9 aylık heyecanlı bekleyişin ardından nihayet bebeğinizi kucağınıza aldınız... Fakat bu sefer de her kafadan ayrı bir ses çıktığını fark ettiniz. "Sütün geldi mi?", "Emiyor mu? Peki günde kaç kez?", "Bak şundan da ye sütün artsın" gibi cümleler kafanızı şişirirken yapacağınız yanlışların emzirme döneminde kilo almanıza sebep olabileceğini unutmayın. Bu dönemde nasıl davranacağınızı ve neler yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız işte sizin için birkaç ipucu...
Bol bol su için
Şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin anne sütünü artırdığını düşünüyor olabilirsiniz fakat bu tür yiyecekler yaygın inanışın aksine sütünüzü artırmaz. Bu yüzden loğusa şerbetlerinden, paketlenmiş tatlılardan ve hazır meyve sularından kesinlikle uzak durmalısınız. Sütünüzü artırmak için yapabileceğiniz en iyi şey ise bol bol su içmektir. Ne kadar çok su o kadar çok süt! Günde en az 8 bardak su içtiğinizden emin olun. Ayrıca taze sıkılmış ayran, meyve suyu, maden suyu ve şekersiz bitki çayları da bu dönemde yardımcınız olabilir.
Yemeklerinizin yanında salata da yiyin
Su oranı yüksek olan besinler sütünüzü artırır. Özellikle de meyve ve sebzeler. Yemeklerinize yeşil salata eşlik etsin. Ancak içine yağ ve sos gibi eklemeler yapmamaya özen gösterin.
Yeşil sebze yemeyi ihmal etmeyin
Su oranı yüksek olan besinlere en iyi örnek yeşil sebzelerdir. Bunları sofranızdan eksik etmeyin. Bu sebzeleri pişirirken kıymalı veya yumurtalı olarak hazırlamak besin kalitesini yükseltir. Ama eğer kıymalı yemek sevmiyorsanız yanında ayrıca köfte olarak hazırlayabilirsiniz.
Yağlı yiyeceklerden uzak durun
Yağlı yiyeceklere karşı dikkatli olmakta fayda var. Normal zamanlarda bile kilo yapan abur cuburlar, kızartmalar, ve çerezler kalori oranları yüksek yiyeceklerdir. Bu yüzden küçük miktarda yediğinizde bile kilo yapabileceğini unutmamalısınız.
Geceleri bir şey yemeyin
Süt veren annenin gece kalkmaları nerede ise bir rutindir ve emzirmek de enerji ihtiyacını artırır. Ancak geceleri kalktığınızda açlıktan çıldırsanız bile kendinize hakim olun. Çünkü gece insan vücudu yağ depolamaya daha eğilimlidir. Çok acıkırsanız sadece 1 bardak su için. Unutmayın ki emziklilik dönemi kilo vermek için bulunmaz bir fırsattır.
Tuzlu yiyeceklerden uzak durun
Tuzlu yiyecekler, her ne kadar su ihtiyacını artırarak su içmeyi teşvik etse de çok masum değillerdir. Tuz oranı yüksek besinler çok tüketilirse tuz vücuttan atılırken kemikten kalsiyum çekeceği için kemik erimesi yapabilir. Özellikle gebelik ve lohusalıkta kalsiyum ihtiyacı artar. Eğer fazla tuzlu yenirse bu durum kişinin ayrıca kalsiyum ihtiyacını artırarak kemik erimesini tetikleyebilir. O nedenle tuz oranı yüksek besinlerden kaçınmakta fayda var.
Sütünüzü sağın
Bebeğinizi emzirdikten sonra göğüslerinizin hala süt dolu olduğunu hissediyorsanız sütünüzü sağarak muhafaza etmeyi deneyebilirsiniz. Böylelikle vücudunuz yeniden süt üretimeye başlayacaktır. Bebeğinizi emzirmeseniz bile günde en az 8 kez süt sağdığınızdan emin olun. Göğüslerinizdeki sütün boşalması vücudunuzu yeni süt üretmek için harekete geçirecektir. Ayrıca bu yöntemi deneyerek sütünü artıran annelerin sayısı da fazla.
Kendinizi rahatlatın
Bir bebeğin bakımıyla meşgulken kendinize vakit ayırmanız zor olabilir fakat bunu yapmanın önemini göz ardı etmemelisiniz. Sevdiğiniz bir kitabı okumak, biraz şekerleme yapmak ya da güzel bir duş almak hem sizi rahatlatır hem de bedeninizin daha rahat süt üretmesini sağlar.
Uykunuza dikkat edin
Yeni doğmuş bir bebeğiniz varken eskisi gibi rahat uyuyamayacağınızın biz de farkındayız. Fakat uykunuza dikkat etmemek kilo almanızı hızlandırır. Bu yüzden bebeğinizin uyuduğu zamanlarda siz de uyumayı deneyin.
Acele etmeyin
Eski formunuza kavuşmak istiyor olabilirsiniz fakat vücudunuzun büyük değişimler geçirdiğini göz ardı etmemelisiniz. Kilo verme süreciniz biraz zaman alabilir. İnsan vücudu süt yapmak için enerji harcar ve harcanan bu enerji özellikle ilk 2 ayda çok fazladır. Neredeyse günde 2 saatlik spor yapmaya bedeldir. O nedenle doğru yiyecek tercih yapmayı bilirseniz biraz da hareketinizi artırırsanız haftada 1- 1,5 kilo kaybedebilirsiniz. Bu süre zarfında isterseniz bir uzmandan da destek albilirsiniz.
YORUMLAR