Çocuğun gelişimini destekleyen duyusal oda nedir? Duyusal oda nasıl hazırlanır?
Çocuğunuzun gelişimine büyük katkı sağlayan duyusal odaları kendi evinizde de kurabilirsiniz. Özellikle hareketli çocuklar için duyusal oda hazırlamanın katkısı büyük!
-
Duyusal oyunlar, her çocuğun gelişimi için önemlidir; ancak özel ihtiyaçları olan ve engelli çocuklar için bu önem daha da fazladır. Çocuğunuz fazladan yardıma ihtiyaç duysun ya da duymasın, işte size evinizde kendi duyusal odanızı yaratabilmeniz için ipuçları:
1 / 13 -
Duyusal oda nedir?
Gelin "Duyusal oda nedir? Duyusal oda ne işe yarar?" sorularının cevaplarıyla başlayalım. Duyusal oda, geniş bir yelpazede uyarıcı objeler aracılığıyla çocuğunuzun duyusal becerilerini geliştirebilmesi için hazırlanmış sessiz ve huzurlu bir alandır. Bu kontrollü ve güvenli ortam, çocuğunuza duyuları aracılığıyla öğrenebilmesi için yardımcı olur.
2 / 13 -
Çocuğum duyusal odadan yarar görecek mi?
Duyusal odalar, otizm gibi öğrenme zorluklarıyla ve görme ya da işitme sorunlarıyla mücadele eden çocuklar için harikadır; ancak duyusal odalardan tüm çocuklar faydalanabilir.
Hayatlarının ilk iki yılında, bebekler ve çocuklar içerisinde bulundukları dünyayı öğrenebilmek için duyusal motor becerilerine güvenirler. Duyusal odalar, bu motor becerileri çocuğunuz için sakin bir ortamda geliştirebilir.
Duyusal oyunlar, daha büyük yaştaki çocuklara ve hatta yetişkinlere bile yardımcı olabilir. Çocuğunuzu sıklıkla evin sessiz bir köşesinde saklanıyorken buluyorsanız - mutfak masasının altı gibi - bilin ki bu durumdan kendi özel sessiz alanlarında duyularını ve duygularını keşfederek faydalanıyorlar
3 / 13 -
Kendi duyusal odamı nasıl yapabilirim?
Yaşadığınız yerde sizin ve çocuğunuzun keyif alarak kullanabileceği etkileyici duyusal odalar olabilir; ancak evinizde çocuğunuz için bir oda ya da küçük bir alan yaratmak istiyorsanız çok fazla harcama yapmanıza gerek yok.
Duyusal oda, çocuğunuzun ihtiyaçları ve becerileri doğrultusunda kurulmalıdır. Örneğin çocuğunuz epilepsi hastasıysa duyusal oyunlarda parlak ışıklardan kaçınmanız gerekiyor. Çocuğunuzu kimse sizden iyi tanıyamaz, bu yüzden sevecekleri bir şeyler yapın.
4 / 13 -
Mekân
İsmine rağmen, duyusal oda, evinizdeki bir odanın tamamını kaplamak zorunda değil. Ucuz bir çadır alabilir ya da çocuğunuz için küçük bir sığınak yaratabilirsiniz. Ya da merdivenlerin altında bir dolabınız varsa burada duyusal oyunlar için sessiz bir ortam oluşturabilirsiniz.
Oda ya da dolap kullandıysanız neden yeni bir giriş yapmayasınız ki? Kapıyı çıkarın ve kapı çerçevesine bir hulahop takarak yeni bir giriş yaratın. Hulahopa eski giysilerden ya da farklı malzemelerden topladığınız farklı farklı kumaşlar asarak kenar boşluklarını örtün. Ufaklığınız duyusal odasına girebilmek için bu kumaştan halkaya tırmanmaya bayılacak!
5 / 13 -
Renkler
Duyusal odanızın rengârenk ve eğlenceyle dolu olmasını isteyebilirsiniz. Ancak çok fazla uyarıcı çocuğunuzu bunaltabilir. Çoğu duyusal odanın duvarları ve tavanı siyah renktedir; çünkü siyah, ışığı yansıtmak yerine emer. Siyah sakinlik hissi yaratır ve ışık kullanımının aşırı duyusal yükleme yerine duyusal uyarı yaratmasına olanak tanır.
