Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre, ülke genelinde 53 bin 427 çalışan ebe var. Bir ebe başına ortalama 382 doğum düşüyor.
Sezaryenin bir doğum yöntemi değil “kurtarma operasyonu” olduğunu söyleyen ebeler, artık doğum tekniklerinde eskiye dönüyor. Ebelerin doğum anında kullandığı bir oturak sistemi olan “öreke”lerin modern hali doğum sandalyeleri. Sağlıklı bir doğumun masadan değil doğum sandalyesinden geçtiğini kaydeden ebeler, bu yöntemin insan anatomisine en uygun yöntem olduğu görüşünde...
Doğum koçluğu
Ebeler alternatif iş olarak doğum koçluğu da yapabiliyor. Asude Oflaz onlardan biri, ebeliğin yanı sıra hamile okulunda eğitmenlik yapıyor. Ebelikte 42 yılı geride bırakmış. Bu zamana kadar 3 bin bebeğin dünyaya gelmesine yardımcı olmuş. Oflaz, insan anotomisine ven uygun olan ve argoda da kullanılan “öreke”yi şöyle anlatıyor: “Ebenin örekesi aslında bir doğum sandalyesi. Ortası boş, yanları leğen kemiklerine destek veren bir sandalye. Şimdi tekrar kullanıyoruz bu yöntemi. Ne kadar faydalı olduğunun farkına vardık.”
Yasa istiyorlar
Bir çocuğun dünyaya gelmesine yardımcı olan ebeler aslında, özellikle kırsal kesimde kadınların sosyal hayata adapte olmasından kişisel gelişimlerine kadar pek çok konuda katkıda bulunan kişiler. Buna rağmen henüz meslekleriyle ilgili bir yasaya tabi değiller. Ebelerin en büyük istekleri de unutulmaya yüz tutan işleri için bir yasa çıkarılması, sertifika programlarının açılması.
Avrupa’da ebe yardımıyla doğum oranı yüzde 96
Türkiye, yüzde 51’le sezaryenin en fazla yapıldığı ülkeler arasında 3’üncü sırada. Sezaryen yöntemini daha çok, büyükşehirlerde yaşayan çalışan kadınlar tercih ediyor. Ebelere göre ise sezaryen doğum tercihi değil, bir kurtarma operasyonu: “Bebek ve annenin hayatı tehlikedeyse bu müdahale edilecek bir şeydir. Avrupa, yüzde 96 oranla ebe yardımıyla doğum yapmayı tercih ediyor.”
Haber: Öznur Karslı - Fotoğraf: Akıncan Abadan
YORUMLAR