İDT geçen yıllardan devam eden ve pek çoğu ödül almış 27 oyunla birlikte dünya klasiklerinden tarihi oyunlara, çağdaşlardan yeni yerli yazarlara dek pek çok oyunu kapsayan bir yelpaze ile ramp ışıklarına çıkacak.
Bu sezon yer alacak dünya tiyatro edebiyatının tartışmasız en göze çarpan eserleri Shakespeare’den Hamlet, Çehov’dan Üç Kız kardeş ve Brecht ve Hauptmann’ın birlikte kaleme aldıkları Mutlu Son. Shakespeare bu yılki repertuarda özel bir yer tutuyor. Hamlet’e ek olarak çağımızın en önemli yazarlarından Heiner Müller’in son derece farklı bir bakışla yazdığı Hamlet Makinesi de hazırlanacak oyunlardan. İDT bu oyunu İKSV uluslararası tiyatro festivali için sahnelemeyi planlamakta.
Tarihi oyunlara gelince, bu kategorideki ilk oyun olan Cem Günen’in yazdığı Sinan Süleymaniye’de, Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan üzerinden devlet-iktidar-halk ve sanat ilişkisine ilginç bir bakış.
Çöl Fırtınaları, Selahaddin oyununun yazarları ise Thorvald Steen ve dünyaca ünlü aktivist ve akademisyen Tarık Ali. Haçlı Seferleri sırasında Selahaddin Eyyübi ve Aslan Yürekli Richard’ın komutaları altında Doğu ve Batı’nın dünya görüşleri, insana bakışları, adalet ve güç dengelerinin çarpışmasının sergileneceği son derece çarpıcı bir oyun.
Vera Kissel’in yazdığı Kalpak, İkinci Dünya Savaşı Almanyası'nda bir düşman askeri ile onu evinde saklayan bir Alman kadının öyküsü. Hikaye, vatanseverlik ve insanlık arasında gidip gelen mücadele ekseninde anlatılmakta.
Soğuk Savaş döneminden seçtiğimiz oyun ise Memet Baydur’un kaleme aldığı Vladimir Komarov. Bu oyunda SSCB’nin şeffaflıktan uzak, katı bürokratik mekanizması içinde dünya yörüngesinden uzaklaşmakta olan bir uzay aracındaki Vladimir Komarov’un gerçek hikayesi anlatılmakta. Bir başka yakın tarih oyunu Arjantin’de askeri yönetim altında mücadelesini ve aşkını sürdürmeye çalışan insanların yaşamının anlatıldığı Son Tango. Yazan Özcan Özer. Ve iki binli yıllara geldiğimizde karşımıza 2001 ekonomik krizinin kurbanlarından bir üniversiteli işsizin kişiliğinde o dönemi ve beyaz yakalı işsizlerin geldiği durum bir kara komedi olarak anlatılıyor. İkinci Derece İşsizlik Yanığı adlı oyunu Ali Cüneyt Kılcıoğlu yazmış.
Nazım Hikmet’in senaryosunu yazdığı Kızılırmak-Karakoyun adlı filmi Tuncer Cücenoğlu sahneye uyarlamış. İkincisi, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın çok sevilen eseri Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç. Bu neşeli romanı tiyatroya uyarlayan Yeşim Gökçe. Ve son olarak çekirdek aileyi konu olarak seçen iki oyun var. Tipik Türk annesi sendromundan mustarip olarak yaşı geçen kızını evlendirmeye çalışan bir kadını ve kızının öyküsünü güler yüzlü bir dille anlatan ünlü mizah yazarı Muzaffer İzgü’nün Lütfen Kızımla Evlenir misiniz? adlı oyunu. Ve evlilik monotonluğunda boğulmuş, “ne seninle, ne sensiz” olabilen bir çiftin grotesk komedisi Yaşamak Denilen Şu Zahmetli İş. Yazarı ise Hanokh Levin.
YORUMLAR