Bağışıklık sistemini meditasyonla kuvvetlendirmek
Yoga ve Reiki eğitmeni Deniz Bağan Özoğul, meditasyonu en kolay hali ile nasıl yapacağınızı fotoğraflar ve video ile anlattı.
-
Günlük hayatımızda şehir hayatı temposu içinde insan bedeni, zihni çoklu strese maruz kalıyor. İnsan bedeni tehlike içeren durumlarda ya da bir konuda başarıya ulaşmaya çalışıyor, zorlu koşullar içinde hedefe doğru ilerlerken stres dediğimiz bir konuma geliyor. Stres konumu hayatta kalabilmek ve bir şeyleri elde edebilmek için gerekli. Ancak çok yoğun tekrar ettiği zaman kişinin dinlenme, yatışma, sindirme ve rahatlama için sinir sistemindeki gereken adımları atmasını engellemeye başlıyor.
Doğal olarak hepimiz günlük hayatta sürekli stres altında kalıyoruz. İşte bu yüzden kaslarımız sürekli gerginleşiyor. Boyun ve sırt tutulmaları, sürekli aksilik, gerginlik halleri yaşıyoruz. Hatta sürekli kronik şekilde baş ağrıları olabiliyor. Tüm bunların ötesinde duygusal sağlığımızda da öfke, endişe, tahammülsüzlük, ani reaksiyonlar fazlaca yaptığımız şeyler olarak hayatımızı kapsıyor. Bunlar tamamen stresin yığılmasından dolayı ortaya çıkan durumlar aslında.
1 / 13 -
Dolayısıyla biz eğitmenler tüm bu sıkıntılara iyi gelecek olanı yani meditasyonu öneriyoruz.
Meditasyon dışarıdan bakıldığında ya da duyulduğunda biraz karmaşık görünmesine rağmen kendi içinde çok basit birkaç teknikten oluşuyor. Onlarca çeşit meditasyon var ama en basit olanı için ihtiyaç duyduğumuz şey nefes alıp verişlerimizde kalabilmek. Bunun için şimdi size kısa kısa anlatarak uygulayacağımız belli adımlar söyleyeceğim ve takip edebilirseniz bende sizi bu adımlar sayesinde yavaş yavaş meditasyona getireceğim.
Öncelikle rahat bir oturma şekli bulmalısınız. Bağdaş kurabilirsiniz, buna dayanamaz bacaklarım derseniz bir duvara yaslanıp ayaklarınızı uzatarak oturabilirsiniz. Yeter ki sırtınız dik, başınız dik, omurganız uzun olsun.
Şimdi öncelikle gözlerinizi kapatın. Çünkü en çok kullandığımız duyu organlarımızdan biri gözlerimiz. Gözlerinizi kapattığınız an itibari ile zihin içe dönmeye başlar. Yalnız gözlerinizi sıkarak değil gevşek bir şekilde yavaş yavaş rahat bir biçimde kapatın. Ardından kaşlarınızın etrafını fark edin, sıkıyorsanız rahatlatın. Daha sonra çene kaslarını da aynı şekilde sıkıyor olabilirsiniz çenenizi, ağzınızı, dudaklarınızı yumuşatın ve gevşetin. Sanki ağzınızın içinde bir boşluk varmış gibi. Rahat bırakın. Yüz kaslarınız gevşesin.
2 / 13 -
Artık yüzünüzdeki tüm bölge rahatsa oturduğunuz yeri fark etmeye başlayın, kalçanız, bacaklarınız rahatlasın. Her nefes verişinizde kalçanız, bacaklarınız olabildiğince ağırlaşsın yere doğru. Ve omuzlar rahat, kollar sanki su gibi dökülsün gövdenin iki yanına doğru. Parmaklarınızın bile hafiflediğini hissedin.
3 / 13 -
Daha sonra farkındalığınız karın bölgenize gelsin. Yine günlük hayatta bir şeyleri anlatma, başarma, kendi haklılığını kanıtlama, ikna etme gibi gayretler arasında karın bölgemiz çok sıkışır. Şimdi bir nefes verişle o göbek - karın bölgesini gevşetin.
Ve artık vücudunuz yumuşadığı için farkındalığınızı nefese doğru getirin. İki burun deliğinden giren nefesi farkedin. Nefesinizin serinliğini veya sıcaklığını farkedin. Boğazınızı izleyin. Nefesinizin kalbin çevresine doğru gelişini farkedin. Ve sanki nefese takılıyorsunuz ve onunla birlikte akmaya başlayın.
