Uzmanlar, başarılı ilişkilerin sağlam iletişim, karşılıklı çaba, saygı ve anlayışa dayandığı konusunda hemfikirdir. South Florida Toplum Ortakları’nda okul programları direktörü ve ruh sağlığı uzmanı olan Dr. Dalad Srisuppak’a göre, tutarlılık ve yapı da çok önemlidir. Partnerinizin iyi bir ebeveyn olma özelliklerine sahip olup olmadığını belirlemenize yardımcı olmak için dört uzmandan görüş aldık. Aşağıda, ebeveynliğe hazırlanırken ilişkinizi güçlendirmek için dikkat etmeniz gereken özellikler, uyarı işaretleri ve ipuçları yer alıyor.
Ebeveynlik ve çocuklar konusunda tutkulu olmak
Gelecekteki çocuklarının iyiliğiyle gerçekten ilgilenen bir partner, iyi bir ebeveyn olacaktır. Ebeveyn olmanın önemli bir yaşam kararı olduğunu fark ederler ve ebeveynliğe dikkatle ve kasıtlı bir şekilde adım atmayı planlarlar. Düşüncelidirler, kendilerinin farkındadırlar ve bir partner olarak kendilerini geliştirmek için aktif adımlar atarlar, böylece duruma uygun şekilde en iyi versiyonları olarak ortaya çıkabilirler. Gelecekteki güçlü bir ebeveyn, başkaları için en iyi olanı düşünür, sadece kendileri için en uygun olanı değil...
İyimser ve dayanıklı bir zihniyet sürdürür
İyimser ve dayanıklı bir zihniyete sahip olmak, iyi bir ebeveynlik potansiyelinin güçlü bir göstergesidir. İyimserlik önemlidir çünkü ebeveynlik sırasında aksaklıklar olacaktır. Bu anlarda birlikte yağmurda dans edebilmek ve birlikte limonlardan limonata yapmak, ilişkiyi güçlendirecektir. Bu özellikler ayrıca, gelecekteki çocuklara zorlukların üstesinden gelme, azim geliştirme ve dayanıklılık oluşturma gibi önemli yaşam becerilerini öğretir.
Sınırları esneklikle dengeleyebilir
Açık sınırların olması, aynı zamanda düşünceli bir esneklikle birlikte, ebeveynlik için ideal bir temel oluşturur. Sınırlar kritiktir çünkü beklentileri belirler, istikrar sağlar ve günlük yaşam için çerçeve oluşturur. Ancak, bazı durumlarda farklı fikirleri gözden geçirmeye ve çözüm konusunda yaratıcı olmaya açık olmanın faydası olabilir. Sınırları iletişim kurarak ve uygulayarak çizen, aynı zamanda ayarlamalar yapmanın zamanını ve birlikte çalışmanın faydalı olacağını fark eden bir partner, iyi bir ebeveyn olur. Esnek ve gerektiğinde planları ayarlamaya istekli bir ebeveyn, her iki ebeveynin de sorumlulukları paylaşmasını sağlar, böylece bunalmış veya katı hissetmeden işbirliği yapabilirler.
Duygusal zeka ve kendilik farkındalığı gösterir
Duygusal zeka, iyi ebeveynlik için çok önemli bir özelliktir. Duygusal zekaya sahip bir partner, kendi duygularını derinlemesine anlayarak, etkili ebeveynlik için gerekli olan kendilik farkındalığını gösterir. Ayrıca, başkalarının nasıl hissettiğini anlamaya olan yeteneklerine dikkat edin; etkileşimler sırasında herkesin duyulduğunu ve tanındığını da hissettirmelidirler. Duygularını yönetebilen bir partner, çatışmayı tırmandırma ya da aceleci hareket etme olasılığı daha düşük olduğundan, çocuklar için daha az gergin bir ortam sağlar. Ayrıca, güçlü ve zayıf yönlerini kabul edebilen partnerler, kişisel gelişime daha açık olurlar. Bu gelişim istekliliği, ebeveynlik zorluklarının üstesinden gelmek için hayati öneme sahiptir.
