Osmanlı'yı yöneten kadınlar
Osmanlı İmparatorluğu'nu sadece padişahlar değil, kadınlar sultanlar da yönetti. İşte, Osmanlı'yı yöneten ve iktidarda söz sahibi olan kadın sultanlar!
-
Ayşe Hafsa Valide Sultan
Büyük Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in ikinci eşi olan Ayşe Hafsa Sultan, Kanuni Sultan Süleyman, Hatice Sultan, Fatma Sultan ile Hafsa Sultan'ın annesi. Oğlu, Süleyman'ın tahta çıkmasıyla 'Valide Sultan' unvanını kazanan Hafsa Sultan hem eşi Yavuz Sultan Selim hem de oğlu Kanuni Sultan Süleyman zamanında harem ve devlet yönetiminde söz sahibi oldu.
1 / 6 -
Hürrem Haseki Sultan
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve çocukları Şehzade Mehmed, Şehzade Abdullah, II. Selim, Şehzade Bayezid, Şehzade Cihangir, Şehzade Orhan ve Mihrimah Sultan'nın annesi. Hürrem Sultan, oğlu II. Selim'in tahta çıktığını göremedi ve 'Valide Sultan' olamadı.
2 / 6 -
Haseki Mâhpeyker Kösem Sultan
Padişah IV. Murad ve I. İbrahim'in annesi. Osmanlı tarihinde sayılı padişah eşine kısmet olan 'Haseki' ve 'Valide Sultan' unvanlarına sahip. Kösem Sultan hem iyiliğiyle hem de zalimliği ile hatırlanıyor. Etrafındaki fakirlere yardımlarda bulunan Kösem Sultan, borcu yüzünden hapse düşen mahkûmların borçlarını ödemiş ve onların hapisten çıkmalarını sağlamıştı.
3 / 6 -
Mihrimah Sultan
Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan kızı Mihrimah Sultan da olgun bir yaşa geldikten sonra annesiyle birlikte büyük bir güç kazandı, sadrazam olan eşi Rüstem Paşa'yla birlikte imparatorluğun en güçlü kişilerinden biri haline geldi. Mihrimah Sultan devlet işleriyle o kadar ilgiliydi ki babası Kanuni Sultan Süleyman'ı Malta Seferi'ne çıkmaya ikna etmek için kendi cebinden ödeyeceği paralarla 400 gemi yaptıracağına söz vermişti. Mihrimah Sultan'ın gücü anne ve babasının ölümünden sonra da devam etti. Ölene kadar padişah kardeşi II. Selim'in en yakın danışmanlarından biri olarak kaldı.
4 / 6 -
Afife Nûr-Banû Valide Sultan
Hürrem Sultan'ın gelinlerinden biri olan Afife Nûr-Banû Sultan, padişah II.Selim'in eşi. Kayıtlara göre II. Selim'in, kardeşi Beyazıd'ın öldürülmesinden dolayı bozulan psikolojisiyle devlet işlerinde etkisi azalmış ve Afife Nûr-Banû Sultan söz sahibi olmuştu. Afife Nûr-Banû Sultan, oğlu III. Murat'ın tahta çıkmasıyla 'Valide Sultan' sıfatına erişmişti.
5 / 6 -
Safiye Sultan
Nurbanu Sultan'ın ölümünden sonra eşi üzerindeki etkinliği sayesinde büyük güç kazanan Safiye Sultan'ın etkisi oğlu III. Mehmet'in döneminde de devam etmişti. Eşi ve oğlunun padişahlıkları döneminde sadrazamların sık değiştirilmesinden sorumlu olduğu öne sürülür. Şehzade Mahmut ve annesi, Safiye Sultan'ın iktidarının geleceğini tehdit ediyorlardı. Bu nedenle Safiye Sultan torununu öldürttü, gelinini ise sürgün ettirdi.
6 / 6
YORUMLAR