Çocuklar ve gençlerin gün içerisinde yeterli seviyede meyve sağlıklı bir neslin yetişmesi açısından çok önemli. 1-6 yaş arası çocuklar için günlük 120-180 gr., 7-18 yaş arası çocuklar için günlük 240-360 gr. meyve tüketimi öneriliyor.
Peki meyvelerin özellikleri ve sağlığa yararları neler?
- Bir bardak portakal suyu 110 kalori içeriyor ve günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Potasyum, folat ve B1 vitamini için iyi bir kaynak olan portakal suyu, vitamin B6, niasin, riboflavin (vitamin B2) ve magnezyum içeriyor. Portakal aynı zamanda en yüksek miktarda C vitamini içeren meyve suyu olma özelliği taşıyor. Portakalı sağlıklı besinler arasına sokan nedenlerden biri dokusunda, suyunda, etinde ve derisinde bulunan turunçgil flavonoidleri. Portakalda flavanoidlerden olan Naringin ve hesperidin isimli biyoaktif bileşenler bulunuyor. Flavonoidlerin kanser hücrelerinin gelişimini önlediği, kılcal damarları güçlendirdiği, antienflamatuar, antialerjik ve antimikrobik özelliklere sahip olduğu biliniyor. Pektin gibi doğal diyet liflerinden zengin olması da bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine, kan şekerinin dengelenmesine ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabiliyor.
- Meyveler içinde en yüksek miktarda karoteni kayısı içeriyor. Beta karoten aynı zamanda kayısıya turuncu rengini veriyor. Vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerin çalışması için gerekiyor. Üreme ve büyüme fonksiyonları için, bağışıklık sisteminin iyi çalışması açısından beta karoten büyük önem taşıyor. Kayısı, potasyum ve kuru madde içeriği yönünden de birinci sırayı alıyor.
- Mango, C vitamini, beta karoten ve potasyum açısından; ananas ise C vitamini ve manganez açısından zengin. Havuçta ise A vitaminin ön öğesi olan karotenoidler bulunuyor.
- Üzüm A, B ve C vitaminlerinden zengin olmasının yanı sıra bol miktarda potasyum ve demir içeriyor. Güçlü bir antioksidan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olan resveratrol, bioflavonoidler ve polifenollerin zengin kaynağı. İçeriğindeki proantosiyanidinler ve biyoflavanoidler kanı sulandırıcı etkisiyle pıhtılaşmayı engelliyor. Varis, tromboz, emboli ve diğer damar hastalıklarını önlüyor, damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Damarları genişleterek yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallerle savaşarak, hücrelerdeki yıpranmışlığı azaltıyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
- Şeftali A ve C vitaminin yanında güçlü bir antioksidan ve A vitamini aktivitesi gösteren beta karotenden zengin. Sindirim sistemini olumlu yönde etkileyerek hazmı kolaylaştırıyor, ishal tedavisinde de oldukça etkili oluyor. İçerdiği diyet lifleri ve antioksidan maddeler, kalp damar sağlığının korunmasında ve kanserden korunmada etkili.
YORUMLAR