Etkili çatışma çözümü uygular
Çatışmaları sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmek, iyi bir ebeveyn olacak bir partnerin önemli bir özelliğidir. Çocuklar, çatışma çözme becerilerini ilk olarak ailelerinden ve ebeveynlerinden öğrenirler, bu nedenle partnerlerin, çocuklarının çatışmaları sağlıklı bir şekilde çözmeyi öğrenmeleri için öğretmen rolünü üstlenmeleri kritik bir anıdır. Güçlü çatışma çözme becerilerine sahip bir partner, durumları saygılı ve üretken bir şekilde yatıştırabilir. “Ben” ifadelerini kullanan, partnerine değer verdiğini ifade eden, aktif dinlemeye katılan, açık uçlu sorular soran ve duyguları etiketleyen birini arayın. Bu davranışlar yalnızca çatışmaya düşünceli bir yaklaşımı göstermez, aynı zamanda gelecekteki çocuklar için anlaşmazlıkları etkili bir şekilde nasıl çözebileceklerine dair olumlu bir örnek oluşturur.
Varlık gösterir ve sözüne sadık kalır
Sorumlu ve sağduyulu bir partner, bilinçli ve düşünceli kararlar veren biri, potansiyel bir ebeveynde aranan değerli bir özelliktir. İyi yargı kullanmak, sağduyuya sahip olmak, araştırma yapmak ve kararların uzun vadeli etkilerini düşünmek gerekli tüm niteliklerdir. Benzer şekilde, taahhütlerine saygı duyan, sürekli olarak varlık gösteren ve uzun süreler boyunca güvenilir bir şekilde var olan bir partner de çok önemlidir.
Takım oyuncusu olmaya inandığını gösterir
Potansiyel olarak iyi bir ebeveynin belirtisi, kendi çıkarlarını bir kenara bırakıp başkalarının iyiliğine odaklanan kişidir. Benzer şekilde, herkesin bakış açılarına saygı duymalı ve işbirliği ve uzlaşma anlarını aramalıdırlar; bunlar ebeveynlikte son derece değerli özelliklerdir. Güçlü bir partner ayrıca, çocukların ihtiyaç duyduğu her şeyi ve daha fazlasını sağlamak için aile, arkadaşlar, öğretmenler, dini figürler, tıbbi profesyoneller gibi arkadaşlar ve destekçilerden oluşan bir ağ kurmaya istekli olmalıdır. Ebeveynlik bir boşlukta gerçekleşmez ve ebeveynleri ve çocukları destekleyenlerin ağını kullanmak, çocukların en iyi ortamda yetişmelerini sağlamak için ek kaynaklar eklemek açısından çok önemlidir. Ebeveyn olmadan önce her iki partnerin de disiplin, eğitim ve değerler gibi temel ebeveynlik ilkelerinde anlaşması çok önemlidir. Bu, karar almayı daha kolay ve daha uyumlu hale getirir.
Sağlıklı ve güvenilir bir ilişkiyi teşvik eder
Olumlu ilişkileri destekleyecek, çocuklar ve her iki ebeveyn arasında düşmanlık veya rekabetten kaçınan cesaretlendirici bir partner arayın. Sonuçta, güven, ebeveynlikte temeldir. Ayrıca taahhütlerine sadık kalan ve anlaşmalara saygı gösteren bir partner, güvenilirliği sağlar ve ilişkideki stresi azaltır.
Açık ve sağlıklı iletişimi sürdürür
Etkili iletişim, herhangi bir ilişkide başarının anahtarıdır ve partnerler ihtiyaçlarını açıkça ifade edebildiklerinde, tartışmaları en aza indirir ve karşılıklı saygıyı gösterir. Düşüncelerini ve duygularını etkili bir şekilde ifade edebilen, aktif dinleme yapabilen ve üretken sohbetlere katılabilen bir partner, yanlış anlamaları ve çatışmaları önlemeye yardımcı olurken, güveni geliştirir ve sorun çözmeyi mümkün kılar.
