Vücudunuzdaki şişliklerin ardındaki sebepler
Parmaklarınızın yüzüklerinize şişlikten dolayı sığmadığını hissettiğiniz oldu mu? İşte bu şişliklerin oluşma sebepleri ve onlardan kurtulma yolları...
-
Yaşam tarzı
Gününün çoğunu oturarak veya ayakta geçiren insanların bacaklarında şişlik görülebilir.
Ne yapabilirsiniz?
Oturarak çalışan insanların çalışırken ara verip biraz egzersiz yapmaları öneriliyor. Aynı zamanda bacak bacak üstüne atmayı bırakmak gerektiği de söylenmekte. Eğer gün içinde fazla ayakta duranlardansanız oturmak için fırsat yaratmanız, rahat ayakkabılar ve sıkı çoraplar giymeniz öneriliyor.
1 / 9 -
Böbrek hastalıkları
Özellikle sabahları yüzde oluşan şişlikler böbreklerinizle ilgili rahatsızlıkları işaret ediyor olabilir. Buna ek olarak hafif bir sırt ağrısı ve idrardaki renk değişimi de böbrek rahatsızlıklarının göstergesi sayılıyor.
Ne yapabilirsiniz?
Beslenme düzeninizi oturtun ve uyurken sırt üstü yatın. Çünkü karnınızın üstüne yatmak yüzünüzün şişmesine sebep olur. Gerekirse bir nefrologla görüşün.
2 / 9 -
Kalp hastalıkları
Bacaktaki ve karındaki şişlikler göğüste ağrı, yorgunluk ve nefes darlığı da varsa kalp hastalıklarının habercisi olarak görülebilir.
Ne yapabilirsiniz?
Kalp hastalıklarından kaynaklanan şişlikler evde tedavi edilemez, derhal bir kardiyoloğa görünmeniz gereklidir.
3 / 9 -
İlaçlar
Vücuttaki şişlikler belirli türdeki (ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları gibi) ilaçların alınmasından kaynaklanıyor olabilir.
Ne yapabilirsiniz?
Eğer içtiğiniz ilaç şişliğe sebep oluyorsa doktorunuza danışın. Doktorunuz muhtelemen yan etkileri olmayan başka bir ilaçla devam etmenizi söyleyecektir.
4 / 9 -
Alerjiler
Vücudunuzda şişlikle beraber kaşıntı ve kızarıklık varsa bu alerji olarak adlandırılır.
Ne yapabilirsiniz?
Eğer şişlik çok hızlı bir şekilde büyüyor ve boynunuzla yüzünüze kadar ulaşıyorsa acilen tıbbi destek almanız gereklidir. Ama eğer şişliğiniz küçükse alerji önleyici ilaçlar yeterli olacaktır.
5 / 9 -
Sıvı kaybı
Sıvı kaybı başladıktan bir süre sonra vücudunuz su tutmaya başlar. Bunun sonucunda da ayak bilekleriniz, vücudunuzun üst kısmı ve karnınız şişer.
Ne yapabilirsiniz?
Günde en az 1 lite su için; kahve, alkol ve gazlı içeceklerden de kaçının.
6 / 9 -
Tuz
Günlük olarak tüketilmesi önerilen tuz miktarı 5 gram (1 çay kaşığı) kadardır. Eğer yemekle birlikte bundan daha fazlasını alırsanız vücudunuz su tutmaya başlar.
Ne yapabilirsiniz?
Tuz tüketiminize sınır getirin. Eğer yiyeceğinizin tadı çok yavansa baharatla tatlandırabilirsiniz.
7 / 9 -
Hormonlar
Hormonal bozukluklar vücutta su tutulmasının bir diğer sebebidir. Eğer karnınız veya bacaklarınız şişse ya da son zamanlarda biraz kilo aldıysanız bunun sebebi hormonal ödemler olabilir.
Ne yapabilirsiniz?
Beslenmenizi değiştirin. Protein ağırlıklı yiyecekleri daha fazla tüketin; tatlı, acı ve tuzlu yiyeceklerin tüketimini azaltın. Jinekoloğunuz ya da endokrinoloğunuzla (metabolizma hastalıkları uzmanı) uygun tedavi yöntemlerini araştırmak için görüşebilirsiniz.
8 / 9 -
Unutmayın, şişlikler her zaman bir hastalık göstergesi değildir. Sıcak havalarda konforsuz ayakkabı giyilmesinden, çok fazla su veya tuzlu yiyecek tüketilmesinden dolayı sağlıklı insanlarda bile görülebilir.
9 / 9
YORUMLAR