Evinizin bir odasını siyaha boyamaya başlamadan önce alternatifler de düşünün. Örneğin siyah çarşaflar, siyah havlular ya da siyah kâğıt parçaları kullanarak benzer etkiyi yaratabilirsiniz. Bu renk seçeneği içinize sinmediyse, renkleri fazla karıştırmadan da duyusal oda kurabilirsiniz.
6 / 13 -
Zemin
Duyusal odanız için ister köpükten yapboz kareleri birleştirerek yer döşemesi oluşturun isterseniz tüylü bir halı kullanın, çocuğunuz oynarken rahat hissetmelidir. Yumuşak zemine kontrast yaratmak için zeminin yarısını daha sert bir malzemeden farklı panellerle kaplamaya ne dersiniz? Yaratıcı olun ve çocuğunuzun keşfetmeye bayılacağı yeni fikirler geliştirin.
7 / 13 -
Işık
Işıklandırma, duyusal odanın önemli bir parçasıdır. Çok sayıda pırıltılı küçük ışıklar ve ışık tüpleri, küçük çocuğunuz için stresli anlarda ve ihtiyaç duyduğunda sakinleştirici bir etki yaratacaktır. Tavana, ışık vurduğunda parıltılar oluşturacak bir disko topu ya da boş cdler asın. Fosforlu çıkartmaları ve alüminyum folyodan yapacağınız şekilleri de aynı amaç için kullanabilirsiniz.
Duvara resimler yansıtabilmek için kullanacağınız ucuz bir projektör de harika olabilir. Bunu oyunlara tema kazandırmak için kullanarak çocuğunuza farklı bir deneyim yaşatabilirsiniz.
8 / 13 -
Müzik
Farklı müzikler duyusal oyunlarda kullanılabilirler. Duyusal odaya kulaklıklarla beraber bir mp3 ya da CD oynatıcısı bırakın. Çocuğunuz müziği ve sesleri rahatlatıcı bulacaktır. En çok hangisinin işe yaradığını bulabilmek için değişik türlerde sesleri deneyin. Bazı çocuklar yağmurun ya da kıyıya vuran dalgaların seslerini dinlemekten hoşlanırken bazıları klasik müzik dinlemeyi tercih edebilirler.
9 / 13 -
Koku
Duyusal odayı ne için kullandığınıza bağlı olarak oyun seanslarına biraz koku katmayı da isteyebilirsiniz. Kokulu oyuncaklardan parfümlü yağlara, duyusal odanızı kolaylıklı çeşitli kokularla donatabilirsiniz. Vanilya, yasemin ya da lavanta kokuları sakinleştirici etki yaratırken; tarçın, baharat ya da daha tatlı kokular uyarıcı görev yaparlar.
10 / 13 -
Tat
Birçok aile tadı, duyusal oyunlar içerisine ekleyebilmeyi ister. Çocuğunuz istekliyse eğer, onu yeni tatlarla tanıştırabilirsiniz. Tatlıdan ekşiye, ufaklığınız daha damak zevki oluşmadan, tüm duyularını kullanarak farklı tatlar keşfedebilir.
11 / 13 -
Hareket hissi
Hareket, duyusal odanın önemli bir parçasıdır. Sallanan ve ritmik hareketler sakinleştirir ve çocuğunuzun motor beceriler geliştirmesinde yardımcı olur. Basit bir sallanan sandalye duyusal oda için iyi bir fikirdir. Odaya bir salıncak ya da hamak kurma imkânınız varsa bu harika bir haber. Sahip olduğunuz mekân ve elinizdeki bütçeyle yapabileceklerinizin en iyisini yapın.
12 / 13 -
Kas hissi
Duyusal kas oyunları ya da proprioseptif oyunlar; bir şey tarafından bastırılmak, ezilmek ya da kucaklanmak ihtiyaçlarına hitap etmek adına hafif bir baskı içeren oyunlardır. Çocuklar insanlarla kucaklaşmaktan her zaman hoşlanmazlar; ancak söz konusu oyuncakların, yatağın ya da dar alanların içerisinde ezilmek ve sıkışmak olduğunda düşünceleri değişir. Bunları duyusal odanıza eklemek aslında çok da zor değildir.
Armut koltuklar, özellikle de büyük olanları, kas oyunları için idealdir. Büyük bir armut koltuğun altına girmek ya da üzerinde yatmak, koltuk vücudunuzun şeklini aldıkça rahatlatıcı bir sıkışma hissi yaratır. Duyusal odaya bunlardan bir adet yerleştirerek çocuğunuzun ihtiyaç duyduğunda kullanıp rahatlamasına olanak tanıyın.
13 / 13
YORUMLAR