2014 için 14 sağlık trendi
2014 yılında şu 14 maddeye dikkat edin, beden ve zihin sağlığınızı koruyun.
-
Mikrobiyomi
Mikrobiyom diye adlandırdığımız, midemizde yaşayan milyarlarca bakterinin aslında sağlığımızın en önemli parçaları olduğunu henüz yeni yeni çözmeye başladık. Ancak, hala daha sindirim sistemi veya metabolizmanın diğer sitemlerle nasıl olup da etkileşime geçtiği bilinmiyor. Bilmemiz gereken herkesin kişisel bakterilere sahip olduğu ve dolayısıyla, kişiye özel diyet seçeneklerinin oluşturulması gerektiği. Doğal ürünlerle beslenmek yine herkes için en çıkar yol olarak görünüyor.
1 / 14 -
Hindistan cevizi şekeri
Araştırmacılar en sağlıklı tatlandırıcının peşindeler. Yüksek früktoz içerdiği ortaya çıkmadan önce agav en sağlıklı tatlandırıcı olarak kabul ediliyordu, şimdi ise o kadar masum olmadığı ortaya çıktı. Hindistan cevizi şekeri düşük şeker oranı ve lezzetiyle, sağlıklı bir tatlandırıcı olabilir. 2014 yılında adından sıkça söz ettirecek.
2 / 14 -
Yan etkisiz hormonal doğum kontrol yöntemleri
Medyada sıkça duyulan, dile getirilen şikâyetlerden biri de doğum kontrol haplarının olumsuz yan etkileri. Her ilacın faydası olduğu gibi zararı da vardır; doğum kontrol hapları da buna dahil. Bu yıl, bu konuyla ilgili çok sayıda tartışmaya şahit olacaksınız ve insanların gitgide doğal metotlara yöneldiğini göreceksiniz.
3 / 14 -
Sağlık için aydınlık
Bilim insanları, zayıf ışığın uykunuzu, moralinizi ve hatta sağlığınızı ciddi anlamda etkileyebileceğini belirtiyorlar. Hatta daha öteye gidip, yapay ışığın biyolojik saatinizin bütün dengesini alt üst edebileceğini söylüyorlar. Bu sebeple, 2014'de bazı şirketlerin, daha iyi uyumanızı sağlayan ampuller piyasaya sunduğuna şahit olabilirsiniz.
4 / 14 -
Ölçülülük
Ne yazık ki, sağlıklı olmak bazen bir saplantıya dönüşebilir. Sağlıklı olmak adına, yetersiz beslenmekten kaçının. Ne kadar faydalı ve dengeli beslenirseniz o kadar sağlıklı olursunuz. Evde, işte, hayatınızın her anında yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirin, ölçülü olmayı unutmayın.
5 / 14 -
Giyilebilir teknolojik aletler
Genellikle bileğe takılan bu aletler, kaç adım attığınızdan, ne kadar iyi uyuduğunuza, hatta ne kadar verimli çalıştığınıza kadar birçok şeyi ölçme özelliğine sahip. 2014 yılında adından sıkça söz ettirecek olan giyilebilir teknolojik araçlar, kişisel olarak tasarlanma ve sizlere daha iyi hizmet sunabilme yolunda ilerliyor.
6 / 14 -
Genetik testler
Birçok insan bilginin sonsuz gücüne inanıyor. Genetik dizilimlere bakarak, ciddi kalp rahatsızlıklarını öngörme, beslenme ve yaşam tarzı açısından insanların önüne birçok seçenek koyuyor. Teknoloji ilerledikçe, DNA ile ilgili çalışmalar da ilerliyor. 2014 yılı da genetik testler yapan şirketler için adlarını duyuracakları bir yıl olacak.
7 / 14 -
Meditasyon
Meditasyon, stresi azaltmada, uyku bozukluklarını gidermede veya kişinin kendisiyle daha derin bir bağ kurmasında çok etkili. Meditasyonun yeni bir boyutu ise iş hayatına uyarlanması... Çeşitli meditasyon yöntemleri sayesinde işteki performansınızı artırmanız, daha verimli çalışmanız söz konusu.
8 / 14 -
İleri teknoloji ile üretilen meyve suları
Üreticiler artık meyve sularında çığır açıyorlar. Meyve suları sıcaklık yerine yüksek basınç gibi yeni teknolojik uygulamalarla üretiliyor. Bu teknolojilerin insanlara nasıl içecekler sunacağı merak konusu.
9 / 14 -
Vücudu çalıştıran temel egzersizlere geri dönüş
Kol-bacak hareketleri gibi vücudu çalıştıran temel hareketler bu yıl yine gündemde olacak. Kol kaslarını çalıştırmak için kullanılan aletlerden, grup koşularına kadar birçok geleneksel yöntemle 2014'de de karşılaşacaksınız.
10 / 14 -
Sahte et ve yumurta
Bitkisel özlerden yapılabilecek olan et ve yumurta, hayvansal ürünler tüketmeyenlerin gözdesi olacağa benziyor. Veganlar, soyadan yapılmış eti rahatlıkla yeme şansına sahip olacaklar.
11 / 14 -
Endokrin bozucular
Kimyasallar insan sağlığına büyük ölçüde zarar veriyor. Plastik şişeler, yüksek oranda toksin içeren oda parfümleri, güzellik ürünleri iç salgı bezlerine dolayısıyla hormonlara ciddi zararlar veriyor.
12 / 14 -
Yeni glüten deposu mısır mı?
Doktorlar, buğdaydan sonra yeni glüten kaynağının mısır olduğunu belirtiyor. Genetik modifikasyonların elinden geçen mısır, bozuk bir ürün haline geliyor. Bu da demek oluyor ki, anti-glütenciler mısırla da savaşmak zorunda kalacaklar.
13 / 14 -
Dijital detoks
Memnun olalım ya da olmayalım hiper-bağlantılı bir dünyada yaşıyoruz artık. İnternet, cep, telefonları, her an herkese ulaşmanızı sağlayan sosyal medya ağları ve daha neler neler... Peki, bunun sağlık üzerinde nasıl olumsuz etkileri olabilir? Oxford'un web sözlüğüne yeni eklenen dijital detoks tanımı yakında bütün dünyayı saracak gibi. Gelin siz de bütün bu teknolojik aletlerden bir anlığına uzaklaşın. Dijital detoks size teknolojiden bir an olsun kurtulma terapisi sunuyor.
14 / 14
YORUMLAR