Dünyada dengelerin tamamen değiştiğinin ispatlarından biri reklamlarda değişen dengeler. Artık kadınlar değil erkekler yemek pişiriyor, kadınlar değil erkekler “yarı çıplak” poz veriyor. İyi de kadınların haklarını savunan onca insan, söz konusu erkekler olunca bu değişimi izlemekten haz mı alıyor?
Bizim kuşağın televizyonda gördüğü en çıplak erkek Heman’di, Şimdiyse hangi kanala, dergiye baksan boy boy kaslı yakışıklılar var. Dahası, kısa süre önce reklamlarda dekolte giyimli kadınlar görünce “Seksist bu reklam, kadını aşağılıyor” diye ayaklanırdık.
Anlamadığım şu; çıplak olan kadınken “metalaşan vücutlardan”, eşitlikten bahsediyoruz da erkeklerin soyunmasını izleyen kadınların olduğu reklamları nereye koyacağız? İşin aslı daha derinde. Artık ya dünya farklı ya da reklamlar. Yarı çıplak erkekler, beceriksizliğiyle tahammül sınırlarını zorlayanlar, evin kadını gelmeden çocuğuyla çamaşır makinesine kirlileri atmaya çalışan “derin sesli” babalar, çikolata yerken kendinden geçen adamlar her yerde.
Kadınlar zeki erkekler şapşal
Üşenmedim, araştırdım. Bunlara kafayı takan bir tek ben değilmişim. Tabii ki bilim adamları bunu da fark edip araştırmalar yapmış. Amerikan İstatistikçiler Birliği (ASA) sözcüsü Claire Forbes, erkeklerin başrolde olduğu bu yeni reklamlarla ilgili gelen eleştiri ve şikâyetler karşısında şöyle bir açıklama yapmış: “Halkın algıları değişti. Bir asır önce erkeklerin esprili ya da zararsız gördüğü şeyler artık suç olarak algılanabiliyor. Bu da aldığımız sayısız şikâyet olarak bize yansıyor...” ASA’nın bu açıklamasını İngiltere’nin reklamcılar derneği Chartered Institute of Marketing de destekliyor.
Derneğin yaptığı araştırmada 1000 yetişkinle görüşülmüş. Bu 1000 kişinin 3’te 2’si reklamlarda kadınlar zeki, duyarlı, iddialı görünürken erkeklerin şapşal ve değersiz göründüğünü ifade etmiş. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 14’ü reklam erkeklerinin zeki olduğunu söylemiş.
London School of Economics’in yaptığı başka bir araştırmadaysa 140 erkekle görüşülmüş. Reklamlarda “kusursuz” görünen o erkeklerin normal erkekleri sinirlendirdiği, kendi fiziksel görünüşleri hakkında aşağılık duygusuna kapılmalarına sebebiyet verdikleri sonucu çıkmış. Araştırmacılardan sosyal psikolog Rosalind Gill, “Artık reklamlarda erkekler birer tüketimobjesi olarak sunuluyor.
Daha önceden kadınların olduğu şekilde” diyor. “Görüştüğümüz erkeklerin yarısından çoğu bunun kendilerini güçsüz hissetmelerine yol açtığını ifade etti” diyor.
Ekonomik krizin etkileri
Velhasıl şimdi de erkeklerin kendi bedenlerine yabancılaştıkları bir noktaya gelmek üzereyiz... Araştırmalar, bunun sebebini özellikle son senelerde yaşanan ekonomik krizlerle birlikte ev içerisindeki erkek-kadın rollerinin değişmesi olarak gösteriyor. İşsiz kaldığı için evde çocuklarına bakan erkeklerin sayısı artıyor. Kadın çalıştığı için evde eşine yardım eden erkeklerin sayısı da öyle. Bu arada kadının alım gücü, toplum içindeki yeri de yükseldi. İstatistiklere göre, seks işçiliği yapan erkeklerin sayısı son 5 yılda kayda değer bir artış gösterdi. Bunu gören reklamcılar da sadece kadınlara yönelik ürünler için kadını tavlayacakları reklamlar yapmıyor. Bilakis, erkeklerin ne seçeceğine de kadınların karar vermesini istiyorlar.
İnternette tepkiler artıyor
Reklamlara karşı erkeklerin tepkileri şiddetlenmeye başladı. İnternette “http://stupidmancommercials.blogspot. com” adresinde tamamen “Aptal erkek reklamları” gösteriliyor. Ünlü erkek sitesi askmen.com adresindeki forumlarda “Erkeklere karşı bir kumpas mı bu” başlıklı tartışmalar var. Aynı sitede “Erkeği küçülten en kötü 10 reklam” makalelerine denk gelebilirsiniz.
Haber: Heja Bozyel
YORUMLAR