Bazen ağrılı da olur; kalp kriziyle bile sonuçlanabilir. Bir de kötü kokuluysa ve o gün dışarıda, toplum içindeyseniz durum kâbusa dönebilir. Gazı çıkarıp rahatlamak varken kendinizi sıkmak, aslında ciddi bir tıbbi sorundur.
Neden gaz oluşur?
Vücuttaki gaz; nitrojen, hidrojen, oksijen, karbondioksit ve metan gazlarından oluşur. Yenen gıdaların sindirilmesiyle oluşur ve özellikle hava yutulması gazı artırır. Karında toplanan gaz her kişide aynı rahatsızlığı oluşturmaz. Bazıları gaz toplandıkça çok ağrı ve şişkinlik duyarken bazıları çok rahat dışarı çıkarabilir.
Sütteki laktozda intolerans varsa: Bu durumda süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz şekeri iyi sindirilemez ve şiddetli gaz olur.
Doğal olarak yiyeceklerle oluşan gaz: Tüm yemekler sindirim sisteminde parçalanır ve herkeste yediklerinden sonra az veya çok gaz oluşmak zorundadır.
Psikolojik nedenler: “Psikolojiyle gazın ne alakası var” demeyin çünkü bazen sağlıklı beslenseniz bile sadece strese bağlı olarak bağırsaklardaki spazm aşırı gaza neden olabilir.
Lifli gıdalar: “Kesinlikle sık tüketin” dediğim tam tahıllar, bakliyatlar, sebzeler, meyveler bazen gaz yapabilir. Özellikle kabuklu yenirlerse gaz daha da artar.
Kuru fasulye ve baklagiller: Kuru fasulyenin gazla anılmasının nedeni de içinde vücudun sindiremediği iki adet karbohidrat bulunmasıdır. Bakteriler bu iki maddeyi sindirirken gaz oluşur. Bunlardan metan gazı ve karbondioksit kötü kokunun da sorumlusudur. Ama bağırsak kanserinden korunmak için mutlaka bol bakliyat ve fasulye yemek gerekir.
Bazı hastalıklar: İshal, bağırsak enfeksiyonları, ülseratif kolit, hassas bağırsak sendromu, bazı parazit hastalıkları da gaza neden olabilir.
Suni tatlandırıcılar ve bazı ilaçlar: Mannitol ve Sorbitol başta olmak üzere bazı tatlandırıcılar, antibiyotikler ve bazı ilaçlar da gaza neden olabilir.
Ne yapmalı?
Öncelikle hava yutmamak için yemek yerken, özellikle de lokmayı yutarken pek konuşmayın! Yavaş yavaş, dik oturarak, küçük lokmalar halinde, iyice çiğneyerek, stressiz bir şekilde yiyin. Sakız çiğnemek, yemek sırasında sigara içmek, pipet kullanmak, aşırı soğuk veya sıcak yemek hava yutmayı artırır. Kimyon ve zencefil gazı azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bol bol sıcak su içmek, bazı bitki çayları iyi gelir. Doktorunuza danışarak hazma yardımcı tıbbi ilaçlar da gerektiğinde kullanılabilir.
Ayrıca karına saat yönünde yapılan ılık susam yağı masajı kasları çok rahatlatır ve spazmı azaltır. Hatta gazı daha rahat sökmenize yardımcı olur. Gaz sancısında tıpkı bebeklerin içgüdüsel olarak yaptığı gibi bacakları karına doğru çekmek işe yarar. Gaz söksün diye asitli ve şekerli içecekler içmek yanlıştır. Ama maden suyu sanılanın aksine asidik değildir ve gaz sökmeye yardımcı olabilir.
Gaza karşı bitki çayı
- Yarım tatlı kaşığı rezene tohumu
- Yarım tatlı kaşığı anason
- 1 çay kaşığı Frenk kimyonu
- 1 adet tane karanfil
Üşüme varsa zancefil, ağrı varsa papatya ekleyebilirsiniz. Tüm bu karışımı 1 büyük fincan kaynar suda 4-5 dakika demleyin, süzün. Şeker eklemeden için. Günde 2-3 fincan içebilirsiniz.
Yardımcı baharat karışımı
- 2 yemek kaşığı kimyon
- 2 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz kişniş
- 1 çay kaşığı tuz
Hepsini nem almayacak şekilde homojen olana kadar karıştırın, kapalı bir tuzlukta saklayın ve yemeklerinize dökün.
Yazı: Ender Saraç
YORUMLAR