Sağlıklı bir market alışverişinin 6 altın kuralı
Sağlıklı bir market sepeti hazırlamanın en basit yolu...
-
Süpermarketler sokaktaki en aldatıcı yerlerdendirler -insanları yiyecek seçimlerinin sağlıklı olduğuna inandıran iddialı paketlerle dolu, kafa karıştıran ve çoğunlukla yanlış yönlendiren yerler. Cezbedici gıdalarla dolu olan marketlerde en az 30 çeşit dondurma ya da dondurulmuş gıda bulabilirsiniz. Elbette ki bu durum marketlerin suçu değildir; sonuçta market yalnızca bir teşhir alanı. Doğru seçimleri yapabilmek tamamıyla bize bağlıdır. İşte size sağlıklı bir market sepet için basit bir rehber:
1 / 7 -
1. Sepetinizde en az 5 renk bulunmalıdır.
Bir market sepetinin besleyici gıda içeriğini anlamanın en iyi yollarından birisi renk çeşitliliğine bakmaktır. Yapılan araştırmalar renklerin meyve ve sebzelere bazı kanser türlerinin, nörolojik hastalıkların ve felcin önlenmesini de içeren birçok harika özelliği verdiğini gösteriyor. Gerçek renklerin olmadığı bir alışveriş sepeti, günlük tavsiye edilen meyve ve sebze miktarının alınmadığını gösterir. Sepetinizde en az 3 farklı taze mevsim ürünü ve 3 farklı donmuş gıda bulunmalıdır. Birkaç elma, biraz ıspanak, muz, patates, dondurulmuş karnabahar ve havuç alarak gerekli 5 rengi elde edebilirsiniz.
2 / 7 -
2. Orta koridorlardan alınan gıdalar 4'ten az malzeme içermelidir.
Marketlerdeki orta koridorlarda ve reyonlarda genellikle baharat, kraker, ekmek, makarna, sos ve kahvaltılık gevrekler gibi gıdalar bulunur. Buradaki ürünlerin kimi sağlıklı kimi ise sağlıksızdır. Peki, farkı nasıl anlayabiliriz? En iyi yöntem, ürün etiketlerini incelemektir. Örneğin yapısında 20 değil de yalnızca 3 malzeme içeren krakeri tercih edin; çünkü yapısında daha fazla malzeme bulunan ürünün katkı maddeleri ve inceltilmiş taneler içeriyor olma ihtimali çok yüksektir.
3 / 7 -
3. Abur cuburlar tek bir porsiyonla sınırlandırılmalıdır.
Markette asla abur cubur almamak gerektiğini söylemek biraz gerçek dışı bir hareket olur. Ancak alacağınız ürünlerin tek bir türden ve küçük boyutta olduklarından emin olun. Yani bir paket cips, bisküvi ya da dondurma almak yerine yalnızca 1 porsiyon almayı tercih edin. Bu yaklaşım cezbedici yiyeceklerden, aşırıya kaçmadan ve ürünlerin ziyan olmalarına sebep olmadan keyif almanızı sağlar.
4 / 7 -
4. Karbonhidratlar %100 tam tahıllı olmalıdır.
Bu, belki de en kolay ve en faydalı olan kuraldır. Aldığınız ekmeğin etiketinde %100 tam tahıllı yazısının bulunduğuna emin olun, yalnızca tek bir malzemeden yapılmış makarnaları tercih edin ve kullandığınız beyaz pirinci, kahverengi pirinçle değiştirin. Araştırmalar, bu basit değişimin kalp hastalıkları, diyabet ve kilo riskini azalttığını gösteriyor.
5 / 7 -
5. Dondurulmuş gıdalar oldukları yerde kalmalıdır.
Çok fazla dondurulmuş gıda tüketen kişiler yemek pişirmeyi pek tercih etmiyorlar. Hedefiniz sağlıklı olmak ve ideal kilonuzu koruyabilmek adına düzenli beslenmekse eğer, bu, büyük bir problem. Birçok dondurulmuş gıda yapısında herhangi bir besleyici madde bulundurmuyor, inceltilmiş tane ve şeker açısından da çok zengin oluyor. Dahası, çoğunlukla çeşitli koruyucu katkı maddeleri içeriyorlar. Dolayısıyla dondurulmuş gıdalar, ev yapımı yiyeceklerle asla denk olamıyorlar.
6 / 7 -
6. İçecek seçimleriniz su, kahve ve çaydan ibaret olmalıdır.
İçecek reyonları barındırdıkları yüzlerce içecek çeşidiyle artık hiç olmadıkları kadar genişler. Ancak tüm bu seçenekler gerçekten gerekliler mi? Peki ya en doğal ve en basit seçenekler olan su, kahve ve çay? Arada sırada bir diyet kola içmek büyük sıkıntılar yaratmaz; ancak market sepetinize asla koymak istemeyeceğiniz birkaç içecek var. Örneğin; yapılan araştırmalar, enerji içeceklerini uykusuzluk, gerginlik ve sigara gibi olumsuz davranışlarla ilişkilendiriliyor. Ayrıca yüksek düzeyde şeker içeren içecekler, çocuklarda obeziteye yol açıyor.
7 / 7
YORUMLAR