Öldüğünüzde sosyal medyada yaşamak ister misiniz?
Modern zamanların yeni trendi ‘sanal ölümsüzlük’... Aslında bu konu, birkaç yıldır süregelen “Ben ölünce Facebook, Twitter hesabım ne olacak?” tartışmasının bir adım sonrası...
-
Ölünce bile dijital hayatlarının sonlanmayıp devam etmesini isteyenlerin sayısının artması, 'sanal ölümsüzlük' hizmeti sunan şirketlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. 'Sanal ölümsüzlük' şirketleri, kişi ölünce de onun sosyal medya hesaplarından yine o kişinin karakterine uygun paylaşımlar yapmayı sürdürüyor, kullanıcıların hayattayken oluşturdukları bazı ses ve video kayıtlarını ileride istenilen kişiye göndermek üzere muhafaza ediyor. Sanal yaşam, 999 yıla kadar uzatılabiliyor.
1 / 8 -
Bu alanda çalışan şirketlerden biri, kısa sürede 30 bin kişinin sanal ölümsüzlük için başvurduğunu açıkladı. Ancak uygulama, ahlaki tartışmaları beraberinde getirdi. Kiminin "ahlaksızca" bulduğu uygulama, kimine göre ise tecrübelerin gelecek nesillere aktarılması için "bulunmaz fırsat". Ünlü isimlere sorduk: Sosyal medyada 999 yıl yaşamak, yani sanal ölümsüzlük ister misiniz?
2 / 8 -
Nebahat Çehre: Ölen insan kendini savunamaz
Aklım almıyor böyle bir şeyi... Bence bu tarz şeylerin gizemli kalması gerek. Özellikle sanatçıların zaten toplumda bir yeri var. O kadarı yeterli, bu uygulama gerekli değil. Seveniniz var, sevmeyeniniz var. Uygulama, öldükten sonra bile yanlış anlaşılmalara açık ve ölen insan kendini savunamaz.
3 / 8 -
Ahmet Ümit: Bununla ilgili güzel hikâye yazarım
Ben asla istemem. Birilerinin benim adıma yanlış bir şeyler yazıyor olması, kötü bir şey. Hakiki kimliğim, fikirlerim bozulur. Ama böyle bir şey üzerine, iyi birini kötü gösterip, çok güzel hikâye yazabilirim.
4 / 8 -
Nilgün Belgün: Öldükten sonra var olmak istemem
Öldükten sonra var olmak istemem. Ölümsüzlük diye bir şey yoktur. Her canlı ölecektir. Öldükten sonra rahat bırakılmak isterim. Arkamdan kitap yazılsın ama ben söyleyeceklerimi yaşarken söylerim.
5 / 8 -
Tarık Akan: Sanatçılar zaten ölümsüz
İyi sanatçı, zaten ölümsüzdür. Bu tip uygulamalara gerek yok, yani iyi sanatçıyı kimsenin hatırlatmasına gerek yok.
6 / 8 -
Evrim Akın: Korkunç... Annem görse çok üzülür
Kişi bir şairse, edebiyatçıysa, ressamsa, yani sanatçıysa, ölümünden sonra onun ağzından paylaşım yapmak doğru bir şey değil. Bu uygulama korkunç. Benim annem böyle bir şey görse çok üzülür mesela. Hayatın gerçekleri vardır. Bu durum psikolojik olarak insanları etkileyebilir.
7 / 8 -
Emel Müftüoğlu: İnsanların işi gücü ve her derdi bitti de, bir bu mu kaldı?
Allah akıl fikir versin. Ölüm çok acı bir şey. Ben en yakınlarımın ölümlerin yok sayarak, bu acının üstesinden geldim. Annem hâlâ varmış gibi sayarım. Ama onu çok sık hatırlatacak böyle bir uygulama, bana doğru gelmiyor.
8 / 8
YORUMLAR