Her nefes alışınızdan burun deliklerinizden, karnın derinliklerine doğru nefesle yol alın ve her nefes verişinizde yeniden yukarıya doğru burun deliklerinden dışarıya nefesin gidişini hissedin. Nefes gövdenin önünde bir hareket yaratıyor mu? Peki, gövdenin arkasında bir hareket yaratıyor mu? Tüm bunları farkedin. Nefes alışınızı izlemeye başladığınız andan itibaren derinleşmeye başlarsınız.
4 / 13 -
Bunu yavaş yavaş tekrarlarken farkındalığı başın tepesine getirin. Ve buradaki hafiflemeyi hissedin. Her nefesle birlikte tüm korkularınızın, stresinizin başın üstünden akıp gittiğini düşünün ve izleyin. Tüm bu çalışmayı 5 ila 10 dakika arasında gerçekleştirebilirsiniz.
Meditasyonu tamamlamak için olabildiğince yavaş ve farkında kalarak sakin bir şekilde gözlerinizi aralayın. Bunu yaparken aynı rahatlıkta kalıp kalmadığınızı kontrol edin ve durumunuzun farkına varın.
5 / 13 -
Meditasyonda sabit kaldığınız için bitirme aşamasında bunları yapmanız faydalı olacaktır:
Omuzlarınızı önden arkaya doğru yuvarlayın.
6 / 13 -
Gövdenizi hafifçe birkaç defa sola doğru çevirin.
7 / 13 -
Gövdenizi hafifçe birkaç defa sağa doğru çevirin.
8 / 13 -
Ellerinizi geride bir noktaya yerleştirin omzunuzu geriye doğru davet edin ve kalbinizi yavaşça yukarı doğru kaldırın.
9 / 13 -
Ellerinizi geride bir noktaya yerleştirin omzunuzu geriye doğru davet edin ve kalbinizi yavaşça yukarı doğru kaldırın.
10 / 13 -
Son olarak yavaş yavaş ellerinizi ileriye ve öne doğru yürütüp gövdenizi hafifçe zorlamadan öne doğru eğilin. Bu çalışmalar uzun süre meditasyonda hareketsiz kalan vücudunuzu açmak için önemlidir.
11 / 13 -
Bağdaş oturduysanız, dizlerinizi toplayın, bacaklarınızı düz uzatın, ayak bileklerinizle küçük daireler çizin. Bu da bacaklarınızın açılmasını sağlar.
12 / 13 -
Meditasyon videosunu bu linkten izleyebilirsiniz:
http://www.hthayat.com/bilgilendirici-videolar/video/meditasyon-yapin-bagisiklik-sisteminizi-kuvvetlendirin/101635
Meditasyon ne sıklıkta olmalı ve faydası ne?
Meditasyonun sıklığı kişiden kişiye değişir o nedenle buna şu sıklıkta yapın diyemeyiz. Öncelikle bunu sabah deneyimleyebilirsiniz. Çünkü o zaman zihin gün boyu rahatlama hali devam ediyor. Ama bazı kişiler bunu akşam da yapmayı tercih edebiliyor. Şundan dolayı bütün günün karmaşasından sonra beden ve zihin meditasyon ile rahatlar ve kişi rahat bir uykuya geçiş yapar.
Meditasyonda en önemli şeylerden biri de düzenli uygulama yapmanızdır. Her gün mutlaka yapmalısınız. 5 dakika yapmanız bile meditasyonun şifasını hissetmek için yeterlidir. Eğer günlük hayatınızda buna devam etmek isterseniz süresini dilediğiniz gibi artırmanız mümkün. Birkaç hafta içinde kişi daha az reaktif davranmaya başlıyor. Daha zor endişeleniyor ve öfkeleniyor. Hayatında bir denge başlıyor. Meditasyonun kısa dönem içinde faydaları bunlar.
Peki uzun dönem için ne olur diyorsanız; pek çok tıp doktorunun bile artık onayladığı, televizyonlarda, kitaplarda bunu önerdiği üzere uzun süre meditasyon yapmak stres faktörünü azalttığı için stres hormonu olan kortizolü de azaltıyor. Kortizol aslında kişinin bağışıklık sistemini baskılayan ve insülin dengesini bozan bir hormon. Dolayısıyla bu neye neden oluyor kişi enfeksiyonlara, hastalıklara karşı açık oluyor. İnsülin dengesi bozulduğunda ise kişi kilo almaya meyilli oluyor. İşte bu yüzden sürekli salgılanan bu hormon bir sürü hastalığa neden olabiliyor. Meditasyon ruhunuzun yanı sıra aynı zamanda bedeninizin de sağlığını koruyor.
Deniz Bağan Özoğul - Yoga ve Reiki Eğitmeni / Yoga time kurucu ortağı
Bu stüdyoda Yoga, plates, Reiki dersleri veriliyor.
13 / 13
YORUMLAR