Uzmanlar bebeklerde fışkırır tarzda kusmanın ciddiye alınıp, altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Kusma mide içeriğinin ağızdan çıkarılması eylemidir. Bebeklerde çok sık görülen kusma, altta yatan bir hastalığın habercisi olabildiği gibi normal ve geçici bir durum da olabilir.
Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten sonra ağız dolusu kusabilirler. Halk arasında fazlasını çıkartma olarak da bilinen bu durum geçicidir, bebek büyüdükçe sıklığı azalır ve ilk 6 ay içinde genellikle kaybolur. Bebeğin kilo almasını engellemediği sürece bu kusmalar normal kabul edilebilir.
Bebeklerde hiçbir nedene bağlı olmadan, sadece yanlış beslenme tekniğine bağlı kusmalara da sık rastlanmaktadır. Özellikle biberon ile beslenen bebeklerde, bebeğin beslenirken hava yutmasına bağlı olarak midenin gerilmesi, kusmaya yol açabilmektedir. Ayrıca çok büyük biberon delikleri de mama veya anne sütünün bebeğin ağzına kısa sürede ve fazla miktarda dolmasına yol açar. Bebek aynı hızda yutamayacağı için de bu durum kusma ile sonuçlanabilir. Ayrıca aşırı beslenme ve beslendikten sonra bebeğin aşırı hareketi kusmaya yol açabilen diğer nedenlerdir.
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına gastroözofageal reflü denmektedir. (GÖR) Erken doğan bebeklerde daha sık olmakla birlikte, zamanında doğan bebeklerde de görülebilir. Mide ile yemek borusunun birleştiği yerde kas dokusundan oluşan bir sfinkter bulunmaktadır. Normalde bu bölge gıdalar mideye indikten sonra kasılarak gıdanın tekrar yemek borusuna dönmesini engeller. Bazı bebeklerde buradaki kas dokusu gevşektir ve gıdanın tekrar geriye kaçmasına neden olmaktadır. GÖR fizyolojik ve geçici olabildiği gibi dirençli ve inatçı kusmalara ve kilo alamamaya yol açacak kadar ciddi de olabilmektedir. Hafif vakalarda az miktarlar ile ve sık sık beslenme, beslendikten sonra bebeği 30 derecelik yarı oturur pozisyonda 15-20 dakika bekletme ve sağ yan pozisyonda yatırma, tedavide yeterli olabilmektedir. İnatçı ve bebeğin kilo almasını engelleyen kusmalarda, özellikle kusmanın akciğerlere de kaçarak solunum problemlerine yol açtığı durumlarda ilaç tedavisi ve nadiren cerrahi tedavi gerekebilmektedir.
Bebeklerde özellikle ilk 24–36 saatte görülen şiddetli kusmalar sindirim sisteminde bir tıkanıklık ile ilgili olabilmektedir.
Sayılan bu durumlar acil doktora başvurmayı gerektiren kusma nedenleridir ve tedavi çoğunlukla cerrahidir. Ayrıca genellikle 2-3. haftadan sonra başlayan kusmalar mide alt ucundaki darlığı (pilor stenozu) düşündürür ve tedavisi yine cerrahidir.
Doğuştan gelen metabolik hastalıklar (fenilketonüri gibi..), inek sütü alerjisi ve enfeksiyonlar da bebeklerde diğer kusma nedenleri arasında sayılabilmektedir.
Bebeklik ve çocukluk döneminde kusma normal bir bulgu olabildiği gibi birçok hastalığın da habercisi olabilmektedir. Aileler kusmayı önemsiz bir durum olarak görmemeli ve mutlaka doktora başvurmalıdır.
Kusmanın ortadan kaldırılması sadece geçici bir çözüm olabilir ve asla yeterli değildir, önemli olan kusmaya yol açan asıl nedeni bulabilmek ve onu tedavi etmektir.
Memorial Ataşehir Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü
Uzm. Dr. Gökçe Günbey
neden kusuyo
Cevaplabebegım 6 ayaa gırdı hala cok kusuyo
Cevaplaİki aylik bebegim var asiri kusuyor ne yapmaliyim
CevaplaBenim de iki aylik oğlum var nerdeyse 3 girecek bazen çok kusuyo bazende emzirdigim gibi atiyo bunun sebebi ne
Cevaplaİkiz cocugumuz var 11 aylık ama halen kusma devam ediyor
CevaplaMerhaba benim henüz 3aylik bir erkek çocuğum var sürekli kusması var kucağımıza alamıyoruz bazen fiskittirarak bazen normal kusuyor sorunu nedir acaba bizim bulunduğumuz bölgede çocuk doktoru yok aile hekiminiz de bilemiyor bize yardımcı olabilirmisiniz bu konuda
Cevaplabir kadin surekli kusarsa neden dir biri bana soyleye bilir mi
CevaplaMrb benim bebeim 1.5 aylik ve cok fazla kusuyor tahlileri temiz butun batin cekildi hic bir sıkıntısı yok.reflu oldundan supelendik reflu yatagi aldik gazi olmasin diye dr browns un gaz yapamayan biberonuni kullaniyoruz.ama hala kusuyor yani premature bebktir.neden acaba.
CevaplaBebeğim 5 aylık ve hâlâ kuruyor. Acaba bu süreç ne zaman geçer?
CevaplaSurekli kusma
CevaplaBebegim 3 aylık kusması balgam gibi ne yapmam gerekiyo
CevaplaBebegim 3 aylık kusması hep balgam şeklinde neden ne yapmam gerekiyo
Cevaplafişkirir sekilde kusmanin önlemini nasil olur neyapabiliriz
Cevapla12 aylik oglum var ne versem kusuyor ne yapmam gerekiyor acaba
Cevapla34 günlük ikizlerim var erken doğum oldu ve küçük olan sürekli kusmaya başladı mama değistirdiğim için olabilir mi acaba 2 gündür ağız dolusu kusuyor.çok korkuyorum
CevaplaSüresi : 09:56 İzlenme : 381
Süresi : 34:57 İzlenme : 261
Süresi : 02:46 İzlenme : 455
Süresi : 03:37 İzlenme : 300
Süresi : 05:18 İzlenme : 60