Twitter Son Baskı
Yazılı ve görsel medyanın, detaylı ve doğru haber verme konusunda yıllarca süren başarı yarışı, Birinci Körfez Savaşı’nda bir kırılma noktası ile karşı karşıya kaldı. Uydu teknolojilerinin, video aktarım çalışmaları ile birleştirilmesiyle 90’lı yılların başında artık haberin canlı verilmesi değer kazandı ve artık doğruluk - detay kriterleri 2. plandaydı…
Sosyal medyayı da bu örnek üzerinden inceleyebiliriz. Twitter’da sizi daha fazla kişinin takip etmesi ve yazdıklarınızın RT edilmesi (ya da favori olarak işaretlenmesi) sizin bilgi, popülerlik ve prestij göstergenizdir. Günümüzde Twitter profillerinin aktiflik vb. değerlerini kullanan, bu hesapları analiz edip puanlaştıran, değer biçen, kıyaslayan derken onlarca internet sitesi ve akıllı telefon uygulaması var. Özetle Twitter reytingimizi hesaplıyorlar.
Peki, reytingimizi nasıl artıracağız? Tabii ki hız ve merak ile hesaplarımızı besleyerek. Artık bir yerdeki yangın haberini profilimizde bulunanların neredeyse %20’si paylaşıyor. Dolayısı ile haberin, paylaşıldıktan saniyeler sonra hiçbir değeri kalmıyor. Buradaki pastayı kim kapıyor peki? Tabii ki bu haberi ilk paylaşan... Çünkü haber ilk paylaşıldığında, haberi okuyan takipçiler tarafından RT edilmeye başlanınca, haberi RT eden profili takip edenler ama sizin profilinizi takip etmeyenler de bu tweet'i görüyorlar. Böylece haberi ilk paylaşan ile ilgili bir güven ve merak duygusu oluşuyor ve bu ilk paylaşımcı profil, bu sayede yeni takipçiler kazanıyor. Bir de haberin ilgi çekiciliği var… Twitter “Dijital bir Duygu Mecrası”… Dolayısı ile popülarite ve reyting için, 140 karakterde insanların ilgisini çekebilecek ve RT etmeleri gerektiği duygusunu oluşturabilecek bir algı yaratmanız gerekiyor.
Şimdi bazılarınızın, “140 karakterle gazetecilik mi olur!” ya da “Asparagas Twitter Gazetesi” dediğini duyar gibiyim. Kesinlikle haklısınız…
Twitter’da sadece ilgi çekmek için paylaşılan yanlış/yalan bilgi çok fazla. Ama kişiler bir tweet’i RT ederken, tweet’in içeriği ile birlikte, kişiye duydukları güveni de kendi güvenilirlikleri ile yoğurup RT etmiş oluyorlar. Dolayısı ile RT edilerek, çok hızlı bir şekilde takipçi sayısı artırılabileceği gibi bir anda güven kaybederek “takipçisiz” kalmak da mümkün.
140 karakter konusuna gelince… Twitter’da bu sınırlı karakter sayısı ile bir gazetecilik değil ancak “manşet”çilik yapılabilir… Tabii Twitter’ı, Facebook başta olmak üzere bir internet sitesi linki ile birleştirmediğiniz sürece. Yani etkileyici ama haber dışına taşmayan bir manşet ile paylaşım yaptığınızda ve bu paylaşımın linkini otomatik olarak Twitter profilinize düşecek şekilde ayarlandığınızda, bu gazetecilik işine ilk adımı attınız demektir.
Twitter’da gündem takip etmenin görsel, işitsel ve yazılı basını birleştirerek büyük kolaylıklar sağladığı bir gerçek. Haberler içerisinde kullanılan hashtag sistemi ile de bu haberlerin ana başlıklar altında arşivlemesi ve ölümsüzleştirilmesi, sağlanan en önemli avantajlardan.
Ama Twitter’da gündem takip etmenin en keyifli ve cazip tarafı, tabii ki haberin paylaşıldığı anda etkileşime açık olması ve yazılanların, yorumların, haberi takip eden herkes tarafından görülebilmesi.
Sosyal değil “haber”li kalmanız dileğim ile…
Sevgiyle kalın…
YORUMLAR