Çocuklarının cinsel organları ile oynadığını gören anne babalar genellikle panikler ve ne diyeceklerini, ne tepki vereceklerini bilemezler. Kimi zaman ‘en doğru tepkiyi’ arayan ebeveynler, kimi zaman da kızar, sinirlenir ya da bir topluluk içerisindelerse, utanabilirler.
Peki çocuklar cinsel organları ile neden oynarlar?
Cinsel organ ile oynama veya çocukluk çağı mastürbasyonu olarak adlandırılan durum aslında çoğunlukla çocuğun rastlantısal olarak haz aldığını keşfettiği ve sonrasında devam ettirdiği bir davranıştır. Rastlantısal keşif çocukluk değil, bebeklik döneminde bile başlayabilir. Keşif durumunu fiziksel etkenler, dış uyaranlar ve elbette merak tetikler.
-- Fiziksel etkenler:
- Genital bölgenin iyi temizlenmemesi ile oluşan rahatsızlık veya kaşıntı hissi.
- Alerjik durumlar.
- Pişik ve benzeri deri hassasiyetleri.
- Dokusu veya bedeni sebebi ile çocuklarda rahatsızlık hissi yaratan iç çamaşırları ve kıyafetler.
-- Dış uyaranlar:
- Rastlantısal olarak genital organı ile oynamayı keşfetmiş çocuğa verilen tepkiler; erkek çocuk olduğunda gülmek ve üzerine espiri yapmak ya da kız veya erkek çocuklarına bu konu sebebi ile kızmak, cezalandırmak, vb.
- Kontrolsüz bir şekilde uzun süre çocuğu yalnız bırakmak; ebeveyn ilgisizliği.
- Aşırı titiz bakım veren kişilerin, işlevsel olmayacak düzeyde genital bölgeyi temizlemesi.
- Huzursuz aile ortamı.
- Akranları model alma.
-- Merak:
Merak duygusu ve yeni şeyleri keşfe dair duyulan heyecan, gelişim adına sağlıklı bir durumdur. Amaç hiçbir durumda çocukların ‘merak duygularını’ söndürmek olmamalı. Cinsel organlara dair merak ellerini kullanabilmeye başlayan ve yaşamını sürdürmek amacı ile dış dünyayı tanıma güdüsüne sahip olan her canlı gibi, insan canlısı da keşfedeceği en yakın cisimden yola çıkar; kendi bedeni. Bu sağlıklı ve beklenen bir süreçtir. Çocuğun kendi bedenine dair merak duyuyor oluşu, genital bölgesine dokunduğunda da haz alıyor oluşu oldukça normal ve sağlıklı bir durumdur.
Erkek çocuklarda genital bölge ile oynamanın verdiği hazzın haricinde, çişi geldiğinde ya da penisine dokunduğunda penisinin büyümesi de çocukları şaşırtır ve tıpkı oyunlarında nasıl yapıp-bozup, yeniden yapmaktan hoşlanıyorsa, bedeni ile de aynı oyunu oynar. "Yine aynı şeyi yaptığımda, yine aynı şey olacak mı?" sorusuna yanıt arar aslında çocuk.
Bedenini keşfetme yaşı 1-7 yaş arasında
Fiziksel etkenler, dış uyaranlar ya da merak sebebi ile bedenini keşfetmiş ve cinsel organına dokunma davranışının alınan haz sebebi ile gerçekleştirildiği yaş aralığı 1-7 yaştır. Bu yaşlarda çocuk sözü edilen tesadüfi nedenler ile dokunma ve dokunmanın yaşattığı fiziksel uyarılma, keyif duygusunu tatmış ve tekrar deneyimlemek ister. Ancak bu hazzın, yetişkinlerdeki gibi cinsel arzu ve uyarılma ile ilgisi yoktur. Erken dönem çocuklukta bu davranışın düşünsel boyutu yoktur. Çocuk tıpkı saçı ile oynaması ya da birinin sırtını okşamasında aldığı haz gibi fiziksel bir uyarılma ve keyif yaşar.
Yetişkin cinselliğine düşünsel olarak yakın olan kendine dokunma davranışı çocuk 13 yaşına geldiğinde beklenir, ancak 9-10 yaşlarda da görülür. Önergen ve ergenler bu evrede kendi bedenlerine dokunur ve hem fiziksel hem de düşünsel boyutta haz yaşarlar.
Sağlıklı ve normal ise neden ortadan kaldırmaya çalışıyoruz?
Bunun temel sebebi öncelikli olarak çocuğun bedenine zarar vermesini engellemektir. Çünkü kimi zaman kullanılan başka materyaller veya sürtünme davranışı fiziksel zararlar verebilir. Ayrıca doğru destek ve doğru müdahale olmadığında çocuklar bu davranışı ‘aşırı’ sık sergilemeye başlayabilir. Bunun sonucunda da aşırı yorgunluk belirtisi gösterebilir, terleyebilir ve sosyal ortamındaki etkinliklerden mahrum kalabilirler. Ayrıca tıpkı tuvalet eğitimi gibi cinselliğe dair bu ilk yıllarda kazandırılması gereken en önemli şey bedenimizin, özellikle cinsel bölgelerimiz ve onlara dair süreçlerin (tuvalet, cinsellik vb) mahrem ve bize özel olduğudur. Bu kavramın kazandırılmasındaki temel amaç çocukları dış tehlikelere karşı ürkütmeden koruyup kollamaktır.
Cinsel organı ile oynayan çocuklara anne babalar nasıl tepki göstermeliler?
- Kızma, cezalandırma ya da üzerine şaka yapma gibi, davranışının ilginizi çektiğine dair tepkiler vermeyin.
- Onu utandırmayın.
- Onu uzun saatler ilgisiz bırakmayın.
- Davranışın genellikle sergilendiği zamanlara dikkat edin (odada yalnızken, televizyon karşısında, bir konuda siz ısrar ettiğinizde-yemek yemesi vb-), bu zaman dilimlerinde onu meşgul edecek etkinlikleri önceden planlayın ve organize edin.
- Tetiklediğini düşündüğünüz durum ve davranışlarınızı ortadan kaldırmaya-değiştirmeye çalışın. Örneğin, genellikle bu davranış uyku öncesi sergileniyorsa, bir bahane ile uyku saatlerinizi ileriye çekin. Böylelikle yatağa gittiğinde daha kısa zamanda uyuyacak olan çocuğun, davranışı sergilemeye vakti olmasın.
- Üzerine uzun konuşmalar yapınca çözümleneceğini düşünmeyin. Onlar daha çocuk; davranışı unutturmanız en kolay çözüm, unutmayın.
- Ödül ve ceza kullanmayın.
Bu konu ile ilgili ne zaman profesyonel destek alınmalıdır?
Okul ve ev ortamında davranış sıklığı giderek arttıysa, arkadaşları ile oynamak yerine bu davranışı sergilemekten daha fazla keyif alıyorsa, davranış çocuğa fiziksel zarar veriyorsa ya da en önemlisi anne-baba olarak panik halindeyseniz ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Konuyla ilgili diğer haberlerimiz:
Çocuğunuz mastürbasyon mu yapıyor?
YORUMLAR