Karşılıklı saygı gösterir
Karşılıklı saygı, herhangi bir ilişkide çok önemlidir,” diyor. “Siz ve partneriniz çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde, onlar, birbirinizle kurduğunuz ilişkiye dayanarak başkalarına saygı göstermeyi öğreneceklerdir. Bu saygı aynı zamanda aile içinde işbirliğini ve ortak çalışmayı teşvik eder. Perspektifinize ve kararlarınıza değer veren bir partner, dengeli ve olumlu bir ebeveynlik dinamiğine katkıda bulunacaktır.
Duygusal destek sağlar
Duygusal destek sağlamak ve birbirlerinin güçlü yönlerini tanımak, başarılı bir ebeveynlik dinamiği için çok önemli bir bileşendir. Saygı ve takdir, sağlıklı aile ilişkilerini teşvik eder. Ebeveynler, partnerlerinin çabalarını desteklediğinde ve birlikte çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştığında, tüm hane fayda sağlar. Zor anlarda cesaretlendirme sunmak ya da çocuk bakımı konusunda yardımcı olmak gibi destekler, ortaklığı güçlendirir.
İşbirliği yapmayı bilir
Farklılıkları bir kenara koyarak işbirliği yapmayı bilen bir partner, olumlu bir işarettir. Her ebeveyn, çocuğun duygusal durumunu minimize etmek için öncelik olarak çocuğun faydasını düşünür. Ayrıca, her bireyin çocuğa yaptığı katkıyı ve önemini kabul ederler. Ayrıca, taviz vermeye ve kararlar üzerinde işbirliği yapmaya istekli bir partner, kendi yolunda ısrar etmek yerine çocuğun iyiliğine odaklanacağını gösterir.
Sabır gösterir
Ebeveynlik uzun vadeli, gelişen bir süreç olabilir. Her şeyin her zaman mükemmel gitmeyeceğini anlayan ve zorlukları aşmak için istekli olan sabırlı bir partner, ebeveynlik ilişkisine değerli bir katkı sağlar.
Partnerinizin iyi bir ebeveyn olmayabileceğine dair uyarı işaretleri
Partnerinizin henüz ebeveyn olmaya hazır olmayabileceğine dair birkaç uyarı işareti vardır. İşte göz önünde bulundurmanız gereken bazı kırmızı bayraklar:
- Çoğu konuda anlaşmazlık yaşama (inatçılık, çatışmadan kaçınma, uzlaşamama, aşırı agresif ya da duygusal olma, kontrolcü ya da sahiplenici olma).
- Güvenilir ve tutarlı bir şekilde iletişim kuramama.
- Temel bilgileri saklama ya da açık bir diyalog kuramama.
- Kin tutma ve affetme fikriyle mücadele etme.
- Diğer ebeveyni olumsuz bir şekilde konuşarak bölme ve drama yaratma.
- Duygularını düzenleyememe ya da duygusal durumuyla değişkenlik gösterme.
- Empati ve kendilik farkındalığı eksikliği, başkalarına yaptıklarının etkisini fark edememe.
- İletişimde sınır koymada zorlanma ya da başkalarının koyduğu sınırları takip etme.
- Etraftakilere saygısızca ya da ilgisiz şekilde zarar verici davranışlar sergileme.
- Çocuk yetiştirmenin nasıl olması gerektiği konusunda temelde farklı dünya görüşlerine ve inançlara sahip olma.
- Kendisini aşırı derecede önemseme ve kendi çıkarlarına ve motivasyonlarına odaklanma.
- Ebeveynlik konusunda ilgisiz olma, öncelik vermeme ya da kayıtsızlık.
- Kişisel sorumlulukla mücadele etme ve kendi davranışlarının sorumluluğunu almama.
- Taahhütlerde ve iletişimde güvensizlik gösterme ya da güvenilirlik eksikliği.
- Zayıf karar verme becerileri sergileme.
- Aile içi şiddet, madde bağımlılığı, tehditler, sindirme, zorla kabul ettirme, izolasyon, suçlama, saldırganlık, ihmal ya da diğer zararlı davranışlar geçmişine sahip olma.
Referanslar
Sherri Gordon, CLC, “13 Green Flags That Signal Your Partner Will Make a Good Parent, According to Experts”, https://www.parents.com/signs-your-partner-will-make-a-good-parent-8778484
YORUMLAR