Kadın fotoğrafçının gözünden kadın sünneti
Kenya'daki Masai kabilesi üyesi iki kızın sünnetini fotoğraflayarak büyük yankı uyandıran Finlandiyalı fotoğrafçı ve gazeteci Meeri Koutaniemi'nin “İzinsiz” serisinden fotoğrafları, 4. Fotoİstanbul'da sergilendi.
-
"Çocuğun elinde bir fener vardı. Karanlık ve çamurlu barınaktaki tek ışık kaynağı, bu fenerdi. Çocuk feneri yerde çıplak ve bağlı olarak yatan Nasirian'a yöneltti. Işık Nasirian'ın çıplak bacaklarının arasını aydınlattı. Her şey çok hızlı gelişti. Kadınlardan biri sünnet için getirdiği sıradan bir usturayı çıkardı. Nasirian ağlıyordu. Yer kan içindeydi. Daha çok kan aktıkça, Nasirian daha da çok bağırıyordu. Birkaç dakika içinde üreme organları tanınmaz haldeydi."
1 / 17 -
Bu sözler, Kenya'daki Masai kabilesi üyesi iki kızın sünnetini fotoğraflayarak büyük yankı uyandıran ve 2012-2013 yıllarında Finlandiya'da 'Yılın Fotoğrafçısı Ödülü'nü kazanan Finlandiyalı fotoğrafçı ve gazeteci Meeri Koutaniemi'ye ait. Sanatçının "İzinsiz" isimli serisinden siyah-beyaz fotoğraflar, 30 Eylül'de başlayıp geçen pazar günü, 22 Ekim'de sona eren 4. Fotoİstanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali kapsamında Ortaköy Yetimhanesi'nde sergilendi.
2 / 17 -
Koutaniemi, 27 yaşında ve hep mücadele ve direnişe dair güçlü hikayeleri belgeliyor. Sanatçının 'İzinsiz' serisi de 40'ı aşkın ülkede sergilenmiş. İnsan fotoğrafları gördüğünde, hele ki jileti gördüğünde dehşete düşüyor. Sünnet edilecek kız çocuklarının yüzündeki huzursuzluk, gergin bekleyiş ve o an... Korkunç!
3 / 17 -
Kadın sünneti 200 milyon kadına uygulanmış
4 / 17 -
UNICEF rakamlarına göre Afrika'da kadın sünneti olması beklenen kız çocuklarının sayısı yılda 3 milyonu buluyormuş. Şimdiki halde Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yoğunluklu olmak üzere dünyada 29 ülkede yaklaşık 200 milyon kadın ve kıza sünnet uygulanmış.
5 / 17 -
İşlem Afrika'nın doğu, batı ve kuzeydoğu bölgeleri yanında, Asya ve Ortadoğu ülkelerinde ve bu bölgelerden göçenlerde de yaygınmış.
6 / 17 -
Kadın sünneti, dünyanın bazı bölgelerinde tıbbi amaç güdülmeden ritüel olarak gerçekleştiriliyor. İşlem, kadın üreme organının bir kısmının veya tamamının kesilmesini içeriyor.
7 / 17 -
Kadın sünneti, evrensel olarak insan haklarına aykırı ve kadının cinsel özgürlüğünü ihlal eden bir işlem olarak görülüyor. Bu işlem kadınlara karşı geçmişin derinliklerine dayanan cinsel ayrımı ve kadın-erkek eşitsizliğini yansıtıyor. Ne yazık ki uzmanlar, nüfus artışı ile beraber kadın sünneti tehdidi ile karşı karşıya kalan kadın sayısının da arttığına dikkat çekiyor.
8 / 17 -
Uygulama, cinsiyetler arasında kadına karşı ağır bir ayrımcılık yapıyor. Aynı zamanda çocuk haklarına da tecavüz niteliği taşıyor. Zaten bu nedenle Birleşmiş Milletler, işlemin dünya genelinde yasadışı hale getirilmesi için kampanyalarını sürdürüyor.
9 / 17 -
Kadın sünneti niçin yapılıyor?
10 / 17 -
Kadın sünnetinin nedenleri arasında ailelerin ve toplumların kültürel, dini ve sosyal faktörleri yer alıyor. Bazı toplumlarda, kadın sünneti kızın ergenliğe geçişini ve evliliğe hazır hale geldiğini sembolize ediyor.
11 / 17 -
Bu geleneğin temeli kadın üreme organının saf olmadığı inancına dayanıyor. Kadın sünneti doğru cinsel davranış örneği olarak düşünülerek, bu işlemler evlilik öncesi bakirliğine ve evliliğe sadakat olarak görülüyor. Bu işlemin onur, güzellik, saflık ve sağlık getirdiğine inanılarak, birçok ebeveyn kadın sünnetinin kızlarının gelişimine katkıda bulunduğunu düşünüyor.
12 / 17 -
Kadın sünneti Kenya'da 2001 yılından itibaren yasadışı ilan edilmiş; ancak Masai gibi bazı kabilelerde bu gelenek halen devam ediyor.
13 / 17 -
Yazı: Hayriye Mengüç
14 / 17 -
15 / 17
-
16 / 17
-
17 / 17
YORUMLAR