Sağlıklı ve mutlu ilişkinin sırları nelerdir?
Her çift ilişkisinin mükemmel olmasını ister. Peki mükemmel ilişkinin anahtarları nelerdir? İşte sağlıklı ve mutlu bir ilişkinin sırları...
-
Karşılık beklemeden paylaşımda bulunmak
İlişkideki paylaşımlar şefkat, empati ve karşılıklı saygı temelinde gerçekleşir. Karşılığında parterinizden bir şeyler beklemeden paylaşımda bulunun. İlişkide sürekli karşı taraftan karşılık bekleyerek bir şeyler vermek ilişkiyi sağlıksız bir hale sokar.
1 / 15 -
İlişkiyi güvenli bir bölge haline getirmek
Her iki tarafın da kendisiyle ilgili her şeyi paylaşabileceği özel bir alan yaratılan ilişki iki tarafa da güven verir. Partnerler eksikliklerini, zayıflıklarını ve zaaflarını çekinmeden birbiriyle paylaşabildiği bir ortam sağlıklı bir ilişkinin en önemli özelliklerinden biridir.
2 / 15 -
Partnerini olacağı düşünülen kişi olarak değil, olduğu gibi sevmek
Partnerinizin kişiliğini, hayallerini ve umutlarını daha iyi tanımak için çabalayın; onu olduğu gibi sevin. Partnerinizi başka bir insana (olmasını istediğiniz kişiye) dönüştürmeye çalışmanız ilişkinize zarar verir.
3 / 15 -
Kazanmak yerine düzeltmek için mücadele etmek
Kavga etmek kıyamet alameti değildir, karşılıklı anlayışın geliştirilmesi için bir araç olarak kullanılabilir. Sağlıklı bir ilişkide, kavga, her iki tarafın da diğer tarafın bakış açısını gördüğü, duygularını anladığı ve dengeli bir sonuca vardığı gerçek bir çaba gösterdiği anlamına gelir. Fakat kavgalar güç gösterisinden öteye gitmiyorsa ilişki için tehlike çanları çalıyor demektir.
4 / 15 -
Ortak hedeflere sahip olmak
Her iki tarafın da gelecek için ortak bir hedefi olduğu bir ilişkide partnerler birbirlerini bu hedef yolundaki eylemlerinde desteklerler. Bir diğerini saf dışı bırakmak için rekabet söz konusu olan bir ilişki iki tarafa da zarar verir.
5 / 15 -
Seksin boşluk doldurma aracı değil, bir iletişim yöntemi olması
İyi bir cinsel hayata sahip olmak partnerinizle sorunlarınızı çözmeye yaramaz. Sadece ikinizin de ilişkinizden zevk almanıza katkıda bulunur. Bu yüzden seksi bir sorun çözme yöntemi değil iletişiminize katkı sağlayan bir yöntem olarak kullanın.
6 / 15 -
En kötüyü değil, en iyiyi görmek
Dikkatimizi nereye yönelteceğimizi kendimiz seçeriz. Her durumda iki seçeneğiniz vardır:
1) Kılı kırk yarabilir ve bunu ilişkiyi sonlandırmak için bahane olarak kullanabilirsiniz ya da
2) Partnerinizin iyi yönlerini takdir etmeyi seçebilirsiniz.
7 / 15 -
Genellemelerden kaçınmak
İlişkinizin daha iyiye gitmesiniz istiyorsanız "Sen her zaman..", "Sen asla..." gibi genellemelerden kaçınmalısınız. Partnerinizin bir kez hoşunuza gitmeyen bir davranışta bulunması, ilişkiniz boyunca aynı şekilde davranacağı anlamına gelmez. Hoşumuza gitmeyen davranışları genellemek bizim için kolaydır, ancak genellemeler eski yaraların kanamasına da neden olur. Her durumu tek başına ele almayı öğrenin.
8 / 15 -
Benliğinizi kaybetmeden ilişkinizi sürdürmek
Sağlıklı bir ilişkide, partnerinizden bağımsız bir hayat sürdüreceğiniz alanınız vardır. Kendinizi birlikteliğiniz üzerinden tanımlamanız esas benliğinizle olan bağınızı kaybetmenize sebep olabilir.
9 / 15 -
İstenmeyen yerine istenilenin dillendirilmesi
Şikayet ile yapıcı eleştiri arasında fark vardır. Sağlıklı bir ilişkide, istekleriniz doğrultusunda iletişim kurarsınız. "Senin ailenle çok zaman geçiriyoruz, benim aileme hiç vakit ayırmıyoruz" demektense, "Ailemle vakit geçirmemizi istiyorum" demek çok daha verimli olacaktır.
10 / 15 -
Sevgiyi sadece özel günlerde değil, her an göstermek
Düzgün bir ilişkinin temelinde, yakınlık ve bağlılık yaratan olumlu ifadelerin paylaşımı her an vardır. Sevginizi göstermek için sadece özel günleri beklemeyin!
11 / 15 -
Bir sorunu yok saymak için değil, umursadığınız için özür dilemek
Özür dilemenin, bir kavgayı savuşturmakla ilgisi yoktur. Özür, bir ekip olarak bir sorunun üstesinden gelmekle bağlantılıdır. Sağlıklı bir ilişkide haklı olmaktansa mutlu olmayı tercih edersiniz. Bu da sıklıkla içten gelen bir özrü gerektirir. Bunun için, "Özür dilerim ama...", demek yerine, sorumluluk alarak "Özür dilerim, çünkü" demeyi öğrenmelisiniz.
12 / 15 -
Birlikte zaman geçirmek
Birlikte geçirilen kaliteli zaman, iki tarafı da birbirine bağlar. Aynı anda gazete okumak, beraber egzersiz yapmak ya da sabah rutinini paylaşmak buna örnek gösterilebilir. Önemli olan paylaşılan zamanın miktarı değil, kalitesidir.
13 / 15 -
Partnerin tüm seçimlerini üzerine alınmamak
Partnerinizin hayatıyla ilgili kararlarını kabul edip etmemek ve bu kararlarla yaşayıp yaşayamayacağınızı belirlemek elbette size bağlıdır, ancak bu kararları üzerinize alınmayın.
14 / 15 -
Pasif agresif olmak yerine açık ve dürüst davranmak
Karşı tarafın istediğini söyleme bir sorunun varlığını o an için bastırabilir, ancak bir ilgisizlik ve dargınlık modeli yaratır. İlişkinizin daha iyi olması için ise gerçek düşüncelerinizi açıkça ifade etmelisiniz.
15 / 15
YORUMLAR