Gençleşmek, dinçleşmek ve güçlenmek istiyorsanız, pilates tam size göre! Ama yaşınız ya da fiziksel durumunuz itibariyle pilatesi denemeye çekiniyor olabilirsiniz.
Deneyimli pilates eğitmeni Özge Dündar Taşkın, sorularımızı sizler için cevapladı ve pilatesin olası zararlarından korunmak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı:
Herkes pilates yapabilir mi? Pilates kimler veya hangi durumlar için sakıncalı olabilir?
Alanında deneyimli bir eğitmenle tüm yaş grupları kendi bedensel ihtiyaçlarına özel pilates egzersizleri yapabilirler. Eğer ders aldığınız eğitmen, konusunda deneyimli ve eğitimliyse her türlü rahatsızlığı olan kişilere pilates yaptırabilir. Ciddi sağlık problemleri yaşayan kişiler ya da gebeler pilatese başlamadan önce doktorlarının onayını almalıdırlar. Pilates eğitmeniniz gerekli gördüğü durumlarda doktorunuzdan da fikir alarak size çok daha güvenli bir egzersiz programı hazırlayabilir.
Hamile pilatesi hangi aylarda, ne koşullarla öneriliyor?
Hamile pilatesine öncelikle doktorunuzun onayını alarak gebeliğinizin 12. haftası itibariyle başlayabilirsiniz. Öncelikle dikkat etmeniz gereken şey hamile pilatesi eğitimi almış ve deneyimli bir eğitmenle çalışmak olmalıdır. Eğitmen seçerken hamile pilatesi eğitimi alıp almadığını, nereden ve ne zaman aldığını, kaç senedir ders verdiğini sormanız yararlıdır. Kendinizi kime emanet ettiğinizi bilmek en büyük hakkınızdır.
Kalp ve akciğer hastalığı olanlar, erken doğum riski taşıyanlar, vajinal kanaması, erken membran rüptürü, plasenta previa, preeklampsi ve riskli çoklu gebelik yaşayan kadınlar dışındaki tüm hamileler gönül rahatlığıyla doğuma kadar pilates yapabilirler.
Regliyken pilates yapabilir miyiz?
Çoğu kadın regl dönemini ağrılı, negatif duygularla dolu ve tatlı krizi içinde geçirir. Bu dönemde bedende pek çok hormonal değişim aniden olur ve egzersiz bu ani değişimlerin etkilerini hafifletir. Regl dönemi ve öncesinde (PMS; Regl dönemi öncesinde ortaya çıkan değişimlere Pre-Menstrual Syndrome denir,) kendimizi yorgun, şişman ve depresif hissederiz. Biraz hareket etmek, enerji durumumuza uygun bir pilates dersi yapmak kendinizi daha iyi hissetmenizi, ağrı ve sancınızın hafiflemesini sağlar. Gününüzün geri kalanı çok daha enerjik geçer. Düzenli egzersiz yapmak hormon dengesini sağlamanın etkili yollarından biridir. Hem regl öncesi, hem de regl döneminde güvenle pilates yapabilirsiniz.
Çocukların/ergenlerin pilates yapması doğru mu? Gelişime katkısı olabilir mi?
Sekiz, dokuz yaş itibariyle çocuklar da pilatese başlayabilir. Birebir yapılan pilates dersleri onlar için biraz sıkıcı olabilir ama yine de yapmak isterlerse hiçbir sakıncası yoktur. Çocuklara özel grup pilatesi dersleri ise onlar için en uygun olanıdır.
Çocuğunuz omurgasıyla ilgili bir problem yaşıyorsa (skolyoz gibi) pilatese başlaması bu tür rahatsızlıkların ilerlemesini durdurmak ve gerilemesini sağlamak için oldukça yararlıdır. Aynı zamanda nefes, konsantrasyon, beden farkındalığı, güçlü ve sağlıklı bir omurgaya sahip olmak için her yaşta pilates yapılabilir.
Pilates yaparken karşılaşabileceğimiz riskler neler? Bu risklerden kaçınmak için ne yapmak gerekir?
Deneyimli bir eğitmen eşliğinde yapacağınız pilates dersinde, ders boyunca beden farkındalığı ve dersinize konsantrasyonunuz varsa herhangi bir risk yaşamazsınız. Risklerden kaçınmak içinse; öncelikle ders alacağınız kişinin eğitimli olmasına önem vermelisiniz ve sonra da derse konsantre olmanız ve dikkatinizi yaptığınız derse vermeniz önemlidir.
- Eğer belirli bir rahatsızlığınız varsa bunu eğitmeninizle ders öncesi paylaşın.
- Ders sırasında herhangi bir ağrı, baş dönmesi vs. hissediyorsanız harekete devam etmeyin ve bunu eğitmeninizle paylaşın.
- Süregelen bir ağrınız varsa (bel, boyun, eklem vs. ) ders yapmayın, dinlenin. Dersten sonra artan ağrılarınız oluyorsa bunu eğitmeninizle muhakkak paylaşın.
- Kişinin kendisini kontrol etmesi ve ders bedeninin farkında olması çok önemlidir. Sadece yaptığınız harekete konsantre olun.
YORUMLAR