İşte üzerinde düşünebileceğiniz birkaç nokta:
1. Sınırlarınızı yaratmaktan siz sorumlusunuz
Gerçek şu ki sınırlar yaratılır; ilişkilerin içerisine gökten düşmezler. Eğer kendinizi sürekli sizden daha fazlasını isteyen insanlarla birlikte rahatsız edici durumların içerisinde buluyorsanız, muhtemelen sınır yaratma sorumluluğunu yüklenmiyorsunuz demektir. Sizi "hayır" demekten alıkoyan nedir? Ya da "yeter" demekten? Korku mu? İnsanları memnun etmeye mi çalışıyorsunuz? Eğer öyleyse, kendinize şu soruyu sorun: bu durum hayatınızda bir rutin haline mi geldi? Bu rutini korumaya mı çalışıyorsunuz? "Evet" deyince çocuğumuzun beyninde ne olur? yazısını okumak için tıklayınız...
2. Diğer insanların tepkileri sizin sorumluluğunuzda değil
Zaman zaman insanlar, bir başkasını hayal kırıklığına uğratma ya da incitme korkusu ile 'evet' derler. Kulağınıza tanıdık geliyor mu? Bu korku, genelde sevilmeye dair yoğun bir arzudan gelir ve bu duyguyu iş yerine taşımak, inanılmaz derecede hasar vericidir. Çünkü bu şekilde davranarak insanları mutlu etmeye çok fazla odaklanıyor ve bir şeyler başarmada yetersiz kalıyorsunuz. Sonuçta çevrenizdeki herkesi memnun etmeye çalışmak, inanılmaz miktarda vakit alır! Bir düşünün: insanları memnun etmeye ve evetlerinizden pişmanlık duymaya ne kadar zaman harcıyorsunuz? Dargın olmaktansa rahatsız olmak çok daha iyidir; bu rahatsızlığın zihninizde neler yarattığını bilmek, kişisel gelişiminiz açısından çok büyük bir geribildirimdir. Bu farkındalık, gerçekliğinizi ve dürüstlüğünüzü nasıl ortaya çıkaracağınıza dair daha bilinçli seçimler yapmanıza izin verir.
3. Başarılı insanlar nasıl 'hayır' denileceğini bilirler
Bu yaklaşım, kendilerine öğretmek zorunda kaldıkları bir şey; çünkü onlar da geçmişte 'hayır' kelimesi ile mücadele ettiler. Ancak 'hayır'ın üreticiliği artırdığını gösteren bilimin ışığında, 'evet' demeyi sürdürme lüksüne sahip değiliz. Warren Buffet'in sözleri ile açıklama gerekirse, "başarılı insanlar ile çok başarılı insanlar arasındaki fark, çok başarılı olanların hemen hemen her şeye hayır demeleridir." Her şeye hayır demenizi söylemiyoruz tabi ki; ancak başarınız, kendi gerçeğinizi onurlandırma becerinize dayanır. Ayrıca başarılı insanlar, hayırın etkisini hafifletecek bahaneler uydurma gereği duymazlar; yalnızca yapamayacaklarını söyler ve geri çekilirler.
Geçmişte 'evet' diyebileceğiniz bir şey her 'hayır' dediğinizde, sınır yaratma reflekslerinizi güçlendirmiş ve gelecekte 'hayır' demeyi daha kolay hale getirmiş olacaksınız.
Başka birisini mutlu etmek ile kendinizi mutlu etmek arasında kararsız kaldığınızda kendinize şunu hatırlatın: sizden istenilen herhangi bir şeye hayır demek, kendinizi gerçek anlamda adamak istediğiniz bir şeye 'evet' demenin başka bir yoludur.
Kaynak: Ashley Stahl. "Three Reasons You Need To Say ‘No’ More Often". Şuradan alındı: https://www.huffpost.com/entry/three-reasons-you-need-to-say-no-more-often_b_58ce4475e4b0e0d348b34466. (19.03.2017).
YORUMLAR