecek bir keşif üzerinde çalışıyor. Bu ülkede dayaktan ölen, çocuk yaşlarda evlendirilen, aldatılsa da susup kocasının evinde oturması emredilen kadınlar var. Bir de Ahu gibiler... L'Oréal Türkiye, 64 genç bilim kadınını burs programıyla destekledi. Bu sene ödüle o layık görüldü.
Sizi biraz tanıyalım mı?
1980 Bursa doğumluyum. Hacettepe Kimya'yı bitirdim, ODTÜ'de master yaptım. Almanya Max Planck Institute Polymer Research'de araştırma görevlisi, Singapur Institute of Mat. Research'de doktora sonrası araştırmacı oldum. Okan Üniversitesi'nde yardımcı doçentim.
Ve şimdi Harvard yolcususunuz...
Bir yıllığına Boston'a gidip Harvard Tıp Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nde projeyi tamamlayacağım.
Küçükken bilime ilginiz var mıydı ?
Ne, nasıl çalışır merak ederdim. Bir film izlemiştim, bir kadın insanları kurtarıyordu. "Ben de böyle olsam'' diyordum. Ama mahalle mektebinde okudum. Laboratuvar bile yoktu. Bir noktadan sonra aradaki farkı siz yaratıyorsunuz. Kadınlar üniversiteyi bitirip çocuk yapıyor. Bense hayallerimin peşinden gittim. Eşim Hakan da kimyacı, o da doktorasını tamamladı. Singapur'a birlikte eğitime gittik. Bu ödülü aldıysam Hakan'ın desteğiyledir.
Balayını NASA'da mı geçirdiniz ?
Hayır! İyi ki sordunuz. Herkes garip bir hayatımız var sanıyor. Normaliz. En sevdiğimiz şey dünyayı gezmek. Doğru eş, çok önemli. Aynı bölümdeydik eşimle...
Bilim kadınından iyi anne olur mu?
Anne olan bilim kadınları daha verimli, disiplinli ve pratik oluyorlar.
Sizi aileniz mi teşvik etti yoksa her şey insanın içinde mi?
Çocuğun ilgi alanı iyi tayin edilmeli. Aile önemli. Avrupa ve Asya'da yaşadım. Türk kadınının mentalitesi Asyalı gibi. Çok modern görünüyoruz ama iş ciddiye binince geri plana geçiyoruz. Avrupalı kadınlarsa biliyorlar ki aile, eş destek olmasa bile devlet arkalarında. Almanya'da kadın çocuk sahibi oluyor, işten çıkarılması falan mümkün değil. Bebek büyürken işe belli saatlerde gelip gidiyor. Devlet büyütüyor çocuğu...
YORUMLAR